Hlavní obsah

Zahradní nábytek: Konečně návod, jak ho vyčistit

Foto: Maron

Má-li nábytek dobře vypadat i sloužit, pečujte o něj!Foto: Maron

Reklama

Koupili jste si na zahradu levné plastové židle s tím, že vám jednu sezonu vydrží, a pak je odnesete do kontejneru, jenže už teď vypadají hrozně? Zkrátka fleky po červeném víně i „zažraná“ špína ze vzduchu se podepsaly na jejich vzhledu natolik, že už nyní sháníte ve výprodeji nové? Zadržte, poradíme vám, jak je vyčistit! A nejen ty plastové, ale i kovový i teakový nábytek!

Článek

Zlomená noha, rozklížené opěradlo, prasklý sedák – to jsou jediné důvody, proč vyhodit zahradní nábytek a pořizovat si nový. Pokud patříte do této skupiny, zde je Nej zahradní nábytek pro léto 2011.

Rozhodně se ale nezbavujte nábytku kvůli špíně na plastovém sedáku, kterou nemůžete umýt vodou se saponátem, nebo šedé patině na teakovém nábytku. Víme, jak to opravit!

Na plast použijte speciální čistič!

Že není na čištění plastového nábytku nic složitého, když přece vezmete jakýkoli saponát, houbičku a umyjete ho? Pokud postupujete tímto způsobem, brzo zjistíte, že je rychleji špinavý a jeho mytí je čím dál složitější. Nemůže za to ani materiál ani nečistoty v ovzduší, ale vy sami. Porušili jste pravidla, která platí pro péči o plast, a je jedno, zda jde o nábytek nebo vanu. „Plast je materiál velmi náchylný k poškrábání, proto na něj nesmíte vzít písek – ani klasický, ani tekutý – a zakázané jsou i houbičky na nádobí či drátěnky.

Foto: archiv

Na čištění plastu nesmíte použít ani písek ani drsnou houbičkuFoto: archiv

Pokud jimi nábytek vyčistíte, poškrábete ho, a v narušeném povrchu se usazují nečistoty mnohem více a lépe než na novém hladkém,“ vysvětluje Evžen Nýdrle zastupující značku Tableau a radí: „Proto je třeba k mytí používat jen obyčejný hadr a k němu účinný čistič. Použít můžete ty na plastové vany nebo speciální – zpravidla nesou anglické označení UPVC Cleaner – na plastové povrchy, tedy okna, dveře i zahradní nábytek. Ty stačí na povrch nastříkat, nechat je pár minut působit a setřít hadrem. Použít je lze jak na bílý, tak barevný nábytek, ale pozor na okna, která máte opatřena fólií imitující dřevo, to by mohly poškodit,“ dodává. O tom, že se vyplatí používat profesionální přípravky, jste se mohli přesvědčit i ve videu Jak jednoduše vyčistit gril.

Samozřejmě je ideální, pokud speciální čistič používáte od začátku. Pokud jste ho už drhli nečím jiným a bude poškrábaný, špínu ze spár sice vyčistíte, ale povrch neopravíte. Takže se bude dál rychleji špinit, ale vy ho snadněji umyjete.

Dřevo chraňte olejem nebo voskem

Velké zklamání může majitelům přichystat i v posledních letech tolik oblíbený teakový nábytek, když zhruba po dvou letech ztratil svou krásnou zlatavou barvu, kvůli které jste si jej pořizovali. Záleží jen na vás, zda mu ji vrátíte. Buď využijete jeho úžasnou vlastnost, že může být celoročně venku bez jakékoli péče, ale pak se na něm utvoří právě šedozelená patina, nebo ho budete muset čas od času ošetřit, a tak si zachová svou původní barvu.

Foto: Balakryl

Na hodně poškozený dřevěný nábytek zvolte barevné emaily, skryjí všechny vadyFoto: Balakryl

Preferujete-li druhou možnost, je lepší než klasické natírání zvolit ošetření pomocí olejů a vosků. „Chrání stejně dobře, ale lépe se s nimi pracuje, dřevo má přirozený vzhled, a hlavně se neuzavírají jeho póry, proto může stále ,dýchat', díky čemuž nedochází k jeho praskání,“ vysvětluje rozdíl Radovan Cita zastupující značku Johnstone's a zároveň doporučuje zvolit například přímo teakový napouštěcí olej, který lze použít nejen na nábytek z tohoto materiálu, ale i na ostatní tvrdší dřeviny. Podklad musí být před napouštěním čistý, suchý a zbavený prachu a nečistot, proto ho očistěte drátěným kartáčem či brusným papírem a prach z něj smeťte košťátkem, případně ještě setřete vlhkým hadrem.

Foto: Balakryl

Laky nanášejte štětcem, u vosků a olejů stejnou službu odvede i obyčejný hadrFoto: Balakryl

„Nanášet ho můžete jak štětcem, tak se dá rozetřít obyčejným hadříkem, který nepouští chlupy. Po aplikaci čekejte pět minut a nevsáknutý olej z povrchu setřete nejlépe suchým hadříkem. U zahradního nábytku se doporučuje stejný postup opakovat ještě po dvou dnech, aby byla ochrana účinnější,“ dodává Radovan Cita. Stejně jednoduchý je i postup s vosky, které také nanášíte jen hadrem.

Kov vydrží, když ho nezničíte sami

Pokud si kupujete kvalitní kovový nábytek, není třeba se o něj nijak starat, neboť výrobce ho ošetřuje proti korozi. „Ideální je dvojitá ochrana, kdy první vrstvu tvoří zinková úprava, takzvaná metalizace, která brání zrezivění. Na ni se nanáší nástřikem polyesterová prášková barva s UV filtrem, které se vypalují v peci při teplotě dvě stě stupňů Celsia,“ popisuje Ivana Měkotová z firmy Iron-Art. Tato ochrana ovšem funguje jen do doby, kdy vám židle upadne nebo něco spadne na ni, a barva se odštípne, pak je třeba poskytnout kovu „první pomoc“, aby nezačal korodovat. Použít můžete jakoukoli barvu na kov, tedy tu dva v jednom, která obsahuje jak základový, tak vrchní nátěr. Pokud chcete mít jistotu, že chytnete stejný odstín, jako má nábytek, je lepší se obrátit na výrobce, který vám dodá opravné spreje. Toto řešení je vhodné pouze v případě drobných oděrek. Pokud je poškození větší, výrobce provede opískování a opatří celý výrobek novým nástřikem.

Foto: Kovaný-nábytek.cz

Kovový nábytek natírejte pouze tehdy, jestliže se lak odštípneFoto: Kovaný-nábytek.cz

Zdají se vám tyto návody moc složité? Máme pro vás ještě jeden tip na závěr. Stačí na lehátku nebo v křesle při odpočinku zavřít oči, a rázem jsou všechny nedostatky pryč! Zahrada je přece určená k odpočinku!

Reklama

Související témata:

Načítám