Hlavní obsah

10 nejmódnějších věcí do bytu

Foto: Courtesy Cosmit spa

Bílé jsou nejen trendové pohovky, ale i úložné prostoryFoto: Courtesy Cosmit spa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistě bílé interiéry jakoby z pohádek o ledovém království, a proti nim v kontrastu stojící nábytek a dekorace hýřící barvami a výraznými vzory. Variabilní nábytkové sestavy, taburety a bobíky na posezení ... to by vám nemělo chybět, pokud byste si chtěli zařídit interiér podle poslední módy. Aspoň podle světových designérů a návrhářů. Podívejte se!

Článek

Každoroční přehlídka nejnovějších trendů v oblasti nábytku, bytového vybavení a interiérového designu – Salone Internazionale del Mobile, která se konala od 12. do 17. dubna v italském Miláně, byla letos navíc obohacena o specializovanou část Euroluce, zaměřenou na interiérové a exteriérové osvětlení.

1. Bílá, bílá, černá...

Sněhově bílé obývací pokoje, ložnice či třeba kuchyně, jejichž čistotu „ruší“ sem tam barevný polštářek, police, váza či jiný doplněk, představují spíše designovou záležitost než praktické bydlení. Bílé jsou nejen sedací soupravy, ale také koberce, úložné prostory, někdy i domácí elektrospotřebiče. Stále v oblibě je také léty osvědčená černobílá barevná kombinace, na kterou i letos vsadili například designéři značky Santa Lucia.

Foto: TON

Stále v oblibě je také léty osvědčená černobílá barevná kombinaceFoto: TON

Foto: Courtesy Cosmit spa

Důraz u sedacího nábytku je kladen na pohodlíFoto: Courtesy Cosmit spa

2. Barevné posezení

Vedle čistě bílého nábytku jste se na veletrhu mohli setkat také s úplným opakem – bláznivě barevnými kousky, které si libují ve výrazných vzorech často připomínajících textilie z daleké Afriky, a v živých barevných kombinacích, kterými hýřily zejména některé sedací soupravy a křesla. Na jejich potazích a čalounění zpravidla nechyběly oranžová, modrá, fialová, žlutá či někdy až křiklavé odstíny růžové, zelené, červené nebo třeba tyrkysové.

Foto: Innovation

Mezi bláznivé kousky lze zařadit pohovku Puzzle s potahem KelblueFoto: Innovation

3. Přestavba snadno a rychle

V sortimentu sedacího nábytku jsou v kurzu také ty soupravy, které je možno několika jednoduchými pohyby vmžiku rozložit a proměnit v pohodlné dvojlůžko. Jestliže však preferujete jednobarevný sedací nábytek, můžete jej oživit různobarevnými polštáři, a až vás živé barvy omrzí, jednoduše jejich potahy vyměníte za jiné třeba ve střízlivějších barvách – jako v expozici značky Vitra.

Foto: Vitra

Na své si přijdou i ti, co dávají přednost sedacímu nábytku ve střízlivějších barváchFoto: Vitra

4. Odlehčený a variabilní

Jistou proměnou prošly v posledních letech také úložné prostory, určené do obývacích prostor – prim tedy právě hrají policové systémy a otevřené regály, jež můžete poskládat na sebe nebo upevnit třeba na stěnu přesně podle rozměrů vašeho pokoje i podle vaší potřeby. Podobně je konstruován systém s názvem Cubolibre, který se skládá z různě velikých kovových a polykarbonátových čtvercových boxů.

Foto: Officinanove

Ukázkou odlehčeného nábytku je systém CubolibreFoto: Officinanove

5. Nestárnoucí plast

O tom, že plastovému nábytku rozhodně neodzvonilo a že je stále žádoucí v nejrůznějších tvarových podobách i barevných provedeních, se mohli návštěvníci veletrhu přesvědčit v celé řadě výstavních kójí, kde vedle dřevěných, kovových či čalouněných sedacích souprav nacházeli také plastové židle, křesla i zajímavě tvarovaná sofa. Z plastu si však mohli vybrat také konferenční i jídelní stolky, úložné boxy, police, nízké komody i další nábytek a doplňky.

Foto: Slide

Z polyethylenu je vyroben nábytek z kolekce Kamim, jehož tvůrcem je Marc AdlerFoto: Slide

6. Rozsvícené Euroluce

Jednou za dva roky bývá specializovaná část veletrhu věnována osvětlení, světelným dekoracím a nejrůznějším zářícím objektům. Letošní novinky byly vskutku rozmanité zejména tvarově. V oblibě jsou svítidla organických tvarů, beroucí si inspiraci z živé i neživé přírody. Protipólem jsou pak lampy a lustry s minimalistickým vzhledem, vyznávající jednoduchost a přímé linie, i technicky vyhlížející osvětlení industriálních tvarů, připomínající lampy z továrních hal a jiných technických provozoven.

Foto: Bertoldini Group

Inspiraci z živé i neživé přírody si bere lustr FlylightFoto: Bertoldini Group

Foto: Floss

Inspirované technickým provozem jsou lampy AimFoto: Floss

7. Oblíbení „bobíci“

Puffy, taburety, sedáky, bobíky… nebo jak jim chcete říkat, si již dávno vydobyly svou pevnou pozici zejména v domácnostech mladší generace. Používají se jako alternativní sezení vedle prostornějších pohovek, třeba pokud se u vás doma sejde početnější společnost. Oblíbení jsou zejména pro svou malou váhu i malé rozměry, bývají často stohovatelné, dají se bez problémů přenášet a různě přemisťovat po pokoji přesně podle toho, jak právě potřebujete.

Foto: Casalis

Taburetky a sedáky jsou nejen zajímavou dekoracíFoto: Casalis

8. Kuchyně top secret

V souvislosti s trendem otevírajícím a propojujícím jednotlivé místnosti v bytě se kuchyně a její zařízení stále více podobá nábytku obývacích pokojů. Používají se lakované povrchy dvířek i boků skříněk, obdobné úchytky i další prvky nábytkového kování, spotřebiče se stávají pokud možno co nejméně viditelné. Designéři společnosti Dada dovedli tento trend téměř do absolutní dokonalosti a za dvířka skříně ukryli pro jistotu celou kuchyň. Pokud zavřete dveře, kuchyňská sestava Trivali vypadá rázem jako vestavná skříň zhotovená samozřejmě na míru danému prostoru.

Foto: Dada

Kuchyňská sestava Trivali vypadá jako vestavná skříň zhotovená na míruFoto: Dada

Foto: Dada

Po otevření překvapíFoto: Dada

9. Volnost pohybu slibují křesla

Pokud se při sezení rádi houpete, možná vás nadchne křeslo Waver, jehož tvůrce Konstantin Grcic se nechal inspirovat konstrukčními prvky z oblasti paraglidingu a windsurfingu – popruhy, pevnou a odolnou textilií, odlehčenými trubkami a dalšími drobnostmi.

Foto: Vitra

Tvůrce křesla Waver se nechal inspirovat konstrukčními prvky z oblasti paraglidingu a windsurfinguFoto: Vitra

10. Český úspěch

V prestižní hale mezi předními světovými značkami se představila i česká firma TON. Největší vlnu zájmu si zde získala židle Simple od studia Olgoj Chorchoj a 002 od Jaroslava Juřici. Mnoho účastníků přilákalo také křeslo Merano, které se letos stalo i držitelem světového ocenění Red Dot Design Award 2011.

Foto: TON

U firmy TON vzbudily zájem židle SimpleFoto: TON

Takto vypadají trendy, které představili světoví návrháři, a nyní budou všichni čekat, jak se ujmou. A co vy? Uspěly u vás?

Reklama

Související témata:

Načítám