Hlavní obsah

10 triků na vaření, které možná ještě neznáte

Foto: thinkstock

Naučte se pár triků, které pomohou s vařením i pečenímFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bábovka přichycená na formě, přesolená polévka a další kuchyňské nehody už vás nemusí trápit, pokud vyzkoušíte následující triky zkušených hospodyněk. A pomohou vám i vyšperkovat vaše kuchařské umění.

Článek

Zákon schválnosti většinou způsobí, že se nedaří právě ve chvíli, kdy se nejvíc snažíte a na výsledku vám nejvíc záleží. Pak jistě oceníte následující tipy, které pomohou leccos zažehnat a i vylepšit.

Co se hodí při vaření

1.Křupavé kuřátko upečete rychleji, když stehna a prsa propíchnete kovovými jehlicemi a dáte ho do trouby i s nimi. O krásně křupavou kůrčičku se postaráte potíráním směsí černého piva (1 sklenice) se lžící medu a několika kapkami balzamikového octa.

2. Je hovězí maso při vaření stále tvrdé? Přidejte do vody lžíci rumu nebo vodky. Rychleji změkne a nemá žádnou nežádoucí příchuť. Pokud máte čas ho naložit, pak zvolte marinádu, ve které bude ocet, šťáva z citrusů, jogurt, česnek nebo ananas – tyto suroviny obsahují kyseliny a enzymy, které maso zkřehčí.

Foto: thinkstock

Naučíme vás marinády, které změkčí každé hovězí masoFoto: thinkstock

3. Podařilo se vám přesolit jídlo? Pokud je to vývar, rozkvedlejte do něj vaječný bílek, který sůl vstřebá. Do husté polévky nebo omáčky můžete přidat trochu mléka nebo smetany nebo syrovou, na kousky pokrájenou bramboru. Hodí se i pokrájené jablko – to kromě soli zmírní i případné přepepření. Sůl neutralizujete i přidáním trochy cukru.

4. Řízky budou křehké, pokud maso předem naložíte do směsi jogurtu, solamylu, vajíčka a česneku. Chuťově zajímavější budou, když do strouhanky přidáte sekané mandle nebo strouhané oříšky. Aby strouhanka při smažení z řízků neopadávala, přidejte do rozšlehaného vajíčka pár kapek oleje.

5.Jestli chcete smažit na másle, pak jedině na přepuštěném. „Přepuštěné máslo má oproti běžnému řadu výhod – nepřipálí se tak rychle, má lahodnější chuť a delší dobu trvanlivosti. Je vhodné na smažení, vaření i zahušťování omáček. Má i hojivé účinky a jeho příprava není příliš náročná,“ říká kuchař Roman Paulus.

Foto: thinkstock

Kuře rychle a se skvělou kůrčičkou? Už žádný problémFoto: thinkstock

Co se hodí při pečení

6. Nechcete, aby se korpus dortu při pečení uprostřed vyboulil? Vymažte a vysypte jen dno formy – boky nechejte jen tak. Můžete do jeho středu při pečení také zapíchnout makaron nebo nerezové brčko – odvede přebytečnou páru a těsto se vrátí do roviny.

7. Nejde vám bábovka vyklopit z formy? Příště ji vymažte tukem a dejte na chvíli vychladit do ledničky, a teprve pak vysypte moukou.

8. Těsto na buchtu nebo koláč bude nadýchanější, když do těsta nakonec vmícháte lžíci horké vody. Je ale pak nutné neotvírat troubu při pečení. Stejný efekt má i to, když lžíci mouky v receptu nahradíte solamylem.

9. Nedaří se vám ozdobit dort čokoládovou polevou? Pak rozhodně nepřehlédněte článek Fígle pro úžasné dorty: Jak je pokrýt čokoládou?.

10. Jestli chcete zazářit a mít ty nejlepší buchty a koláče, použijte tajné přísady: do drobenky lžíci medu, bude pak křupavější. Do kynutého těsta jogurt, lépe nakyne – a před vložením do trouby je potřete bílkem se lžičkou medu pro lepší barvu. Do těsta na bábovku zas přidejte lžíci rumu.

Podělte se s námi o své vyzkoušené fígle!

Reklama

Načítám