Hlavní obsah

3 domy (nejen) na důchod: Jsou ze dřeva a bez schodů!

Foto: Ateliér Baar

Jeden příklad z rakousko-slovenského pohraničíFoto: Ateliér Baar

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné schody, postaveno během několika měsíců a vše ze dřeva. Že si takhle představujete domov svých snů, nejen na důchod? Ukážeme vám tři domy, na kterých si architekti dali záležet. Jsou plné nápadů!

Článek

Minulý týden jsme vám ukázali, jak si architekti dokázali poradit s třemi stylovými patrovými dřevostavbami. Že pro vás několik podlaží a schody nejsou to pravé? I proto jsme pro vás dnes vybrali tři zajímavé domy, které spojuje hned několik prvků – jsou přízemní a všechny se účastní blížící se výstavy Salon dřevostaveb. Která se vám líbí nejvíce?

Housenka s terasou snů

Že vám tento pasivní dům z atelieru Elam něco připomíná? Není divu! I jeho autor Ing. arch. Mojmír Hudec ho příznačně pojmenoval „Housenka“. „Stavba je půdorysně řešena v mírných obloucích tvaru písmene ,S’ s orientací hlavní fasádou na jih,“ popisuje autor řešení objektu. Podél ní vede také průběžná terasa navazující na obývací a jídelní část. Nechybí ani přírodní jezírko (ve kterém se lze v létě koupat), přístřešek pro dvě auta a pozor – sauna!

Dům je založen na provětrávané mezeře vytvořené podélnými pasy ze ztraceného bednění. Vytápění zajišťují krbová kamna na dřevo a také přímotopy v každé místnosti. A pokud vám dům přijde na první pohled miniaturní, nenechte se mýlit. Užitná plocha šplhá ke 120 metrům čtverečním a uvnitř najdete dvě ložnice i dětský pokoj.

Foto: Oto Nepilý, Mojmír Hudec

Celý dům byl postaven z prefabrikátů zhotovených ve výrobněFoto: Oto Nepilý, Mojmír Hudec

Foto: Oto Nepilý, Mojmír Hudec

Teplá voda je připravována malým tepelným čerpadlem v kompaktní větrací jednotceFoto: Oto Nepilý, Mojmír Hudec

Foto: Oto Nepilý, Mojmír Hudec

Proti letnímu slunci jsou prosklené plochy chráněny přesahem střechyFoto: Oto Nepilý, Mojmír Hudec

Inspirace z Rakouska

Autoři ze slovenského Atelieru Baar tuto nízkoenergetickou dřevostavbu, která stojí v rakousko-slovenském pohraničí, pojmenovali „House 45°“. Uhádnete proč? „Koncept domu vychází z myšlenky zachytit co nejvíc denního světla v interiéru. Tato představa byla realizovaná natočením půdorysu stavby o 45 stupňů vůči tvaru stavební parcely,“ popisuje autor Ing. Mgr. Art Daniel Šubín.

Přírodu tu vidíte na každém roku. Kromě smrkové terasy, na kterou vstoupíte skrz bezprahové posuvné dveře, na domě najdete i „zelené stěny“, na nichž pěstují okrasné i užitkové rostliny. A zeleň se pěstuje dokonce i na střeše! A užitná plocha? 166 metrů čtverečních.

Foto: Ateliér Baar

Stěny nekopírují tvar půdorysu stavbyFoto: Ateliér Baar

Foto: Ateliér Baar

Konstrukce dřevostavby je ze sendvičových panelů v kombinaci s dřevovláknitými deskami v exteriéruFoto: Ateliér Baar

Foto: Ateliér Baar

Zastavěná plocha stavby sahá k 190 metrům čtverečnímFoto: Ateliér Baar

Stylový kompromis

Rodinný nízkoenergetický dům oproti klasickým stavbám nemá sklep, zato mu nechybí sedlová střecha, kterou Češi milují. Jednopodlažní stavba je rozdělena na dvě části – obytnou (s obývacím pokojem spojeným s kuchyní, na který navazuje i terasa), a klidovou se dvěma pokoji, ložnicí a koupelnou. K domu patří i kryté stání pro auta. „Vytápění domů je řešeno elektrickými topnými rohožemi v kombinaci s krbovou vložkou,“ popisuje technologii autorka objektu Ing. arch. Kamila Macháčová. Užitná plocha nepřesahuje 110 m2.

Foto: Petr Drápal

Dům je řešen jako nízkoenergetickýFoto: Petr Drápal

Foto: Petr Drápal

Fasáda je z dřevěného obkladu Thermowood – sibiřský modřín v kombinaci s cementotřískovými deskami Cetris ve vstupní částiFoto: Petr Drápal

Foto: Petr Drápal

Střecha je řešena z ocelového plechuFoto: Petr Drápal

Který se vám líbí nejvíce? A dáváte přednost patrovým domům, nebo vám ty přízemní přijdou praktičtější? Zapojte se do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám