Hlavní obsah

3 večeře pro líné kuchaře. Stačí vám na ně jen 1 hrnec!

Foto: Tomáš Rubín

I v jen jednom hrnci vykouzlíte jídla plná chuti a vůně!Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Musím se přiznat, že pokud zrovna nechystám tříchodové menu pro vzácnou návštěvu, jsem spíš fanouškem jídel z jednoho hrnce. Má to řadu výhod. Z osvědčených domácích pokrmů vám nabídnu rovnou tři.

Článek

Zřejmě potěším hlavně líné kuchaře – k vaření vám totiž bude stačit opravdu pouze jeden hrnec! Ušetříte si tak spoustu práce při mytí nádobí, tím ulevíte i přírodě. Když navíc použijete tlakový hrnec, značně snížíte jak čas samotného vaření, tak i spotřebu energie. Můžu vám garantovat, že svoje chuťové buňky nikterak neošidíte! Žádný beztvarý eintopf se pochopitelně servírovat nebude, nýbrž voňavé čočkové kari doplněné mangem a špenátem, pikantní vepřové ragú ozvláštněné červeným zelím a šťavnaté kuřecí kousky s paprikovou rýží.

Čočkovo-quinoové kari s mangem

Na 4 až 6 porcí potřebujete: 2 lžíce řepkového nebo kokosového tuku, 3 mrkve, 2 stroužky česneku, 1 lžíci čerstvého zázvoru, 2 až 3 lžíce kari pasty, 1 lžíci kari nebo kurkumy, 1 plechovku kokosového mléka (400 ml), 4 hrnky vody nebo zeleninového vývaru, sůl, 1 hrnek černé nebo zelené čočky, 1 hrnek quinoy, 125 g baby špenátu, 1 mango, 1 až 2 lžíce rybí nebo sójové omáčky, 1 limetku nebo citron, čerstvý koriandr

Foto: Tomáš Rubín

Voňavé kari je plné zdravých ingrediencí, ale to mu na chuti nijak neubírá!Foto: Tomáš Rubín

Postup: Na rozpáleném tuku orestujte na kostičky pokrájené mrkve, přidejte nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor, kari pastu, koření a nechte chvilku rozvonět. Zalejte kokosovým mlékem a vodou (nebojte se množství, čočka a quinoa hodně nabobtnají), osolte a přiveďte k varu. Vmíchejte propláchnutou čočku a quinou a povařte asi 25 minut do změknutí, v tlakovém hrnci bude stačit polovina času. Vmíchejte špenát, kousky manga, nechte prohřát a dochuťte rybí nebo sójovou omáčkou, limetovou šťávou a kůrou a čerstvým koriandrem. Podávejte jen tak, s rýží basmati nebo domácím jogurtovým naanem.

Tip: Jestli neseženete mango, klidně ho vynechte, ale jeho nasládlá chuť pikantní kari pěkně doplní. Víc receptů s tímto exotickým ovocem najdete v článku Vychytané recepty s mangem: Zkuste kuřecí kari, salát i dezert.

Vepřové ragú se zelím

Na 4 porce potřebujete: 2 velké cibule, 3 lžíce sádla, 2 chilli papričky (lze vynechat), 500 g vepřové plece, 2 stroužky česneku, 3 lžíce sladké papriky, vodu, sůl, 500 g kysaného červeného zelí, pepř, kousek špeku, kysanou smetanu

Foto: Tomáš Rubín

Pikantní vepřové ragú se zelím zvládnete téměř bez práceFoto: Tomáš Rubín

Postup: Najemno pokrájené cibule a nasekané chilli nechte zesklovatět na rozehřátém sádle, přidejte na kostky nakrájené maso, zprudka orestujte, aby se zatáhlo. Zasypejte nasekaným česnekem a paprikou a po několika vteřinách zalejte vodou tak, aby bylo maso ponořené. Osolte a asi hodinu vařte doměkka, v tlakovém hrnci bude stačit 30 minut. Přidejte pokrájené zelí, prohřejte a dochuťte čerstvě mletým pepřem. Podávejte s proužky nasucho opražené slaniny, kopečkem kysané smetany a čerstvým pečivem.

Tip: Maso místo vody zalejte červeným vínem, ragú bude mít ještě výraznější chuť.

Kuře v paprikové rýži

Na 4 porce potřebujete: 4 kuřecí horní stehna, 1 lžičku soli, 1 lžičku oregana, 1,5 lžičky uzené nebo sladké papriky, ½ lžičky pepře, 1 lžičku sušeného česneku, ¼ lžičky chilli vloček, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibuli, 2 papriky (dala jsem žlutou a červenou), 1 hrnek dlouhozrnné rýže, 2 hrnky vody nebo vývaru, sůl, 1 plechovku drcených rajčat (400 g), ½ citronu, 1 jarní cibulku

Foto: Tomáš Rubín

Šťavnatá zeleninová rýže s kuřetem je vděčnou rychlovkou i pro všední dnyFoto: Tomáš Rubín

Postup: Stehna rozpulte a obalte v marinádě ze soli, oregana, papriky, pepře, česneku, chilli a oleje (klidně nechte naložené přes noc) a kůží dolů položte do rozpálené pánve nebo hrnce. Opečte dozlatova, obraťte a opečte i z druhé strany. Vyndejte z hrnce a na výpeku nechte zesklovatět pokrájenou cibuli, přidejte kostičky papriky a pár minut restujte. Zasypejte rýží, zalejte vodou (v tom případě ještě osolte), nebo vývarem, přidejte rajčata a povařte ji do změknutí. Podávejte posypané jarní cibulkou a pokapané citronem.

Tip: Kuře můžete použít i bez kosti, ale právě vaření s kostmi a kůžemi dodá masu i rýži šťavnatost.

Tlakové hrnce šetří čas i peníze. Vyberete si?

Foto: archiv firem

Moderní tlakové hrnce jsou naprosto bezpečné – obsahují až 5 pojistek, takže se opravdu není čeho bát. A toho času, který ušetříte! Na foto (zleva): Tefal, 3199 Kč, Barazzoni, 2499 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Tlakové hrnce dostanete samozřejmě i v provedení vhodném na indukci a pro mytí v myčce. Na foto (zleva): Profi Cook, 1999 Kč, Fagor, 1899 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

V tlakových hrncích o velkém objemu (až 7,5 l) uvaříte během chvilky i pro opravdu velkou společnost. Na foto (zleva): Tefal, 3999 Kč, Tescoma, 2799 KčFoto: archiv firem

Šetříte si taky čas s Papinovým hrncem, nebo se během vaření rádi díváte pod pokličku?

Načítám