Hlavní obsah

4 věci, které vám v tomto roce mohou zničit vztah

Foto: Profimedia

Chcete vztah, který vydrží, nebo jít konečně od sebe?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záleží vám na vašem partnerství? Pak ho nežeňte do záhuby a učiňte preventivní opatření. Které čtyři věci se pokouší o vztahovou disharmonii? Na tohle si dejte v roce 2016 velký pozor!

Článek

Nový rok, nové návyky. Nebo aspoň příležitost ke změnám a novým cílům je to ideální. Chcete se rozejít? Pak dělejte to, co žádný vztah neustojí!

1. Mluvte spolu jako nepřátelé

Není nutné oslovovat se „králíčku“ a „myšičko“. Zvlášť když obyčejné dobré slovo hraje ve vztazích velmi významnou roli. Co když schází? Podle amerického institutu Relate, který uveřejnil závěry vědců Justina Lavnera a Thomase Bradburyho z Kalifornské univerzity v Los Angeles mnoho vztahů končí rozchodem právě proto, že lidé nejsou schopni spolu normálně mluvit.

Vědci upozorňují, že se při hádkách často objevuje pesimismus, hněv, pohrdání, porušení slibů, slovní napadání, sprostá slova. Nazývají to negativní komunikací, kterou odborníci vypozorovali na vzorku 172 novomanželů. Proto pokud se i vy chcete rozejít, nebojte se do toho opřít, mluvte jako dlaždič, nešetřete nadávkami a dávejte druhému najevo svoje opovržení nad jeho existencí. Nebo pořád nahlížejte do mobilu. To je taky zabijácké gesto!

Foto: Profimedia

Vulgarity a věčné hádky? Tak už to rozsekněte!Foto: Profimedia

2. Mějte radši telefon

I když erotické textovky zažívají boom, s těmi chytrými krabičkami by se to nemělo přehánět. Jen si všimněte dvojice, která přijde do kavárny, posadí se ke stolu, přičemž každý z páru vezme svůj telefon – a píše. Uběhne pět deset minut. U stolu je ticho, dvojice spolu nemluví, každý se věnuje svému přístroji. Po dvaceti minutách přijde obsluha. Pár zaplatí a beze slova odchází. Normální? Dnes už bohužel ano!

Tento novodobý fenomén je označován termínem phubbing, takže člověk, který se mobilu věnuje víc než partnerovi, je phubber. (Termín uvedli do praxe pracovníci texaské univerzity Baylor, přičemž obchodní profesoři James Roberts a Meredith David stanovili charakteristiky tohoto společenského „postižení“.)

Podle jejich výzkumu mají phubbeři sklony ke konfliktům, jsou nervózní a nemohou odolat pokušení zapnout aspoň tichý režim nebo mobil umlčet úplně. Tento mobilní svět je ovládá natolik, že nejsou schopni existovat v reálu. Tak hodně štěstí, pokud jste i vy takhle „chyceni“! Rada pro vás: Zkuste vypnout aplikace, které vás rozptylují, jinak vás vymoženosti moderní doby pohltí. To platí i pro internet.

Vždyť podle červencového zjištění společnosti Skyn Condoms ohromujících 37 procent milenců tvrdí, že by se na jeden rok vzdalo radši sexu než internetu! (Což se sice stane stejně, ale aspoň tento proces zpomalíte.)

Foto: Profimedia

Tohle je také odpudivý obrázek. Láska k telefonu? Ale ne! Toto je přece závislost!Foto: Profimedia

3. Dávejte přednost výhradně technologiím

Víte, kdo je to doktor Ian Pearson? Futurolog, který pro britský list Daily Telegraph vyjádřil obavu, že do roku 2050 bude sex člověka s robotem naprosto normální.

I když vy si zatím nic takového představovat nechcete, možná nevědomky svého partnera „drtíte“ technologiemi. Intuitivní vibrátory, párové pomůcky, uměláci? Jsou fajn, jenže pokud se vibrační zábava stává výhradní podmínkou pro pohlavní styk, mluvíte trochu jiným jazykem než ten druhý. Zkuste svoje standardy trochu krotit a příliš si nezvykat na pohodlnost za tisíce! Radši si hoďte „dvacet“.

4. Málo spěte

Negativní komunikace, telefon, internet… Tím dalším, co v roce 2016 může ohrožovat vaše partnerství, je nedostatek spánku.

Doktor David Kalmbach z univerzity v Michiganu, jehož závěry uveřejnil odborný magazín Journal of Sexual Medicine, tvrdí, že málo spánku rovná se pochopitelně podrážděnost, ale taky snížení sexuální touhy. Podle něj je vyloženě nutné chodit spát tak, jak tělo signalizuje. Pokud nebudete myslet víc na sebe, vaše antipohoda ovlivní každého, kdo vám přijde do cesty.

Tak co, hodláte se letos rozejít?

Reklama

Načítám