Hlavní obsah

5 cvičení, při kterých zhubnete!

Foto: Thinkstock

Vyberte pro sebe správný druh sportovní aktivityFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po Vánocích o pár kilo těžší? Neházejte hned flintu do žita a pojďte s námi na hubnutí chytře. Když zvolíte správný druh sportovní aktivity, nedáte tuku šanci a výsledek se dostaví ještě v lednu. Vybrali jsme pět nejúčinnějších druhů cvičení, při kterých nejrychleji shodíte. A ideální jsou právě v zimě. Tady jsou.

Článek

Výdej kalorií ovlivňuje nejen druh sportu, ale i fyzická náročnost vybrané aktivity, intenzita pohybu, délka cvičení a vaše váha. Kilojouly jsou vypočítány pro šedesátipětikilovou ženu cvičící 40 minut. (Čím těžší jste, tím více kilojoulů spálíte.) Začneme od toho nejúčinnějšího.

1. Spinning

Nejvíce kalorií spálíte jednoznačně na spinningu. V našich fitcentrech už se dobře zabydlel, zacvičit si tak můžete kdekoli po celé České republice.

O co kráčí: Jde o skupinové cvičení na stacionárním kole (spinbike, spinner), které spojuje hudbu, motivaci a lidskou představivost. „Je to jeden z nejlepších prostředků na hubnutí a tvarování zejména spodní části postavy. Endorfiny doslova lítají a uvidíte, jak se budete cítit druhý den," radí trenér Michal Šubr.

Rada pro začátečníky: Na první hodině se nenechte strhnout euforií zaběhlých cvičenců a jeďte si svým tempem, za což vás nikdo nebude kritizovat. „Jak vás to chytne, záleží hodně na instruktorovi. K začátečnicím by měl být vstřícnější, ale úbytek váhy je jistý," dodává trenér. Pokud se bojíte o klouby, můžete zkusit obměnu aqua-spinning (jezdí se v bazénu).

Spálíte: 2400 kJ

2. Zumba

Pokud neholdujete kolu, rozhodně vsaďte na vášnivý tanec v nové podobě s názvem Zumba. Při té totiž máte šanci spálit podobně vysoké množství kalorií. Pochází z jihoamerické Kolumbie a už teď má za následek spoustu českých „závislaček".

O co kráčí: Kombinuje klasický aerobik s prvky latinskoamerických tanců. „To je ten zaručený recept, jak maximalizovat výdej kalorií, posílit kardiovaskulární systém a zpevnit tělo," říká trenér Marek Oliva. Nejvíce ovšem dostane zabrat oblast zadečku, nohou, paží, trupu, břišních svalů a také srdce.

Rada pro začátečníky:Tanečních kroků se nebojte, pohyby jsou jednoduché, a tak se je snadno naučí i ten, kdo nikdy netancoval. Navíc si základní kroky můžete natrénovat podle našeho videa zde. Na první hodinu si vezměte pohodlné oblečení (a kvalitní obuv) a počítejte s tím, že ho propotíte!

Spálíte:2000–2400 kJ

3. Fit box

Máte-li v sobě trochu té bojovné povahy a potřebujete se občas pořádně vybít, určitě zkuste fit box. Pomůže vám k super postavě a nadopuje vás optimismem.

O co kráčí: Při hodině vás čekají údery, kopy a zvedáky. Fit box totiž vychází z bojového umění, přičemž používá podobné prvky jako kick box. Kopy a údery směřují do speciálního pytle, to vše za přítomnosti trenéra a motivující hudby. „Pytel se nebrání, a tak mu můžu naložit, kolik unese (na rozdíl od manžela). A někdy mám vážně strach, že ho prokopnu," říká jedna z našich nadšených čtenářek. Jen pár hodin a budete svůdné a obratné jako kočky a silné jako lvice. To se v životě může hodit.

Rada pro začátečníky: Fit box je fyzicky hodně náročný, takže hlavně pomalu a trpělivost. Budete potřebovat pohodlné oblečení (tepláky, tílko, dobrá obuv) a pravé boxerské rukavice.

Spálíte:až 2000 kJ

4. H.E.A.T.

Protože si spinning rychle získal popularitu po celém světě, bylo jen otázkou času, kdy někoho napadne aplikovat stejný model i na další náčiní z posilovny. A tak se zrodil H.E.A.T.

O co kráčí: Jednoduše řečeno hubnete chůzí. Šlapete na speciálních mechanických běžeckých pásech, přičemž rychlost a náročnost určuje instruktor, k čemuž volí vhodnou hudbu. „Cvičení zvládnou všichni. Nezáleží ani na dosavadní kondici. Hlavní je, jet si podle svého a zlepšovat si kondičku," říká instruktorka Hanka Kynychová.

Rada pro začátečníky: Nesnažte se zprvu pás i sebe strhnout. Když nezvládnete tempo, klidně zvolněte. Pro představu se můžete podívat, jak jsem H.E.A.T. zkoušela na vlastní kůži zde.

Spálíte: 1960 kJ

5. Jumping

Bez rychlého pohybu to zkrátka nejde! To potvrzuje i páté místo, na které se vyšplhal Jumping.

O co kráčí: Jde o skupinové cvičení na malých trampolínách. Skáče se za doprovodu hudby a pod vedením instruktorů. Kromě skákání vás ale čeká i posilování problematických partií a strečink. „Jumping mě chytl. Jsem sice po hodině zpocená jako vrátka od chlívku, ale je to fajn. Člověk ze sebe vyskáče duši, sáhne si skoro na dno (když opravdu maká), ale zároveň se posouvá dál a sebe překvapuje, kolik toho je schopen vydržet," popisuje jedna z našich deníčkářek zde.

Rada pro začátečníky: Způsob tréninku se liší podle instruktora, někdo je víc na silové prvky, jiný na vytrvalost. Nebojte se proto klidně hodiny střídat. Cílem není vyskočit co nejvýš. Pracovat musí hlavně nohy. Dopady jsou měkké, takže odlehčí klouby. Proto se nebojte problémů s koleny.

Spálíte:1500 kJ

Pamatujte, že každá aktivita se počítá a tělu dá zabrat v tom pozitivním slova smyslu. Pokud se na tyhle sporty necítíte, můžete se klidně vydat na svižnou procházku. Kila půjdou dolů pomaleji, ale zaručeně!

Reklama

Související témata:

Načítám