Hlavní obsah

Dokonalá jídla: Urychlují hubnutí a dodávají energii

Foto: Thinkstock

To si pište, že vám zeleninový salát dokáže pomoci s energií. Neváhejte!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cítit se svěže, lehce a radostně? Není nemožné! Máme pro vás od odborníků pět tipů na jídla, která vám vrátí energii a zároveň uberou kila. Zkuste změnu ve svém jídelníčku!

Článek

Konečně je tu teplé počasí a správný čas na lehká jídla. „Tělo potřebuje pročistit a dočerpat sílu, proto využijte sezonní zeleniny, protože má hodně vitaminů,“ uvádí lektor powerjógy Václav Krejčík. Doporučuje také, pokud máte možnost jít na louku pro pampelišku, podběl, nasbírat kopřivy a vše dávat do salátů. „Nyní je příroda mocná, tak z ní čerpejte sílu,“ dodává odborník.

S tím souhlasí i terapeutka čínské medicíny Marta Tovtová: „Saláty, polévky, ryby a lehká masa vám pomohou s kily navíc, ale i zbavit se únavy," dodává odbornice.

A jejich konkrétní tipy? Zde je máte. Rozpis receptů je pro jednu osobu.

Zeleninová očistná polévka

Potřebujete: 2 stonky celeru, 1/2 bulvy celeru, 1/2 svazku čerstvého špenátu, 1 svazek petržele, 4 celé mrkve.

Ingredince povařte, rozmixujte a jezte ideálně na lačno (pro detoxikaci) anebo večer místo klasického jídla. Polévka působí v jarních dnech očistně.

Foto: Thinkstock

Nezoufejte si nad tím, co si máte dát do žaludku, a inspirujte se našimi receptyFoto: Thinkstock

Pečená červená řepa s kozím sýrem

Potřebujete: 1 bulvu červené řepy, olivový olej, čerstvý kozí sýr s brusinkami, polévkovou lžíci nasekaných vlašských ořechů, balsamikový ocet, sůl, pepř.

Řepu oloupejte, nakrájejte na plátky, osolte a opepřete, upečte v troubě na 180 stupňů po dobu asi 20 minut. Podávejte lehce zakápnuté balsamikovým octem a posypané nasekanými vlašskými ořechy. Vhodné k večeři.

Treska s rýží a hořkým salátem

Potřebujete: 200 g tresky, 60 g (před vařením) celozrnné rýže, 5 ředkviček, 1 čekanku, 1 jarní cibulku, 2 lžíce řepkového oleje, šťávu z citronu, sůl, pepř a rukolu na ozdobení.

Povařte rýži (jelikož je celozrnná, počítejte zhruba hodinu). Filety z tresky osušte, mírně pokapejte řepkovým olejem, jemně osolte a pečte na pánvičce 8 minut. Připravte si hořký salát z ingrediencí a ozdobte jím připravený pokrm a máte výborný oběd.

Foto: Thinkstock

Nejezte dokola pořád totéž. Jídlo vás nesmí nudit!Foto: Thinkstock

Zapečené brambory s tempehem

Potřebujete: 130 g brambor, ½ tempehu (75 g), 100 g cherry rajčátek, olivový olej, sůl, pepř.

Nakrájejte na čtvrtiny brambory (nové nemusíte ani loupat, stačí jen očistit). Nakrájejte na kostičky uzený tempeh. Vložte do pekáče, zakapejte olivovým olejem, jemně osolte hrubou mořskou solí a lehce opepřete (čerstvě mletým barevným pepřem). Promíchejte. Vložte do trouby na 180 stupňů na 20 minut. Poté vyjměte a přidejte na půlky nakrájená cherry rajčátka a pečte dalších 10 minut. Jezte k obědu se salátem z čerstvé, dostupné zeleniny.

Zeleninový salát s tofu

Potřebujete: 2 hrnky nastrouhané zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 balíček tofu, 4 lžíce šťávy z kysaného zelí, 1 šálek cibulové natě, špetku soli.

Tofu a zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle a vhoďte do horké osolené vody a vařte asi 5 minut. Vývar slijte a použijte do polévky. Okapanou uvařenou zeleninu s tofu okyselte šťávou ze zelí a vmíchejte jemně nasekanou cibulovou nať.

Co vy na to? Vyzkoušíte? Anebo poradíte svůj osvědčený recept?

Reklama

Načítám