Hlavní obsah

5 oblíbených letních jídel: Kolik je v nich tuku a cukru?

Foto: thinkstock

Ne všechny saláty jsou dietní – poradíme, jak si vybrat ten správnýFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto bez zmrzliny nebo grilování? Tak to si, bez ohledu na dietu, asi neumíte představit. Spolu s nutriční terapeutkou vás tyto pochoutky naučíme vybrat a připravit v souladu se zdravou stravou.

Článek

Nemusíte si odpírat oblíbenou zmrzlinu, jíst suché maso bez omáčky nebo se vyhýbat ovocným knedlíkům i pohledem. Požádali jsme Věru Boháčovou, nutriční terapeutku Fóra zdravé výživy, aby s námi prošla pár oblíbených letních jídel. Hodnotili jsme, zda si je můžete dopřát – anebo k nim najdeme zdravější variantu.

Domácí oříšková zmrzlina

Není nad kvalitní zmrzlinu. Protože v obchodech za tu opravdovou, tedy z mléka, dáte velké peníze, nabídli jsme vám recept, jak si ji připravit doma.

Na 4 porce potřebujete:500 ml minimálně 30% smetany ke šlehání, 6 žloutků, 14 dkg cukru krystal, 7 dkg lískových oříšků a 6 cl studené vody.

Foto: archiv redakce

Zmrzlina je klasický letní hříšek proti dietámFoto: archiv redakce

Kompletní recept najdete zde.

Doporučení odborníka: Zmrzlina k létu patří. Jedna porce oříškové vám může dodat tolik energie, kolik žena, která chce hubnout, potřebuje na půl dne. Denní dávku tuku na den si takovou porcí zmrzliny můžete vyčerpat celou. Vhodnější jsou proto tvarohové druhy, v tomto případě bych smetanu v receptu nahradila a základem by bylo mléko, tvaroh nebo jogurt nebo dřeň z ovoce, a cukrem bych šetřila.

Salát z pečeného kuřete

Studená letní večeře nebo oběd – to bývá ideálně salát.Proč nezvolit třeba ten z kuřecího masa – zvlášť, když můžete využít maso, které zbylo z minulého dne od oběda?

Na 4 porce potřebujete: 1/2 pečeného (nebo dušeného) kuřete, zelenou část z pórku, 4 jarní cibulky, kousek zázvoru (případně stačí sušený), sójovou omáčku, asi 1 dl kuřecího vývaru (stačí z výpeku), červený vinný ocet, čerstvý křen.

Foto: archiv redakce

Lehká letní večeře nebo oběd v podobě kuřecího salátuFoto: archiv redakce

Kompletní recept najdete zde.

Doporučení odborníka: Do takto připraveného salátu stačí přidat trochu více zeleniny (a můžete přidat i kapku kvalitního oleje – například olivový nebo řepkový) a získáte skvělé jídlo na léto. Ale není kuřecí salát jako kuřecí salát. Existují i „kalorické bomby“, které se svěžím letním jídlem nemají nic společného. Třeba pokud jsou základem těstoviny a maso kvůli množství majonézy ani není vidět a zelenina chybí úplně.

Kynuté ovocné knedlíky

Všude plno jahod, borůvek a ostatního ovoce, takže i sladký oběd v podobě ovocných knedlíkůjsme vybrali jako klasické letní jídlo.

Na 4 porce potřebujete: Ovoce (jahody, švestky, meruňky…), 550 g polohrubé mouky, 21 g droždí, špetku soli, lžičku cukru krupice, 1 vejce, 150 ml vlažného mléka, 100 ml vlažné vody, 6 lžic cukru moučka, 4 lžíce oleje, rozpuštěné máslo, moučkový cukr a tvrdý tvaroh na posypání.

Foto: archiv redakce

I ovocné knedlíky si můžete dopřát, když uděláte tvarohové těstoFoto: archiv redakce

Celý recept najdete zde.

Doporučení odborníka: Takto připravené knedlíky jsou energeticky hodně vydatné. Zkuste lehčí tvarohové těsto, šetřete cukrem a máslem, a naopak ovoce přidejte (třeba ve formě pyré, kterým knedlíky polijete).

Hořčično-medová omáčka ke grilovanému masu

Grilování je asi nejoblíbenější letní kratochvíle – spolu s nejrůznějšími experimenty při výrobě omáček k masu. Jednu velmi oblíbenou a také chutnou si můžete připravit podle našeho receptu.

Potřebujete:2 lžičky medu, 4–5 lžiček plnotučné hořčice, provensálské koření, případně sůl a pepř.

Foto: archiv redakce

Nebojte se grilování doplnit skvělou omáčkouFoto: archiv redakce

Celý postup najdete zde.

Doporučení odborníka: Snažte se ale vybírat kvalitní maso, co nejméně tučné. Často nezůstane u jednoho kousku a rozdíl mezi kuřecím prsíčkem a krkovicí je hodně velký. Nezapomínejte, že nejlepší volbou je grilované maso doplnit porcí zeleniny, která i grilovaná chutná skvěle. Omáčka je v tomto případě – pokud jí je opravdu jen pro ochucení – zanedbatelná a můžete si ji připravit dle receptu.

Houbové rizoto

Nejrůznější houbové variace jsou také klasicky letní. Pro příklad jsme vybrali výborné houbové rizoto.

Na 4 porce potřebujete: 300 g rýže (nejlépe arborio), 250 g hříbků, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 l vývaru, 1 dl suchého bílého vína, lžíci másla, hrst strouhaného parmazánu, 1 lžíci šalvějových lístků.

Foto: archiv redakce

Houbové rizoto bez smetany obstojí i v očích nutriční poradkyněFoto: archiv redakce

Celý recept najdete zde.

Doporučení odborníka: Takto připravené rizoto, proč ne? Dávejte pozor na ty se smetanou (energie je vyšší).

Závěrečná rada: Pokud už si nedokážete odepřít jídlo kaloričtější, snažte se alespoň myslet na množství a dopřát si ho v menší porci.

Jaká oblíbená letní jídla máte vy – a vybíráte je i s ohledem na kalorickou hodnotu? Napište nám!

Reklama

Načítám