Hlavní obsah

5 největších mýtů o lásce. Znáte je?

Foto: Profimedia

Nevěřte hloupostem, které se říkají o lásce!Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska je silný cit doprovázený emoční i sexuální přitažlivostí. Pro ni se vedly války, pro ni se i dnes umírá. Je to zkrátka mocná čarodějka, okolo které se to hemží polopravdami a mýty. Znáte tyhle?

Článek

Nesmysly o lásce existovaly a existují. I vy určitě nějaké znáte, ale i přesto vás těchto pět bude zajímat.

1. Láska potřebuje hodně sexu

Víc sexu rovná se stabilnější vztah a silná láska? Nikoli, tvrdí badatelé z Carnegie Mellon, což je soukromá výzkumná univerzita v Pittsburghu.

Tito vědci požádali 64 manželských párů ve věku 35 až 65 let, aby měly dvojnásobek sexu v rámci jednoho týdne. Po ukončení experimentu se ukázalo, že dvojice hlásily místo štěstí spíš smutek a rozčarování. Někteří jedinci dokonce pronesli, že „jim to celé už lezlo krkem“.

Profesor ekonomie a zároveň vedoucí studie George Loewenstein pro magazín Journal of Economic Behavior & Organization, ve kterém byl výzkum uveřejněn, uvedl, že by studii nejradši provedl znovu.

„Zařídili bychom hlídání dětí a podpořili sex třeba v hotelovém pokoji, protože když je to jen běžná režie, páry jsou emocionálně mnohem méně spokojené,“ dodal. No, někdy je i okopávání zahrádky větší vzrůšo… A co dál?

Foto: Profimedia

Více sexu, více lásky a spokojenosti ve vztahu? Prý to tak rozhodně není!Foto: Profimedia

2. Láska hory přenáší

Říká se, že pravá láska zvládne všechno. Jaká je realita? Po opadnutí počátečního okouzlení i malé věci dělají velké hádky! A rozchody hrozí třeba byť jen kvůli jednomu nevyspání!

Výzkumnice Amie Gordon z univerzity California v Berkeley tvrdí, že spánkové manko se podílí na partnerské nevděčnosti a útočí na lásku. Nevyspalí lidé jsou vznětliví, příliš neděkují za pozornost nebo služby, které jim partner poskytuje. A neříkají hezká slova. Více o tom v tomto článku.

A pak že láska hory přenáší! Ta čerstvá možná, ale jinak je to spíš mýtus!

3. Lásky se není třeba bát

Mít rád, milovat a být milován. Kdo by tohle nechtěl? Všichni. Jenže leckdo dokáže o partnerství i lásce leda tak hodiny lhát. Proto pozor nejen na internetové seznamky. Co se týče konkrétně jich, tak podle britské univerzity v Leicesteru se seznamování na síti stává velkým problémem.

„Naše údaje potvrzují, že se jedná o stále se rozšiřující a bohužel i přehlížený zločin,“ pronesla profesorka Monica Whitty na stránkách univerzity s varováním, že dospělí jsou dnes a denně atakováni „osamělými srdci“, které nehledají lásku, ale jen zdroj příjmů.

„Trauma způsobené tímto druhem podvodu je horší než jakékoli jiné, protože se jedná o dvojitý zásah. Oběti přijdou o peníze i romantické iluze,“ dodala. Láska je prostě i nebezpečná!

Foto: Profimedia

Aby partnerství fungovalo, musí být vztah mezi rodiči v pořádku. Děti ho nijak nenapraví, spíše naopak!Foto: Profimedia

4. Lásku posilují hlavně děti

Mateřství je úžasná věc, ale nelze popřít, že každý nový člen rodiny zesiluje napětí ve vztahu a dupe po lásce! Tvrdí to terapeutka Hilary Smith z novozélandské organizace spravující portál Relationships Aotearoa.

Podle ní u párů s dětmi vzniká mnohem vyšší pravděpodobnost opakujících se neshod. V číslech to je 86 procent. (Bezdětní jsou na tom s 68 procenty lépe.) Na vině je podrážděnost a prý i impulzivita. Přežije ji vaše láska?

5. Z nešťastné lásky se nejde dostat

Srdce puká a v hlavě se rojí myšlenky: „Už nikdy si nikoho nenajdu. Nevěřím.“ Naštěstí to je jen planý poplach. Brian Boutwell, profesor kriminologie a zároveň docent epidemiologie na univerzitě v Saint Louis, zastává názor, že každý má v hlavě mechanismus, jehož přirozeným reflexem je přestát citové kolapsy.

„To naznačuje, že lidé se zotaví z nešťastné lásky. Bolest časem zmizí, a co víc, lidská psychika zvládne zklamání znovu a znovu,“ píše na stránkách zmíněné univerzity. Zkrátka a dobře, když říkáte, že už nemůžete, tak můžete ještě několikrát…

A co za mýtus považujete vy?

Načítám