Hlavní obsah

5 nemocí, za které může lenost! Hrozí i vám?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Máte sedavé zaměstnání, málo času a odpočinek pro vás znamená ležení na gauči před televizí? Pak si zaděláváte na pořádné problémy. A zdaleka nejde jen o nějaké kilo navíc! Vaše lenost vás může přijít velmi draho.

Článek

Pohybová aktivita příznivě ovlivňuje řadu rizikových faktorů. A její nedostatek je podle odborníků jeden z největších problémů dnešní společnosti. Nejde jen o nějaký ten špek na břiše, v ohrožení je srdce, cévy, mozek i vaše duše.

Choroby srdce

Pravidelná pohybová aktivita je nezbytná pro zachování zdraví celého těla. Nemoci způsobené nedostatkem pohybu jsou často totožné s onemocněními, která způsobuje nadváha. Zářným příkladem obojího jsou choroby srdce a cév, jako je ischemická choroba srdeční, mozková mrtvice nebo infarkt. A právě srdečně-cévní onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí v České republice.

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka a odborná garantka projektu Vím, co jím, vysvětluje, že právě pohyb je proti těmto chorobám ideální prevencí: „Při pravidelné pohybové aktivitě dochází především ke snížení krevního tlaku, zlepšení spektra krevních tuků a cholesterolu. Snižuje se hladina triacylglycerolů a stoupá hladina prospěšného HDL cholesterolu.“

Foto: ruigsantos, Shutterstock.com

Onemocnění srdce a cév jsou často způsobena špatným životním stylem a nedostatkem pohybuFoto: ruigsantos, Shutterstock.com

Cukrovka

Další nebezpečnou chorobou je diabetes mellitus 2. neboli cukrovka. Jde o typickou civilizační chorobu, na jejímž vzniku se podílí špatný životní styl, obezita a zejména nedostatečná fyzická aktivita. Naopak dostatek pohybu slouží i jako účinná léčba při již vzniklé nemoci: „Základem úspěšné léčby cukrovky je dodržování režimových opatření, třeba i nenáročný pohyb, který je užitečnější než náročná jednorázová sportovní aktivita. Více choďte pěšky a méně jezděte autem. Populární a vlastně užitečné je měření si každodenních 10 000 kroků,“ doplňuje Dita Fuchsová, mluvčí zdravotnické skupiny EUC a akreditovaná lektorka jógy (více v článku 10 000 kroků denně: Neuvěříte, co se s vaším tělem opravdu stane, když začnete chodit!).

Psychické problémy

Pravidelným pohybem dochází ke zlepšení fyzické zdatnosti, pohybových dovedností a zamezuje se ukládání přebytečného tuku. To ale není všechno! Podle odborníků je pohyb důležitý také pro rozvoj myšlení, inteligence a nezanedbatelný je i jeho vliv na psychiku. „Pravidelná pohybová aktivita potlačuje depresi a úzkost. Pohyb je nejlepším přirozeným antidepresivem,“ říká Karolína Hlavatá.

Obezita

„Cvičení zabraňuje vzniku energetické úspornosti a zvýšený energetický výdej přetrvává ještě několik hodin po skončení cvičení. U osob, které jsou adaptované na nízký energetický příjem, je cvičení jedinou možností, jak zhubnout. Pohybová aktivita navíc krátkodobě snižuje chuť k jídlu a omezuje chuť na tučná jídla,“ vysvětluje Karolína Hlavatá.

„Tělesný pohyb je prospěšný pro všechny bez ohledu na tělesnou hmotnost, což zmiňuji mimo jiné i proto, že i štíhlým lidem bez dostatečného pohybu hrozí zdravotní problémy. Naopak obézní lidé, kteří provozují tělesný pohyb, se těší lepšímu zdraví než obézní lidé, kteří se nehýbou,“ doplňuje MUDr. Pavla Myslíková, praktická lékařka z Lékařského domu Praha 7.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Kila navíc jdou nahoru velmi snadno, pokud je váš jediný pohyb od televize k ledniciFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Bolesti zad

Pohybem zapojujete svaly. Pokud ho nemáte moc, pak svaly nepoužíváte, a ty pak ztratí svou funkci. Buď se zkrátí, ztuhnou, nebo ochabnou a je pro ně náročné udržet v rovné poloze celou páteř, což má své následky.

„Lidé se sedavým způsobem života často trpí ochablými svaly, kvůli čemu nejsou schopní provést základní pohyby, jako je třeba přitažení nohou k tělu. Další problémy mohou představovat bolesti páteře a kloubů, kde bývá příčina poměrně často opět v ochablých svalech. Ochablé svaly totiž nedokážou udržet tělo tak, jak by měly, a následně dochází k nerovnoměrnému zatěžování kloubů a páteře. Výsledkem je bolest,“ uzavírá lékařka Pavla Myslíková.

Hýbete se pravidelně? Jaký sport máte nejradši?

Reklama

Načítám