Článek
Jaro je tady za pár dní, tak pojďte pomalu opustit zimní kabáty, domovy, ale i hutnou stravu.Podrobně si o změně stravy přečtěte v článku Vyměňte zimní jídelníček za jarní. Jaké konkrétní potraviny vám ale právě teď pomohou vylepšit zdraví? Ptali jsme se odborníků na výživu Zuzany Malastové z Holmes Place a Václava Krejčíka z Energy studio. Zde je resumé. Budete překvapeni účinky!
Červená řepa jako antioxidant
Proč ona?Zapomeňte na tu hrůzu, co vám možná také servírovali kdysi ve školních jídelnách! „Červený pigment řepy betain působí protizánětlivě, jako antioxidant a výrazně po zimním období detoxikuje organismus. V žádném ovoci či zelenině se ho nenachází tolik jako v řepě. Betainyposkytuji tělu ochranu proti rakovině tlustého střeva a podporují nervová vlákna a oči víc než jakýkoli jiný antioxidant,“ uvádí Zuzana Malastová.
Plus:Velkou výhodou řepy je, že se v ní několikaměsíčním skladováním obsah vitaminu C zdvojnásobuje!
Tip:Ztrácí velkou část nutriční hodnoty, když se vaří déle než 15 minut.
Recept na salát z červené řepy
Potřebujete: 4 kusy řepy, 100 g pohanky, hrst vlašských ořechů (posekat), 50 g ovčího sýra, šťáva z půlky citronu, 1 lžíce olivového oleje, pár kapek balsamika, hrst máty, petržele a kopru, pepř, sůl podle chuti
Postup: V osolené vodě uvařte doměkka červenou řepu (vkládejte do vroucí vody). Vyndejte a po ochlazení oloupejte a nakrájejte na kostky. Přidejte olivový olej, sůl, pepř. V druhé misce smíchejte uvařenou pohanku (dle návodu na obale), ořechy a bylinky. Navrch následně přidejte řepu a ovčí sýr. Dochuťte balsamikem a citronovou šťávou.
Kaše pro vylepšení trávení
Proč ony? „Pohankové, rýžové, špaldové, kukuřičné, ovesné pomáhají správně nastavit organismus ke snídani,“ uvádí Václav Krejčík.
Plus:Díky varu máte po ránu předtrávenou potravu, což žaludku prospívá.
Tip:„Místo jogurtů či mléka zkuste měsíční kúru s kašemi pro stabilizování a urovnání trávení,“ radí Václav Krejčík.
Recept na pohankovou kaši
1 porce: 30 g pohankové krupice zalijte horkou vodou. Do kaše přidejte skořici, třeba také kardamom, nakrájená jablka či hrušky, oříšky a pár minut společně povařte. Můžete přisladit javorovým či datlovým sirupem. Celý den nebudete mít chuť na sladké!
Červená čočka na hubnutí
Proč ona?Obsahuje velké množství vlákniny, čímž působí proti zácpě a reguluje hladinu krevního cukru a tuku.
Plus:Díky jejím vlastnostem ji můžete využít v redukci kil nabraných v zimním období. Chybějící slupka přispívá ke zlepšení stravitelnosti a k nulovému nadýmání!
Tip: Kromě toho se v ní nachází hořčík – mírní deprese, povzbuzuje vyčerpaný nervový systém, působí v prevenci infarktu, ale taky odstraňuje potíže spojené s předmenstruačním syndromem.
Recept na čočku s jarní cibulkou
2 porce: 250 g červené čočky, trocha kurkumy, kmínu, 3 česnekové stroužky, 25 g másla, 2 jarní cibulky
Čočku omyjte, vařte s kurkumou a kmínem doměkka ve slané vodě asi 15–20 minut. Rozmixujte na kaši. Stroužky česneku nakrájejte na jemné proužky a opatrně orestujte na másle, nesmějí zhnědnout, neboť potom chutnají hořce. Vzniklý tuk z restování přelijte přes kaši a na konec ji posypte nakrájenou jarní cibulkou. Servírujte jako přílohu k tofu, rýži či masu.
Ryby proti bolestem hlavy
Proč ony? Obsahují vitaminy D a E, které chrání buňky před stárnutím vyvolaným (nejen) slunečním zářením. Obsahují taky vitamin B12, který podporuje krvetvorbu, zlepšuje paměť.
Plus:Jsou významným zdrojem omega 3 mastných kyselin – podílejí se na prevenci kardiovaskulárních onemocnění, zvyšují imunitu a zmírňují bolesti hlavy a migrény.
Tip: „Obsahují hodně jódu, který pomáhá jarnímu metabolismu. Čerstvý ryby jsou nejlepší řešení,“ tvrdí Václav Krejčík a uvádí důvod:
Recept na tuňáka s rýží
1 porce: 1 tuňák v olivovém oleji, 50 g rýže basmati, cibule, česnek, sůl dle chuti, zelené fazolky nebo cuketa
Na oleji poduste cibuli, přidejte zelené fazolky nebo cuketu, nechte pár minut pod pokličkou. K základu přijdete uvařenou rýži a tuňáka. Pro chuť můžete posypat i strouhaným kozím sýrem.
Rýže pro detox a očistu
Proč ona? „Jedna z pradávných potravin, která pomáhá při různých postních rituálech. Jelikož jaro znamená očistu, rýže patří v mnoha úpravách do jarního jídelníčku," říká odborník.
Plus:Rýže je vhodnou alternativou a váže na sebe mnoho toxinů, které pak vyjdou z těla ven.
Tip:Vyměnit ji můžete také třeba za špaldové kroupy nebo bulgur. Jsou chutné, lehce stravitelné a plné vitaminů!
Recept na rýžový salát s tofu
Potřebujete: 2 hrnky nastrouhané zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 balíček tofu, 4 lžíce šťávy z kysaného zelí, 1 šálek cibulové natě, 1 šálek rýže, špetka soli
Postup: Uvařte rýži. Tofu a zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle a vhoďte do horké osolené vody a vařte asi 5 minut. Vývar slijte. Okapanou uvařenou zeleninu s tofu okyselte šťávou ze zelí a vmícheje jemně nasekanou cibulovou nať i uvařenou rýži.
Tak udělejte vítr ve vašem menu a zkuste naše tipy! Co říkáte?