Hlavní obsah

5 typických signálů, že váš vztah krachuje

Foto: thinkstock

Nespokojenost ve vztahu a blížící se rozchod se projeví na vašem chování, i když si to odmítáte přiznatFoto: thinkstock

Reklama

Atmosféra doma houstne, jste nespokojené a všechno vám vadí. Blíží se rozchod, jen si to ještě neumíte přiznat. Tohle je pět typicky ženských symptomů krachujícího vztahu.

Článek

Nechcete to říct nahlas, nemáte odvahu to tak nějak rozseknout. Jenže vaše podvědomí na tomhle divadýlku odmítá spolupracovat a u vás se projevují známky toho, že váš vztah je těsně před rozpadem.

1. Nulová chuť na sex

Ženy a muži jsou v tomhle trochu jiní. Pro většinu chlapů je sex jakýmsi uvolňovačem stresu, naštvání, rozčilení. Je to jednoduše ventil. Proto mívají chuť se milovat, i když to doma moc neklape a atmosféra je na nic. Ženy ne, ty se potřebují cítit dobře, tak nějak se na sex naladit. A když jim to s partnerem nefunguje, odrazí se to i v jejich ložnici. „Klesá sexuální barometr, požitek z milování jde vniveč a není divu, že se jim pak do toho nechce,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

2. Hádky kvůli drobnostem

To, co vám dřív absolutně nevadilo, vás nyní dohání k šílenství. Nezavřená pasta na zuby, nezvednuté prkénko, zmuchlaný ručník. Drobnosti, kvůli nimž jste nyní schopny ztropit partnerovi obrovskou scénu. Podle Aleše Kaliny je to vlastně snaha upoutat pozornost. „Typické je to pro ty, na něž partner kašle. Je to výsledek nedostatku lásky. Nepříjemnou scénou se prostě snažíte upoutat partnerovu pozornost,“ vysvětluje Aleš Kalina.

Foto: thinkstock

Nulová chuť na sex je jedním z příznakůFoto: thinkstock

3. Únik z domova

Začaly jste pravidelně cvičit, s kamarádkou se scházíte, jak jen můžete, po práci raději projdete všechny obchody v nejbližším okolí. Prostě děláte všechno pro to, abyste byly doma co nejméně. „Každý touží po dobrém pocitu. Když se mu ho nedostává doma, hledá ho jinde,“ říká Aleš Kalina.

4. Žádná komunikace

Hovory s partnerem omezujete jen na to nejnutnější. Kdo vyzvedne děti ze školy, kdo skočí na nákup a jestli už jsou zaplacené složenky. Už dávno si nepovídáte. Žádné „jak ses měl“ či „tak co v práci“. Je to výsledek odcizení, nezájem a také obavy z toho, jak by váš rozhovor skončil. Nejspíš opět hádkou.

5. Kritika partnera

Najednou vidíte na partnerovi hromadu chyb. Vadí vám, jak mluví, že se až moc hlasitě směje, ve spánku funí. Nemůžete si pomoct a neustále ho kritizujete. A když budete samy k sobě upřímné, dost často vlastně neprávem. „Tohle je důkaz nespokojenosti, ale může jít i o jakousi taktiku. Prostě chcete partnera natolik vydusit, aby vztah sám ukončil,“ tvrdí Aleš Kalina.

Foto: thinkstock

Najednou vám na něm vadí věci, kterých jste si dříve vůbec nevšímaly, nebo vám dokonce přišly zábavné? Tak na to pozorFoto: thinkstock

Nevzdávejte to!

Máte některý z těchto symptomů? Nebo třeba všechny? Není to vůbec dobré, ale v určitých případech ani tahle situace nemusí skončit rozchodem. „Překážky ve vztahu je třeba překonávat, jinak se nemůžete posouvat dopředu, růst,“ říká psycholožka Katarína Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Jakmile vám začne něco vadit, máte dvě možnosti. Buď budete dělat, že je vše v pořádku, a nepříjemných symptomů bude přibývat. Nebo budete hledat řešení. „S každým konfliktem, který proberete, se váš vztah utuží, s každým potlačeným se naopak od sebe vzdalujete. A čím víc toho je, tím snáz vás pak rozčilí kdeco, a toho druhého pak už nedokážete ani vystát,“ popisuje Katarína Filasová. Někdy už je toho tolik, že je opravdu lepší se rozejít, protože se nemáte šanci tím bahnem prohrabat. Jindy se ale vyplatí dát si ještě šanci.

Prožily jste něco podobného? A jak to nakonec dopadlo?

Reklama

Související témata:

Načítám