Hlavní obsah

5 typů mužů, kteří žárlí víc než ti ostatní. Pozor na ně!

Foto: profimedia

Známe 5 typů mužů, kteří nejčastěji žárlí na své partnerky. Nežijete s některým z nich?Foto: profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že kdo nežárlí, nemiluje. Ale na druhé straně, čeho je moc, toho je příliš! Taky nechcete žít s podezíravcem? Tak to si dejte pozor na určité typy mužů. Někteří totiž mají k žárlivosti blíž!

Článek

Žárlivost je většinou spojována s paranoidním typem osobnosti, který má vztahovačnost a podezíravost jako životní princip. Jak ho charakterizovat? Podle psychologa Tomáše Nováka se paranoidní, žárlivý partner obvykle chová normálně, nepůsobí dojmem nemocného nebo „postiženého“ člověka, ale…

„Je parodií na vyšetřovatele. Pokud nastane problém, nezajímá ho, jak jej napravit, eventuálně proč vznikl, jeho základní otázkou je: ‚Kdo za to může?‘" popisuje tuto osobnost známý odborník ve své knize Takový bezvadný chlap, jen žít se s ním nedá. To doopravdy nechcete! Odhadnete žárlivce včas a ještě dřív, než se do něj zamilujete? Dejte si pozor na těchto pět typů mužů, kteří mají k žárlivosti blíž než ti ostatní.

1. Muži s nízkým sebevědomím

„Tohle je nejpočetnější skupina mužů, kteří bývají žárliví,“ vysvětluje koučka partnerských vztahů Lenka Černá ze Školy pro ženy s tím, že tito muži si nejsou jisti svojí pozicí a mají strach, že o ženu přijdou.

Kdo už je zná? „Jezdí ve velkých autech a nosí značkové oblečení. S jedním takovým jsem žila přes dva roky. Když se napil, jeho žárlivost se stupňovala. Potom, co mě zmlátil kvůli esemesce od kamarádky, jsem od něj odešla,“ vypráví šestatřicetiletá Eva.

Foto: profimedia

Jako červený hadr na býka působí na muže, když vidí svoji ženu bavit se třeba s kolegou z práce, zkrátka s jiným chlapemFoto: profimedia

2. Muži s negativními vzory z dětství

Podle Lenky Černé jsou další rizikovou skupinou muži vychovávaní v myšlence, že žena patří za plotnu a muž si může užívat. „Když žena takovému partnerovi pobíhá po barech s kamarádkou a je svobodomyslná, žárlivost se dříve či později dostaví,“ krčí rameny koučka.

Kdo už je zná? „Myslím, že žárlivost může být něco jako prokletí rodiny. Můj manžel je tímto směrem postižený, jeho otec taky, a co vím, děda byl absolutní blázen. Svoji manželku dokonce zamykal,“ popisuje dvaatřicetiletá Vanda.

3. Muži se vztahovými zraněními

Mluví o tom, že podvody dost dobře zná? Tak to pozor! „Často se stává, že si muži negativní nastavení z bývalých vztahů přenášejí do toho současného a automaticky svoji partnerku podezírají,“ dál popisuje Lenka Černá.

Kdo už je zná? „Moje kamarádka žila s klukem, který na ni strašně žárlil. Omlouval to tím, že všechny ženské jsou prohnané bestie. Kontroloval každý její krok, a dokonce jsme na něj museli zavolat policii,“ svěřuje se šestadvacetiletá Kateřina.

Foto: profimedia

Pokud muž prožije něco traumatického, bývá celkově nespokojen se svým životem, a tak mívá i sklony k žárleníFoto: profimedia

4. Muži po těžké životní změně

Chcete randit s někým, kdo prožil pracovní krach, třeba přišel o práci nebo mu selhalo podnikání? I tenhle typ muže má sklony k podezíravosti! Podobně silné situace totiž mohou zasáhnout do sebevědomí muže. A ten poté může žárlit na svoji partnerku. „Opět se tu jedná o strach z toho, že ji ztratí, protože není tak dobrý,“ objasňuje Lenka Černá.

Kdo už je zná? „Bohužel, manžel se takhle změnil. Přes rok nemohl najít práci a úplně z toho zešílel. Teď s ním zažívám peklo. Sleduje výpisy hovorů, hlídá moje příchody a odchody. Nedávno dokonce napadl souseda, který mi chtěl pomoct s nákupem. Nevím, co mám dělat,“ stěžuje si dvaačtyřicetiletá Marie.

5. Muži fyzicky neatraktivní

„I když muži na svůj vzhled nedají tolik jako my ženy, moc dobře vědí, že by se ženám měli líbit. Pokud muž není fyzicky atraktivní, může se obávat, že si žena občas zaběhne za někým, kdo ji bude přitahovat,“ popisuje pátý typ žárlivého muže Lenka Černá

Kdo už je zná? „Jednou jsem dala šanci ne moc hezkému, ale docela příjemnému muži, ze kterého se během měsíce vyklubal chorobný žárlivec. Ty jeho řeči o tom, kolik je v kině nebo v restauraci hezkých mužů, se kterými bych si určitě chtěla vyjít, mě ubíjely,“ popisuje osmadvacetiletá Gábina.

Máte podobnou zkušenost s mužem, který přehnaně žárlil?

Reklama

Načítám