Hlavní obsah

5 věcí, které zjistíte o partnerovi, až když spolu začnete bydlet

Foto: Profimedia

Konečně spolu v jednom bytě! Je to období lásky a štěstí, ale také čas, kdy se doopravdy poznáteFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to tady! Už spolu jen nechodíte, ale sdílíte společnou domácnost. Je to období plné lásky a štěstí, ale také čas, kdy se poznáte bez příkras. Tohle o svém partnerovi zjistíte během prvních pár měsíců.

Článek

Je to chvíle, na kterou jste se skutečně těšily. Budujete s partnerem hnízdečko lásky a jste šťastní. Tyhle začátky společného bydlení ale nejsou jen obdobím radosti, je to čas, kdy se skutečně poznáte. Se vším všudy. A tohle jsou nejdůležitější věci, které se o svém protějšku dozvíte, a které by vám v budoucnu mohly váš vztah kazit.

1. Zlozvyky

Najednou ho vidíte uvolněného, v prostředí, které je jeho domovem. A tak třeba zjistíte, že večeří v posteli a usíná obklopen drobky. Nebo přepíná programy na televizi, aniž by postřehl, že vy máte rozkoukaný film. Prostě má určité návyky a zlozvyky, které vám mohou vadit.

Než se budete rozčilovat, uvědomte si, že i vy je máte. A vesměs jde o drobnosti, o kterých je jen potřeba včas mluvit. „Jinak jsou důvodem k častým drobným hádkám. Je lepší, když se partneři hned dohodnou na určitých pravidlech,“ radí koučka partnerských vztahů a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Foto: Profimedia

Na povrch vyplavou nejrůznější zlozvyky a návyky vás obouFoto: Profimedia

2. Hygienické návyky

Když jde někdo na rande, chce vypadat co nejlépe. Ale možná nyní s hrůzou sledujete, že občas partner vynechá sprchu, doma se potácí v roztrhaných trenkách, o víkendu se neholí. Nebo naopak, že je v podstatě neustále zavřený v koupelně a krášlí se.

To, jak vám to bude nebo nebude vadit, se samozřejmě odvíjí od toho, jak vy samy máte hygienické návyky nastavené. Pokud se ale cítíte vedle partnera nepříjemně, neměly byste mlčet.

3. Dělba práce

Možná partner automaticky předpokládá, že veškerá péče o domácnost, vaše prádlo a jeho žaludek jsou na vás. Vám to může, ale také nemusí vyhovovat. Pokud platí druhá varianta, je potřeba vaše představy okamžitě vyladit. „Ve vztahu by měla být vždy rovnováha mezi přijímaným a dávaným. Myslete hlavně na to, že jste si s partnerem zcela rovny. Stanovte si stručná pravidla, a pokud možno z nich v budoucnu neslevujte,“ radí koučka partnerských vztahů Barbora Sedláková.

Foto: Profimedia

Některé věci vám na partnerovi budou možná vaditFoto: Profimedia

4. Kompromisy

Večeře v restauraci nebo doma? Sledování fotbalu nebo filmu? Pořízení sedačky nebo skříně? „Celý partnerský vztah jsou kompromisy a také naslouchání tomu druhému,“ říká Lenka Černá. A velmi brzy, v podstatě po pár měsících, až odezní prvotní euforie ze společného bydlení, zjistíte, zda jich je váš partner schopen.

V první fázi opět platí, že je potřeba o svých pocitech mluvit. Pokud to vypadá, že si jde partner jen za svým, řekněte mu to. Možná si to ani neuvědomuje, nebyl třeba zvyklý s někým žít, nedošlo mu, že už není jen on. Jestliže to ale nepomůže, nejspíš žijete se sobcem, který se nechce přizpůsobovat, naopak očekává, že vždy bude po jeho. V tu chvíli je jen na vás, jestli tohle chcete, nebo ne.

5. Krizové situace

Dokud spolu nebydlíte, vaše schůzky bývají plánované. A pokud přijde něco nečekaného, nemáte náladu, necítíte se nejlépe, lze je zrušit. Když spolu ale žijete, všechny nečekané a krizové situace typu nabourané auto, nemoc či průšvih v práci prožíváte společně.

A ukáže se, jak je váš partner zvládá. „To je jedna z nejdůležitějších věcí. Kvalitního partnera totiž poznáte podle toho, jak se chová v situacích, které jsou stresové a nestandardní. Rozhodně by si neměl vylévat vztek na vás, ale naopak vás brát jako životního partnera, který mu může pomoci,“ vysvětluje Lenka Černá.

Čím vás partner na počátku společného bydlení mile či nemile překvapil?

Reklama

Související témata:

Načítám