Hlavní obsah

5 věcí, kterými vás partner může vzrušovat i po letech vztahu

Foto: Thinkstock

Bojíte se, že vám vztah nevydrží celý život? Může, a my víme, jak na toFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dá se s jedním partnerem vášnivě milovat po celý život? Jedni to považují za mýtus, druzí prý znají recept na dokonalé milenecké a partnerské souznění. Jak vypadá? A co vášeň přiživuje?

Článek

Sexuální přitažlivost je něco, co se páry snaží udržet naživu v dlouhodobých vztazích. Každý totiž ví, že postupem času, jak se vztah prohlubuje, vášnivá láska plná spontánnosti chřadne.

Nicméně důkazy, že žena i muž k sobě mají velmi blízko i v případě, že zrovna milostně netokají jako puberťáci, existují! Co k sobě dva lidi po letech vztahu přitahuje? Odpověď přináší časopis Psychology Today, který se odvolává na pět nejnovějších studií z oblasti sexuologie a psychologie.

1. Některé tělesné změny

Ženské duo Kristen Mark, výzkumnice z univerzity v Kentucky, a Debby Herbenick, vědecká pracovnice z Kinseyho institutu, zjistilo, že vdané ženy hlásí sexuální uspokojení i v průběhu času a mají pocit, že jejich partneři jsou stále svůdní a sexy, třeba už jen díky šedivění vlasů.

„Toto zjištění ukazuje, že stárnutí nemusí mít na sexualitu pouze negativní dopad, a to převážně, když přijmete realistický názor, že tělo se mění,“ okomentovaly autorky studii, kterou uveřejnil magazín Archives of Sexual Behavior s tím, že muž i žena si umí najít na tom druhém něco sexy, pokud se jen trochu snaží.

Foto: Thinkstock

V mládí vám přijdou erotické jiné věci než pozdějiFoto: Thinkstock

2. Snaha udržovat se fit

Pokud se váš protějšek zajímá o své tělo a aspoň občas o něj pečuje, patří to podle studie, kterou vypracoval hostující profesor na Karlově univerzitě Stuart Brody s českým sexuologem Petrem Weissem, do kategorie „afrodiziakální účinek“. Jak to?

Loňské studie zveřejněné taktéž v odborném časopise Archives of Sexual Behavior se zúčastnil reprezentativní vzorek 699 českých mužů a 715 českých žen ve věku 35 až 65 let, přičemž se ukázalo, že například obvod pasu si lidé spojují s celkovým zdravím člověka a že muži obecně hodnotí štíhlejší ženy jako atraktivnější a sebevědomější.

Někteří odborníci na základě těchto výsledků hodnotí, že partner, který je fyzicky ve formě, má i lepší vztah k sexu, což přispívá k udržení partnerské jiskry.

3. Projev zájmu

Studie vedená finskou výzkumnicí Jannike Hoglund, které se zúčastnilo více než 3500 mužů a žen a již uveřejnil zmíněný magazín, na základě výpovědí dobrovolníků uvádí, že je sexy, když partner projevuje zájem o fyzický kontakt a sám vyvíjí aktivitu. I jen drobné gesto a projev zájmu partnerství posilují. A že už má někdo ve tváři vrásky? No a co? Emocionální spojení je taky vzrušující, ne?

Foto: Thinkstock

I malý projev pozornosti se počítá!Foto: Thinkstock

4. Empatie? Zázračná!

Mezi další povzbuzovače a vzrušovadla patří i pochopení sexuálních preferencí. Tak to aspoň uvádí kanadské psycholožky Diane Holmberg a Karen Blair zkoumající sexuální touhy a uspokojení z on-line vzorku 400 dospělých.

Tato anketa zveřejněná v časopise Journal of Sex Research ukázala, že bez ohledu na to, jestli jste muž nebo žena, mít partnera, který je schopen identifikovat a plnit vaše sexuální potřeby, patří k výhrám v loterii. Tito lidé jsou podle všeho atraktivní i s přibývajícím léty.

5. Faktor „tady a teď“

V magazínu Social Psychological and Personality Science se objevila i studie německého psychologa Nicholase Korányiho a jeho týmu.

Počet 48 účastníků, z nichž polovinu zastupovaly ženy, se shodlo na tom, že je dobré rozvíjet pozitivní postoje k opačnému pohlaví a snažit se vidět ho v romantickém světle, takže pokud vaše láska po nějakém čase pokulhává, omluvte případné závady a nedůslednou výchovu matky vašeho protějšku a soustřeďte se na to hezké. Leckdy to pomáhá. A vzrušuje.

Jasně, věda nevyřeší každý partnerský problém, ale těchto pět faktorů poskytuje skromný návod, jak udržet svoje partnerství svěží i v následujících letech. Stojí to podle vás za zkoušku?

Reklama

Načítám