Hlavní obsah

5 věcí, na které jsou ženy ve vztahu citlivé, ale muži to netuší

Foto: baranq, shutterstock.com

Jsou věci, na které jsou ženy citlivé, ale pánové o tom možná nemají ani tušeníFoto: baranq, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou to drobnosti, ale řada žen je na ně hodně citlivá. Naopak pány mnohdy ani nenapadne, že by mohly jejich partnerce vadit. Tohle je pět věcí, které ale mohou ve vztahu dělat trochu neplechu.

Článek

Nemluvíme o žádných velkých vztahových problémech, ale spíš o každodenních drobnostech, které ale mnoho žen vnímá (někdy až příliš) citlivě. Zato muže, ty vůbec nenapadne, že by mohly být pro jejich ženu důležité. A pak jsou z toho nejasnosti a nedorozumění. Tohle je pět nejčastějších příkladů toho, kde to může skřípat, i když je to vlastně zbytečné.

1. Snubní prsten

Většina žen svůj snubní prsten vůbec nesundává, muži to ale mají naopak. Někteří ho nenosí z reálných důvodů, kdy jim například překáží při práci, ale jiní prostě jen proto, že jim vadí na prstu.

Jenže mnoho žen to poněkud trápí. Ne že by šlo o žárlivost a potřebu mít ho „okroužkovaného“, ale spíš o projev jakési hrdosti, že již našel ženu svého života.

Je to ale opravdu zbytečná třenice. „Chápu, že je ten symbol důležitý, ale není zásadní. Vztah, láska či věrnost se projevují jinými gesty než nošením prstenu, není nutné lpět na tom, aby ho váš partner nosil,“ radí terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Foto: Romanno, shutterstock.com

Nenosí váš muž snubní prsten? Nemusí to nic znamenat, zbytečně se tím netrapteFoto: Romanno, shutterstock.com

2. Představování

Někam přijdete a váš partner vás představuje svým kolegům, známým, komukoli. A řekne „to je Jana“, žádné „to je moje manželka (přítelkyně)“. Nemusí to samozřejmě nic znamenat, prostě ho jen nenapadlo, že by vám bylo příjemné, kdyby dal jasně najevo, kdo přesně jste, jaké místo v jeho životě zaujímáte.

Ale může jít i o to, že s vámi podvědomě zas tak zásadně nepočítá, jste skutečně jen Jana. Tady je zapotřebí všímat si toho, jak se k vám ve společnosti chová. Je to stejné jako v soukromí, nebo je před lidmi výrazně chladnější? „A hlavním ukazatelem je váš dobrý pocit, který byste po boku partnera měla cítit vždy a za všech okolností,“ dodává vztahová koučka Hana Lustíková.

3. Neumí vás ocenit

Obzvlášť v dlouhodobých vztazích bývá problémem, že muž (leckdy ale i žena) začne vše, co ten druhý dělá, brát jako samozřejmost. Uvařila jste mu super večeři, on ji sní a ani neřekne „díky, bylo to vynikající“. Připravíte mu svačinu do práce, on ji sbalí a zmizí. „Velkou roli tady hraje výchova. Pokud byl muž zvyklý, že máma doma vše zvládla a žádné díky nevyžadovala, táta tohle slovo nikdy nepoužil, tak ani v jeho slovníku prostě není,“ potvrzuje Lucie Mucalová.

Ne že by si vaší péče nevážil, ale prostě mu to nedochází. „Je potřeba mu vysvětlit, proč to alespoň občas potřebujete slyšet. Že si jinak připadáte jako služka,“ dodává Lucie Mucalová s tím, že většina mužů to pochopí.

Foto: syrotkin, shutterstock.com

Každá žena chce od svého partnera slyšet alespoň občas nějakou pochvalu a ocenění. Bohužel, řada mužů na to zapomínáFoto: syrotkin, shutterstock.com

4. Chválí cizí

„Teda, ta nová sousedka, to je ale kost“ nebo „všimla sis, jak Petrova žena zhubla a vypadá skvěle?“. Tyhle věty zabolí, obzvlášť když vás partner pochválil naposled před pěti lety. Většinou tím ale muži vůbec nic nemyslí, nic zásadního vám tím nenaznačují. Jsou prostě jen tak trochu neomalení, vůbec je nenapadne, že byste si to mohla brát osobně.

Navíc, problém bývá často spíš ve vašem sebevědomí. To vy si myslíte, že byste potřebovala shodit pár kil, ne on. A pokud máte pocit, že opravdu víc zájmu směřuje na cizí ženy než na vás, buďte k němu upřímná a řekněte mu to. Pokud vás má rád, pochopí to a své chování alespoň z části změní.

5. Zapomnětlivost

Svátky, narozeniny, výročí svatby. Na data hodně mužů prostě nemá mozek, nepamatují si je. A tak zapomenou, že je to zrovna deset let, co vám řekli „ano“. Nehledejte v tom nic osobního, smiřte se s tímhle mužským nešvarem a pomozte mu. „Víte, že je zapomnětlivý? Tak mu ráno napište třeba na zrcadlo vzkaz, že se večer těšíte, jak oslavíte vaše výročí. Je to smysluplnější než si to brát osobně,“ zakončuje Hana Lustíková.

A na co jste citlivá vy?

Související témata:

Načítám