Hlavní obsah

5 vět, které jsou ve vztahu důležitější než „Miluju tě“

Foto: thinkstock

Není nutné si denně vyznávat lásku, ale umíte se třeba omluvit?Foto: thinkstock

Reklama

Znáte kouzelná slovíčka lásky? Napadají vás něžná oslovení jako miláčku, zlato či lásko? Nebo třeba věta „miluji tě“? Omyl! Ta zásadní slova pro lásku jsou úplně obyčejná, zato nenahraditelná!

Článek

Neřeknete si doma jinak než „lásko“ či „poklade“? Každý den si vyznáváte své city, takže věta „miluji tě“ je u vás stejně častá jako „večeře je hotová“? Je to hezké, ale rozhodně ne nezbytné pro fungující vztah. V něm by neměla totiž chybět především následující slova či věty!

1. Promiň

Není to jen suchá omluva za to, že jste svému partnerovi šlápli na nohu nebo řekli něco, co nebylo vhodné. Je to především schopnost uznat vlastní chybu, dát najevo lítost. „Zároveň je to ale důležité i proto, abyste mohli navázat na něco, co jste třeba pokazili či nějak nezvládli. A nejen, když jde o velké problémy a průšvihy, ale i v případě drobností, vždyť z nich se skládá život,“ vysvětluje psychoterapeutka Lucie Horníková.

Foto: thinkstock

Důležité jsou činy, ale ve vztahu i slova. Osvojte si ta, co vaši lásku posílíFoto: thinkstock

2. Ještě, že tě mám

Je vám partner oporou? Je tím, na koho se můžete vždy spolehnout, kdo vám vždy pomůže, poradí, jednoduše vás podrží? Tak děkujte bohu, že ho máte! A nezapomeňte mu to dát najevo, i když třeba jen vytahal těžký nákup z auta! „Já bych k tomu přidala ještě slovíčko ,my´. Touhle větou si vlastně připomínáte, že není jen ,já´, ale ,my´. My, co patříme k sobě, táhneme za jeden provaz, inspirujeme se a podobně,“ říká Lucie Horníková.

3. To se ti povedlo

Znáte někoho, komu by pochvala neudělala radost? Nejste vy šťastné, když váš muž velebí vaší svíčkovou, nebo ocení to, že jste v práci zvládly těžké jednání? Pochvala je totiž vždy příjemná, ale od toho, koho milujeme, těší dvojnásob. „Jsou to i věty typu ,bez tebe bych to nedokázal´ a podobně. Ale musí být vždy cítěny, myšleny doopravdy. Naučené věty ten druhý odhalí, pozná, že nejsou myšleny upřímně, nebudou mít tolik síly,“ varuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Foto: thinkstock

Kdo by neměl rád, když ho někdo ocení? Proto chvalte za vše, co si jen trochu pochvalu zasloužíFoto: thinkstock

4. Ne

Zní to divně, ale i negativní slovíčko „ne" je pro vztah velmi pozitivní. I tomu, koho bezmezně milujete, totiž musíte umět říci ne, odmítnout ho, nesouhlasit s ním a podobně. Je ale potřeba to udělat něžně a diplomaticky. „Samotné ,ne´ může být nepříjemné, ale pokud je řečeno hezky a citlivě, dokáže toho moc. Mimo jiné ukáže třeba to, že si umíte stát za svým, nejste jen loutkou, ale jste osobnost. A většina lidí vedle sebe přece chce mít osobnost,“ upřesňuje Lucie Horníková.

5. Chápu tě (to)

Když řeknete partnerovi tuhle větu, je to důkaz toho, že ho posloucháte, vnímáte ho, snažíte se do něj vcítit. Pokud k danému tématu navíc zaujmete nějaké stanovisko, řeknete partnerovi, co si o tom myslíte, třeba mu poradíte, je to víc než tisíckrát zopakované „miluji tě“. „Ve vztahu je nesmírně důležitá sounáležitost a sdílení pocitů toho druhého a právě slůvko ,chápu tě´ tyto pocity velmi podporuje,“ potvrzuje Lucie Horníková.

Tak co? Používáte tahle slova a věty doma často?

Reklama

Související témata:

Načítám