Hlavní obsah

5 zdánlivých maličkostí, díky kterým budete působit sebevědomě

Foto: Profimedia

Zdravé sebevědomí je vždy základem úspěchu. Je potřeba ho vyzařovat, i když se moc jistě necítíteFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rande nebo pracovní pohovor. Obojí může ztroskotat na jedné věci – na nedostatku sebevědomí. Naučte se ho vyzařovat, zamaskujte nejistotu a odcházejte s úspěchem. Jak? Ovládněte řeč svého těla!

Článek

Jsou to situace, kdy se třeba necítíte úplně příjemně, jste nervózní a nejistí. Možná máte strach a vaše sebevědomí je téměř na nule. A jakmile to vaše okolí vycítí, jste pro něj snadná kořist. Přitom si stačí osvojit pár triků a vaše tělo může okolí říkat jediné – věřím si a vše zvládnu!

Americká expertka na řeč těla Tonya Reiman radí, jak na to.

1. Uvolněte obličej

Svraštělé čelo, zatnuté zuby, strnulý úsměv připomínající spíš křeč. Napětí ve vašem obličeji umožňuje vašemu okolí, aby ve vás četlo jako v knize. Jasně tím říkáte, že vám schází sebedůvěra a že se v dané situaci necítíte vůbec dobře.

Zhluboka se nadechněte a povolte všechny obličejové svaly. Naopak se vyvarujte mělkému dýchání, které v kombinaci s občasným hlubokým nádechem, značí velkou úzkost. Neustále dýchejte pravidelně a mějte obličej uvolněný.

Foto: Profimedia

Váš obličej na vás může nervozitu snadno prozradit. Naučte se nebýt v křeči a uvolnit svou tvářFoto: Profimedia

2. Nehrbte se

„Pro lidi, kteří postrádají sebedůvěru, je typické, že se hrbí a tlačí ramena dopředu, podvědomě se snaží být menší a neviditelní,“ říká Tonya Reiman. Její základní rada tedy zní, stůjte rovně, vypněte hruď a držte hlavu vzhůru.

Nejde jen o to, že budete vypadat sebevědoměji, ale tenhle postoj umožní, aby vám do mozku proudilo víc kyslíku. Bude vám to tak líp myslet, budete se cítit svěžeji a zdravěji.

3. Usmívejte se!

Za prvé budete vypadat přitažlivěji. Lidem, co se usmívají, to prostě víc sluší, to je fakt. Jenže navíc úsměv má i další efekt, je vlastně nakažlivý. Takže vaše okolí se na vás bude nejspíš také usmívat a zároveň bude podvědomě ochotné vám pomoci. Aniž by si to lidé okolo nějak zásadně uvědomovali, budou mít chuť vám vyjít vstříc.

Foto: Profimedia

Úsměv je nejen známka sebejistoty, ale i způsob, jak mít okolí na své straněFoto: Profimedia

4. Naklánění hlavy

Je to tak jemný pohyb, že o něm možná ani nevíte. Ale podle Tonyi Reiman může právě náklon vaší hlavy hodně ovlivnit situaci, ve které se nacházíte.

Když máte rande, držte hlavu čelem k partnerovi, udržujte oční kontakt, a když mluvíte, naklánějte hlavu na levou stranu. To prý zvyšuje vaši atraktivitu.

Při pracovním pohovoru se ale vyplatí naklánět hlavu spíš doprava, protože to vás prý činí důvěryhodnějšími. Vaši partneři budou tomu, co říkáte, ochotněji věřit.

5. Správná vůně

Podle Tonyi Reiman je důležité i to, jak voníte. Je to podle ní jeden ze skrytých znaků řeči těla. „Vůně je základním faktorem přitažlivosti a také způsob, jak se vy sami můžete cítit lépe a sebevědoměji,“ vysvětluje Tonya Reiman.

Základem je prý jakási vůně čistoty, které docílíte sprchou a jemným mýdlem. Tu pak posilte svým oblíbeným parfémem, ale pozor, ať není moc silný. Vaše okolí by se nemělo dusit, ale spíš mít chuť ve vaší blízkosti vdechovat příjemnou vůni. Dobrou volbou jsou prý například tóny vanilky, jantaru a santalového dřeva.

Tak co, máte řeč svého těla zmáknutou, nebo děláte chyby?

Načítám