Hlavní obsah

50! Tolik kusů oblečení by měl mít ideální šatník. Víte, jaké to jsou?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Módní svět je ovlivněn konceptem udržitelnosti víc než kdy jindy. Myšlenkou je pořídit si kousky, které budou kvalitní a zároveň nadčasové, takže je budete jen doplňovat výstřelky, na které máte zrovna náladu. Jak na to?

Článek

Základem vašeho šatníku by mělo být oblečení, které padne vaší siluetě, nebude podléhat módním trendům a dá se z něj vytvořit množství kombinací. Mít takhle sladěné oblečení je také velmi pohodlné pro cestování. Dodržet ale musíte několik následujících pravidel.

Mějte jen 50 kusů oblečení

Ano, ideální je mít 50 nebo méně kusů, včetně bot a doplňků. Za prvé, budete nosit opravdu vše, co vlastníte, a nebudete mít ve skříni žádné strašáky typu „vlastně se mi to nelíbí, zhubnu do toho, nebo kdybych to opravila či předělala, dalo by se to použít". Vždy si řekněte, zda byste chtěly, aby vás v daném kousku spatřil váš největší nepřítel. Pokud ne, šup s ním pryč. Pokud nějaký čas žijete jen s 50 kusy oblečení, bot a doplňků a zjišťujete, že je to pro vás nedostačující, můžete vyrazit nakupovat. Ale nečekejte, že ihned narazíte na věc, která do vašeho vytříbeného stylu sedne.

Foto: WorldWide, Shutterstock.com

Vytříděný šatník vám způsobí lepší náladu, zkuste to!Foto: WorldWide, Shutterstock.com

Jak žijete?

Pracujete v kanceláři, jste maminka na rodičovské dovolené nebo vykonáváte manuální práci? K čemu by vám oblečení mělo sloužit? Má vás reprezentovat, má být pohodlné nebo chcete, aby perfektně vyjadřovalo vaši osobitost? Nemá smysl doporučovat ženě, která se celý den nezastaví, aby trápila nohy v jehlových podpatcích.

Foto: archiv firem

Základní kousek jako trenčkot užije každá žena. Na foto (zleva): delší trenčkot Zara, 4599 Kč, s růžovým páskem Zoot, 1499 KčFoto: archiv firem

Udělejte si test

Vyberte deset kousků, které máte v šatníku nejradši nebo je nosíte nejčastěji, a zkuste s jejich pomocí vytvořit outfity na následujících deset dnů. Aspoň uvidíte, jak vás to baví. Pokud vás kombinování nebaví, určitě do svého nadčasového šatníku zařaďte klasický kousek: s malými černými obstojíte při denních i večerních příležitostech.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): šaty Cos, 1850 Kč, šaty H&M, 999 KčFoto: archiv firem

Inspirujte se ženou, jejíž styl vám sedí

Hollywood i svět módy teď šílejí po zralých dámách, které to s módou umějí tak, že se trendům nepodřizují, ale samy je nastolují. Většinou se jedná o minimalistky, které si vystačí s černou a bílou. Jejich oblečení tak nikdy nepřebije osobitost, kterou vyzařují.

Foto: Profimedia.cz

Modelka Lauren Hutton ve svých třiasedmdesáti může strčit mladší kolegyně do kapsyFoto: Profimedia.cz

Investujte do jiných kalhot, než jsou džíny

Samozřejmě, denim už neodmyslitelně patří do garderóby nás všech, ale elegantnější kalhoty prokážou lepší službu pří větším počtu příležitostí, kam si je můžete vzít. Na léto se navíc hodí ty ve variantě chino, tedy s vyšším pasem, zkrácené nad kotníky a v béžové barvě.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): kalhoty Bershka, 450 Kč, kalhoty Pull&Bear, 899 KčFoto: archiv firem

Jedna kožená bunda nade vše

Klasickou koženou bundu můžete nosit na tolik způsobů! K šatům, kalhotám, na neformální party klidně i k večernímu oblečení. S šálou zahřeje na podzim, hodí se do začínajícího jara i během chladného léta. Je populární už od 60. let a z módy opravdu nevyjde, takže pokud ji ještě nemáte, vzhůru na nákupy.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): kožená bunda Asos, 4950 Kč, kožená bunda Mango, 2999 KčFoto: archiv firem

Dokážete si představit mít jen 50 kusů oblečení a bot?

Reklama

Související témata:

Načítám