Hlavní obsah

6 chyb, kterými ničíte olivový olej. Nevyhazujte zbytečně peníze!

Foto: Thinkstock

Poradíme vám, jak si v obchodě správně vybrat a pak doma uchovávat olivový olejFoto: Thinkstock

Reklama

Extra panenský olivový olej není jen tak ledajaký. Je chutný, zdraví prospěšný a také dost drahý. Neničte ho proto špatným skladováním ani používáním. Nesnáší totiž teplo, vzduch ani světlo!

Článek

Extra panenský olivový olej, na rozdíl od těch rafinovaných, obsahuje vysoký podíl zdravých tuků, přírodních antioxidantů (polyfenoly), a navíc úžasně chutná. Platí pro něj pravidlo čím čerstvější, tím chutnější a lepší.

„Přesto, že se kvalitní olivový olej stal i v českých domácnostech oblíbenou surovinou, většina kuchařek o něm mnoho neví, a neumí ho pak správně používat," říká Daniel Burian kuchař restaurace DolceVita. Podívejte se na tyto chyby, jestli je náhodou neděláte i vy.

1. Kupujete olej v lahvích z plastu nebo čirého skla

Dva největší nepřátelé panenského olivového oleje jsou kyslík a ostré sluneční světlo. „Poté, co se vzduch nebo světlo dotknou oleje, může začít žluknout," říká Daniel Burian. Nakupujte proto olej balený v tmavě zabarvených skleněných lahvích a s dobře těsnícím uzávěrem. Doma si ho menší část odlejte do menší skleněné karafy (ideálně také tmavé), abyste nemuseli při každé jeho potřebě otevírat původní obal, a uchovali tak olej hodnotný co nejdéle.

2. Ukládáte olej v blízkosti zdroje tepla

Teplo, ať už od sporáku nebo ze slunečních paprsků, ubírá oleji na kvalitě. „Je-li panenský olivový olej skladován v teple, začnou se v něm rozkládat polyfenoly, čímž se zhorší jeho chuť, ale hlavně se postupně z něho vytratí zdravotní benefity," říká výživový poradce Milan Košvanec. Nemějte olej v blízkosti okna nebo sporáku, ale skladujte ho při teplotě od 7 do 20 °C. Nejlépe se k tomu účelu hodí chladnička nebo studenější spíž bez oken.

Foto: Thinkstock

Extra panenský olivový olej se nedoporučuje kupovat v PET lahvíchFoto: Thinkstock

3. Soudíte olej podle barvy

Myslíte si, že když doma zjistíte, že olej, který jste si koupili, má jinou než žlutou barvu, že je méně kvalitní, či dokonce špatný? To rozhodně ne. Barva nemá na kvalitu oleje žádný vliv. Mění se podle druhu oliv, ze kterých byl olej lisován. Může být jasně zelená, stejně tak i zlatavá či světle žlutá. To, co určuje kvalitu oleje, je vůně a chuť.

4. Smažíte na oleji při vysoké teplotě

Hraniční teplotou extra panenského oleje je 210 °C. Do této teploty si uchovává všechny zdraví prospěšné látky. Při vyšší teplotě se olej už přepaluje, ničí se antioxidanty a mění se jeho chuť. Riziko, že olej přepálíte, je dost vysoké, a to by byla velká škoda. Navíc smažit na extra panenském oleji je taky hodně drahá záležitost. K tomuto účelu použijte spíš levnější olivové olejetypu „pure“ nebo „sansa“. Extra panenský použijte raději pro přípravu jídel za studena.

Foto: Thinkstock

Na vaření používejte olivové oleje s přízvisky „sansa" a „pure"Foto: Thinkstock

5. Používáte jemný olej na vaření

Některé extra panenské olivové oleje, ty s jemnou příchutí (ovoce, listí, květin a trávy), byste měli používat výhradně ve studené kuchyni, a chránit tak jejich aromatické vlastnosti a chuť. Použijte je jako dokončovací oleje, ke zvýraznění chutě těstovin, bruschetty, nebo studených salátů.

6. Máte olej příliš dlouho načatý

Už nikdy nekupujte olivový olej do zásoby, s tím, že ho pak budete používat celé roky. Extra panenský olivový olej spotřebujte nejdéle do 24 měsíců ode dne lisování (musí být vyznačeno na etiketě). Žluklý olej poznáte okamžitě podle charakteristické vůně a nepříjemné chuti. Takže vyhoďte všechny staré láhve a nekazte si požitek z kvalitního oleje.

Našli jste mezi těmito chybami i tu vaši, a nebo už jste všechny chyby vychytali?

Reklama

Načítám