Hlavní obsah

7 cviků, které vám vylepší trávení a zrychlí metabolismus

Foto: Marie Bartošová

Abyste měli stejně jako Naďa na fotce úsměv na tváři, protáhněte si těloFoto: Marie Bartošová

Reklama

Potřebovali byste trochu popostrčit své hubnutí, anebo jen tak vylepšit fungování vašeho trávení? Přichystali jsme pro vás sedm cvičebních pozic, které vám s tím pomohou. Zkuste je!

Článek

„Na podporu metabolismu, a tedy zlepšení trávení dobře fungují jógové pozice v rotaci,“ uvádí lektorka Naďa Harenčáková z Energy studia v Praze. „Masírují vnitřní orgány i odstraňují zácpu.“ Pokud vám jakýkoli druh jógy není cizí, zahřejte se nejdříve Pozdravem slunci, jímž rozproudíte vodu, krev a lymfu v těle. Ostatní mohou zvolit klasické protahovací cviky. „Pak postupně zkuste ásany níže uvedené. Začínejte vždy vpravo s ohledem na peristaltiku a vydržte 3 až 5 dechů,“ doplňuje instruktorka, kterou vidíte na fotkách cvičit. Jdete na věc?

1. Podřep v rotaci

Ze stoje spojného podřepněte s mírným předklonem trupu (jako když si chcete sednout na židli). Dlaně spojte před hrudníkem a s výdechem založte levé nadloktí za pravé stehno. Otvírejte pravou stranu hrudníku vzhůru, pánev zůstává v ose těla. Pozici prodýchejte na 3 až 5 dechů. S nádechem se vraťte na střed a výdechem rotujte na druhou stranu. Po rotaci se uvolněte v předklonu a prodýchejte se.

Foto: Marie Bartošová

Vytáhněte se z ramen, ať se narovnáteFoto: Marie Bartošová

2. Obrácený poloviční trojúhelník

Ze stoje spojného odkročte levých chodidlem dlouhý krok vzad. Pravé koleno nad kotníkem, levé chodidlo na špičce chodidla. S výdechem založte levý loket za pravé stehno, spojte dlaně proti sobě, otvírejte pravou stranu hrudníku vzhůru, pravé stehno tlačte proti levému nadloktí. Dýchejte do břicha 3–5 dechů. Totéž proveďte i na druhou stranu.

Foto: Marie Bartošová

Ztížená varianta předchozího cviku. Udržet jednu nohu vždy vzadu chce soustředěníFoto: Marie Bartošová

3. Rotace v sedu

Levá noha je v natažení, pravá v pokrčení – chodidlo u kolena. Levou paží obejměte pravé koleno, s nádechem prodlužte páteř směrem za temenem hlavy. Pravá paže dlaň v podložce za bedry, s výdechem rotace vpravo. Totéž proveďte vlevo. Hlídejte sedací kosti, aby měly kontakt s podložkou a správnou rotaci, která začíná od kyčle, přes žebra, ramena, případně krk a pohled očí ve směru rotace. Dýchejte do břicha, čímž promasírujete vnitřní orgány břicha.

Foto: Marie Bartošová

Pokrčenou nohu přitáhněte co nejvíce k tělu, ať působíte na vnitřní orgányFoto: Marie Bartošová

4. Kleště – hluboký předklon

V pozici sedu s nádechem vzpažte a vytáhněte se do dalekého předklonu, kdy uchopíte dlaněmi malíkové hrany chodidel (nebo kdekoli v oblasti holeně), s výdechem přibližujte břicho, hrudník ke stehnům. Pokud cítíte velký tah v podkolení, krčte kolena a přibližujte břicho ke stehnům tímto způsobem. Páteř je dlouhá, nevytahujte paže z ramen.

Foto: Marie Bartošová

Tlačte hrudník ke kolenům, nikoli hlavu dolůFoto: Marie Bartošová

5. Kobylka

Leh na břicho, hlava opřená o čelo, dlaně spojte na bedrech, stáhněte lopatky a ramena k sobě, s nádechem propněte paže, zvedněte trup a nohy od podložky, hlava v protažení páteře. Vnímejte, jak dýcháte do břicha, kde dochází k masírování vnitřních orgánů.

Foto: Marie Bartošová

Kdo nezvládne sepnuté ruce, může si do nich vzít ručník či pásekFoto: Marie Bartošová

6. Pluh

Leh na záda, paže podél trupu. Přes pokrčená kolena přeneste tahem nohy opatrně za hlavu, kdy opřete prsty chodidel do podložky a lehce zatlačíte, záda napínejte za kostrčí vzhůru.

Foto: Marie Bartošová

Do této pozice se dostávejte pomalu a opatrněFoto: Marie Bartošová

7. Holub

Přeneste koleno mezi dlaně, pravá pata v levém třísle, levá noha v protažení. Trupem klesněte směrem do podložky k pravému stehnu, předloktí v podložce nebo podložte pod čelo a pozici prodýchejte. Aktivujete tak lymfu, zlepšujete trávení…

Foto: Marie Bartošová

Položte břicho na stehno, záda držte rovnáFoto: Marie Bartošová

Co vy na to? Zkusili jste? A jak se cítíte?

Make-up: Dáša Kopecká (MA-DA Makeup Network), Produkce: Kateřina Pechová, Styling: Dušan Bebčák. Za umožnění focení děkujeme jógovému studiu YogaMe v Praze 1.

Reklama

Načítám