Hlavní obsah

7 nej momentů letošních Oscarů: Stáří vpřed, česká stopa a Meryl Streep jako víla

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Sam Rockwell, Frances McDormand, Allison Janney a Gary OldmanFoto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umírněnost, veselí a filmy na prvním místě. V takovém duchu se nesl 90. ročník předávání nejprestižnějších cen Americké filmové akademie, Oscarů. Sošky za hlavní herecké role si odnesli Frances McDormand (60) a Gary Oldman (59), za nejlepší film byl vyhlášen „Tvář vody“.

Článek

Odnést si zlatou sošku je snad nejvyšší meta každého herce či filmového tvůrce. Letos se předávaly už po devadesáté a celý ceremoniál se nesl v duchu pohody, vzájemné úcty a solidarity. Takřka všichni vystupující také nechali u ledu politiku a prezidenta Donalda Trumpa (71), na rozdíl od loňského roku, kdy měla spousta umělců potřebu vyjádřit nesouhlas s tímto s výsledkem prezidentských voleb. Na letošní Oscary byla prostě radost se dívat, zejména tyto okamžiky stály za to.

Projev Frances McDormand

Frances McDormand získala ocenění na nejlepší herecký výkon v hlavní roli ve filmu „Tři billboardy kousek za Ebbingem“ (2017). Ve svém projevu volala po lepším financování ženských filmů v Hollywoodu a šance pro všechny, bez rozdílů. Požádala, ať se v sále postaví všechny nominované ženy, bez ohledu na profesi.  „Pokud to udělá Meryl, udělají to i ostatní,“ ukázala s humorem směrem k Meryl Streep (68). Frances McDormand je pak požádala, aby spolu s ní bojovaly za to, aby se do filmů více zapojovali i „inclusion rider“. Tento termín má zahrnovat lidi všech barev, sexuální orientace, ale i zdravotních postižení.

Foto: Profimedia.cz

Frances McDormand paří k nejlepším herečkám své doby, ačkoliv ji možná tak často nevídáme na červeném koberci, jako její kolegyně. Není úplně tím typem hereček, které by měly potřebu se příliš ukazovat, za což ostatně hovoří i její ležérní styl, kdy si příliš nedělá hlavu s make-upem. K ní to ale patří a prostě má šmrnc! Foto: Profimedia.cz

Hnutí v barvách

Zlaté glóby i hudební ceny Grammy zahalila černá barva, zatímco Oscary nikoliv. Že by hnutí Time´s Up, které prosazuje větší rovnost pohlaví a upozorňuje na sexuální nadřazenost a zneužívání, bylo na ústupu? Omyl. Jen zvolili jinou formu protestu. Za hnutí se postavil už ve své úvodní řeči moderátor večera, Jimmy Kimmel (50), k podpoře a zbavení se strachu mluvit o tomto tématu hovořily společně herečky Salma Hayek (51), Anabella Sciorra (57) a Ashley Judd (49). A místo Caseyho Afflecka (42), který měl předávat cenu herečce za nejlepší hlavní roli, ji předávaly Jodie Foster (55) a Jennifer Lawrence (27). Pravděpodobně proto, že i Affleck byl obviněn ze zneužívání.

Foto: Profimedia.cz

Cenu za vedlejší ženskou roli dostala Allison Janney (58) za roli matky Tonyi Harding ve filmu „Já, Tonya" (2017). Červené šaty, které oblékla, jsou velmi podobné těm Meryl Streep. Ani jedna z hereček se ale rozhodně nemusí cítit zahanbena, střih perfektně sedí oběma dvěmaFoto: Profimedia.cz

Věk vede!

Nejmladším oceněným je Jordan Peele, který si odnesl sošku za nejlepší původní scénář za film „Uteč“. Je mu 39 let. Druhým nejmladším z výherců je devětačtyřicetiletý Sam Rockwell, který získal cenu za nejlepšího herce ve vedlejší roli ve filmu „Tři billboardy kousek za Ebbingem“. Přitom věk ostatních se pohybuje kolem šedesáti a výše. Nejstaršímu držiteli Oscara za nejlepší adaptovaný scénář, je James Ivory, který 7. června oslaví 90. narozeniny. Cenu získal za film „Dej mi své jméno“ (2017). Ovšem zralost vládla nejen co se týče hereckých a tvůrčích výkonů. Herečky Helen Mirren (72) a Jane Fonda (80) svými outfity převálcovaly i mladší herečky.

Foto: Profimedia.cz

Jane Fonda (vlevo) jako kdyby klamala tělem. V prosinci loňského roku oslavila osmdesáté narozeniny, a přitom vypadá skoro o dvacet let mladší. Podobný recept na věčné mládí má zřejmě i Helen Mirren. Kromě toho, že vypadají obě skvěle, umí svůj věk nosit. A to je to největší umění! Foto: Profimedia.cz

Meryl Streep jako „Dobrá kmotra víla“

Mimochodem, když umělecký svět odhodil černý háv, bylo vidět, jak si návrháři a módní poradci slavných užívali, že mohou opět používat barvy. Meryl Streep vyrazila v červené a vypadala úchvatně. Krom toho ale také nápadně připomínala „Fairy Gotmother“, tedy „Dobrou kmotru vílu“ z druhého dílu filmu „Shrek“ (2004). Vybavujete si na konci filmu královský večírek, kde má tato kmotřička červené šaty s výstřihem, vyčesaný drdol a brýle? A teď se podívejte na outfit Meryl Streep. Náhoda?

Foto: Profimedia.cz

Jestli jste viděli film „Shrek 2“, tak vám nemůže uniknout podobnost s Dobrou kmotrou vílou, matkou prince Krasoně Foto: Profimedia.cz

Skutečně jsem vyhrál?

Pamatujete si to faux pas, když byl vloni omylem vyhlášen jako nejlepší film „La La Land“ (2016), zatímco ve skutečnosti to měl být „Moonlight“ (2016)? Pořadatelé totiž dali předávajícím Fay Dunway (77) a Warrenu Beattymu (80) chybnou obálku. Když letos přebíral zlatou sošku za nejlepší film „Tvář vody“, jeho režisér Guillermo del Toro (53) s žertem poprosil, zda by mohl nahlédnout do obálky, jestli je tam skutečně napsána jeho kategorie. Mimochodem – Warren Beatty a Fay Dunway dostali šanci zlepšit si reputaci a cenu předávali znovu, ačkoliv vloni to nebyla chyba jejich, ale pořadatelů.

Foto: Profimedia.cz

Oscara za nejlepší režii mexickému režisérovi Guillermu del Torovi předávala Emma Stone, která na gala večer oblékla poměrně netradiční outfit, a to kalhoty se sáčkemFoto: Profimedia.cz

Prezidentem USA je žena!

Během slavnostního ceremoniálu byla také zveřejněna první ukázka k šesté řadě seriálu „Dům z karet“ (2013 – současnost), který získal nechtěnou popularitu i kvůli Kevinu Spaceymu (58), který byl obviněn ze sexuálního zneužívání a byl nucen seriál opustit, ačkoliv v něm hrál hlavní roli Francise Underwooda, který se lstí chce dostat až na pozici prezidenta Spojených států amerických. Jenže Francis na konci páté řady na svoji funkci rezignuje a tím nechá volnou cestu své ženě Clarie, kterou hraje Robin Wright (51). Že by náplast za „morálně nečistého“ Kevina Spaceyho?

Foto: Profimedia.cz

Prezidentem Spojených států amerických žena? Proč ne! Alespoň seriál „House of Cards“ to tak, podle nejnovější ukázky 6. série, vidíFoto: Profimedia.cz

Kousek Oscara i pro nás

Poslední české stopy na Oscarech vedou do roku 2007, kdy cenu za nejlepší filmovou píseň získala Markéta Irglová s Glenem Hansardem za „Falling slowly". A letos si opět můžeme kus zlaté sošky přijmout za svůj. Ocenění za nejlepší vizuální efekty získal film „Blade Runner 20149" (2017), na jehož výrobě se podíleli i Češi. Konkrétně firma UPP, která sídlí ve Vršovicích. Ta pracovala třeba na scénách z podvodního souboje, na galerii starých modelů replikantů či při zrodu jedné z robotek.

Který filmový trhák, oceněný Oscarem, máte nejraději? 

Reklama

Související témata:

Načítám