Hlavní obsah

Vystřihnout! Které scény by v romantických komediích dnes už asi neprošly?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdybychom byli extremisté, pak bychom mohli klidně říct, že tyto filmy budou jednou zakázané. Protože se v nich objevuje nadřazenost jednoho pohlaví nad druhým a sexuální obtěžování, na které je v daném filmu pohlíženo nikoliv jako zavržení hodné chování, ale častěji jako na nevinný šprým.

Článek

Sexuální obtěžování se může skrývat opravdu všude. Ostatně, Gary Oldman (59), který získal Zlatý glóbus za roli Winstona Churchilla ve filmu „Nejtemnější hodina“ (2017), to sám přiznal. Když natáčel scénu, ve které nahý vyjde z koupelny a kde čeká jeho asistentka, se kterou do té doby mluvil jen zpoza dveří, nepřišlo mu na tom nic divného. Co je pohoršujícího na tom, že Churchill během důležité historické chvíle, kdy rozhodoval o budoucnosti nejen Anglie, ale celé Evropy, stojí před mladou dívkou v rouše Adamově? „Když jsem pak na podzim viděl střih, zhrozil jsem se a řekl si, že tohle není v pořádku,“ řekl herec s odkazem na to, že se lekl, aby později nebyl třeba obviněn ze sexuálního násilí, jako někteří jeho kolegové z herecké branže.

Foto: Profimedia.cz

Gary Oldman hraje Winstona Churchilla v dramatu Poslední hodina. Kvůli tomu, že se v jedné roli měl objevit nahý, se bál nařčení z obtěžováníFoto: Profimedia.cz

To nám připadá už trochu přitažené za vlasy. Protože potom by se mohl bát třeba i Jiří Lábus (68), jakožto „živočichář Béďa“ ve filmu Slunce seno, jahody (1983), který sahá na nohu Evičce (Jaroslava Kretschmerová, 62) a zajíždí jí až po šaty, byť ona mu tu ruku zase dává dolů. To je přece explicitní vyobrazení mužské dominance. Zajímalo by nás, jestli by to v dnešní době vůbec prošlo. A takových filmů, kde je ukázána nadřazenost, která v současné době otřásá nejen Hollywoodem, je mnohem více. Byť si to mnozí možná ani neuvědomují a ani by je nenapadlo za tím hledat něco víc. Stejně, jako mnohé nenapadne vidět problém za nahým Winstonem Churchillem.

Deník Bridget Jonesové (2001)

Ukázkový příklad nevhodného chování a sexuálního slídila jak z učebnice najdete v „Deníku Bridget Jonesové“. Daniel Cleaver, kterého hraje Hugh Grant (57), je šéfredaktor nakladatelství a svého postavení do jisté míry využívá. Ať už to jsou e-maily, které posílá Bridget (Renée Zellweger, 48) plné sexuálních narážek, anebo osahávání zadku své podřízené ve výtahu, nota bene před dalším člověkem. Stát se to dnes, má na triku obvinění z obtěžování na pracovišti.

Foto: Profimedia.cz

Nejen za provokativní e-maily by Daniel Clever měl v dnešní době problémy. Ve filmu Deník Bridget Jonesové byl ukázkový sexuální agresor, alespoň co se týče obtěžováníFoto: Profimedia.cz

Něco na té Mary je (1998)

Film „Něco na té Mary je“ se už také řadí mezi kultovní komedie. Jenže kdo ví, jestli by v dnešním světě vůbec obstála. Ted (Ben Stiller, 52) je stále zamilován do Mary, se kterou chodil na střední školu. Rozhodne se najmout tajného detektiva, který jeho milou vypátrá. Jenže ten se do Mary také zakouká a tajně ji sleduje a posléze se jí snaží vetřít do přízně. Stalking jak vyšitý, nemyslíte?

Foto: Profimedia.cz

Nechat sledovat svoji tajnou lásku ze střední agentem? To by do tabulek obtěžování zapadlo skvěle Foto: Profimedia.cz

Zápisník jedné lásky (2004)

Těžko najdete romantičtější film, než je Zápisník jedné lásky, a jeho hlavní představitel Noah, kterého hraje Ryan Gosling (37), je vysněný muž nás všech. Přitom ale na samém začátku, než si láska našla cestu z obou stran, Noah nerespektoval Allieino (Rachel McAdams, 39) „NE“. Když se jí poprvé zeptal, zda s ním půjde na rande, odmítla ho. A to posléze udělala ještě několikrát, dokud Noah nezůstal viset na horském kole a vyhrožoval skokem. Romantické gesto, nebo chování nevyrovnaného muže, který nerespektuje ženu?

Foto: Profimedia.cz

Byl Noah v Zápisníku jedné lásky dokonalý romantik, anebo si rande nemístně vynutil? Záleží, jak se na to chcete dívat Foto: Profimedia.cz

Pomáda (1978)

Na jednu stranu na to lze nahlížet jako na nevinné školácké žertíky, na druhou stranu by to klidně mohl někdo brát jako obtěžování. Co konkrétně? Třeba scénku hned na začátku filmu, když Sandy (Olivia Newton-John, 69) a Danny (John Travolta, 63) vypráví o tom, co prožívali v létě. A jeho kumpáni leží pod lavičkami, na kterých sedí dívky v sukních, pod které mladíci nahlíží. Co je pod sukní, je muži zapovězené! Dnes by si to dovolil asi málokdo.

Foto: Profimedia.cz

Ideální místo na koukání holkám pod sukni. Když tedy zrovna všechny neutečou Foto: Profimedia.cz

Pravá blondýnka (2001)

Nikdo asi nečekal, že Elle Woods (Reese Witherspoon, 41), kterou vždycky zajímal maximálně nejnovější odstín laku na nehty, by se mohla stát uznávanou právničkou. Ona si ale byla jistá, že na to má a dokáže to, navzdory všem. Až do chvíle, kdy ji její profesor Callahan (Victor Garber, 68), nabídne místo v advokátní kanceláři. Ale ne snad proto, že by byla Elle tak šikovná. Callahan čeká, že mu za to bude po vůli. To se ale spletl. Kariéra „přes postel“ už není v módě!

Foto: Profimedia.cz

Elle si myslela, že je tak dobrá studentka práv, ale její profesor (první muž zleva) v ní viděl něco úplně jiného Foto: Profimedia.cz

Láska přes internet (1998)

Odvěcí nepřátelé, majitelé konkurenčních obchodů, kteří si ale jsou podobní více, než by kdy připustili. A oba dva hledají lásku přes internet. Když se Joe Fox (Tom Hanks, 61) dozví, kdo se skrývá za zprávami, rozhodne se to nepřiznat a ještě chvíli hrát na Kathleen (Meg Ryan, 56) boudu. Takže jí vlastně lže o své identitě a lstí se jí snaží dostat na kobylku. Nevinný žert, který dnes může být velkým problémem.

Foto: Profimedia.cz

Joe skrýval před Kathleen svoji identitu a hrál s ní tak trochu nekalou hru Foto: Profimedia.cz

Jaký máte názor na celou kauzu Me Too?

Reklama

Načítám