Hlavní obsah

7 nejlepších ojetých aut pro ženy

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Jak by mělo vypadat správné auto pro ženy? Muži by možná odpověděli, že auto „musí být nějaké velké esůvíčko“. Jenže pravda je někde trochu jinde, ženy mají priority trochu více sofistikované.

Článek

Co je pro vás to nejdůležitější při výběru auta? Všechny mnou oslovené ženy se shodly v jedné věci – důležitá je pro ně spolehlivost. Navzdory všem stereotypům si totiž řidičky uvědomují, že auto musí někdy do servisu. A jsou rády, když jim vůz sám napoví, co potřebuje. A nezáleží na tom, zda je to výměna oleje či dofouknutí pneumatik.

Pak už se požadavky dost rozcházejí, protože zatímco jedna skupina chce spíše hezké a líbivé auto, které by šlo považovat i za módní doplněk, druhá požaduje hlavně praktičnost pro rodinu a „aby se do auta vešly děti“. Zkusme to tedy rozdělit a vedle stylových městských aut si ukažme i povedená ojetá rodinná auta.

Fiat 500

Nejprve se podíváme na tzv. „pojízdné kabelky“, které se přeci jen hodí především do města a reálně jen pro dva cestující. Králem v takové kategorii už je dlouhá léta novodobý Fiat 500 a domníváme se, že ještě několik let bude. Zatímco konkurenční Mini se samo diskvalifikuje vysokou cenovkou a také složitou a ne moc spolehlivou technikou, Fiat je navzdory pověstem velmi spolehlivý a cenově dostupný.

Naprostou jistotou je léty prověřený čtyřválcový motor 1,2 l, který lze i dnes stále koupit s automatickou převodovkou. Pokud byste chtěli Fiat 500 právě s automatem, asi jinde než na trhu nových vozů nepořídíte, protože takových ojetin je v nabídce minimum. Komu řazení nevadí, ten ale na trhu najde dost možností. S fiátkem se dobře parkuje, je poměrně bezpečný a vlastně i docela praktický. Stačí myslet jen na běžnou údržbu a servis (nic víc tohle auto nepotřebuje) a bude sloužit opravdu dlouho. Navíc si velice dobře drží cenu.

Foto: Fiat

Fiat 500 se sice řadí do kategorie pojízdné kabelky, ale dostanete od něj mnoho vícFoto: Fiat

Škoda Citigo, VW Up!, Seat Mii

Trojice městských aut od Volkswagenu nejsou zrovna vyšňořené stylovky, ale do města nenajdete moc lepších aut. Velmi snadno se s nimi parkuje, vejdou se všude a je z nich dobře vidět. Překvapí i poměrně dobře využitelný vnitřní prostor a praktičnost. Dalším bonusem je pak vysoká provozní spolehlivost, jednoduché ovládání, příjemná ergonomie a celkově velmi levný provoz a nízké servisní náklady.

Zatímco dražší Volkswagen Up! byl vždycky brán více jako stylovka (odpovídá tomu i bohatší výbava ojetin), tak levnější Seat Mii a Škoda Citigo často kupovaly firmy, autoškoly a různé služby rozvozu jídla. Takové ojeté auto ale nechcete, bývá s chudou výbavou a velmi opotřebované. Zkuste najít raději mladší kus s menším nájezdem po soukromníkovi. Jednoduché a spolehlivé techniky se bát nemusíte. Tříválcový motor 1.0 MPI je opravdový držák, který chce jen jednou za rok nový olej. Na malé a lehké auto jeho výkon bohatě stačí. Spolehlivý je zatím i robotizovaný automat, se kterým se toto auto prodávalo.

Foto: Škoda Auto

Při nákupu Citigo či Mii si dejte pozor na to, kdo byl předchozí majitelFoto: Škoda Auto

Smart ForFour/Renault Twingo

Zajímavým městským autem je také dvojice příbuzných vozů automobilek Renault a Smart. Twingo se prodává jen ve čtyřdveřovém provedení, Smart lze mít i jako dvoudveřový a kratší. S takovým autem je pak parkování hračka. I čtyřdveřové modely se ale vecpou do každé mezery, protože mají naprosto bezkonkurenční poloměr otáčení. Zamrzí trochu menší kufr kvůli motoru umístěnému vzadu, ale vždycky se dají nějaké věci dát na zadní sedačky.

Technika těchto aut je konečně zase spolehlivá. Motory dodal Renault a jak tříválec 1,0 l bez turba, tak i tříválec 0,9 l s turbem jsou jednoduché a velice spolehlivé. Vydržet by měla i automatická dvouspojková převodovka, kterou lze alternativně koupit, když nechcete řadit. Naším doporučením je spíše stylové Twingo, které se dá sehnat za lepší cenu a mívá lepší výbavu. Také má o dost levnější servis než Smart, který musí do servisů Mercedes. A tam si opravdu připlatíte. Potěší i široká nabídka stylových individuálních doplňků, kterými jde auto vybavit a upravit podle vlastního vkusu.

Foto: Renault

Výhoda Twingo oproti Smartu je levnější údržbaFoto: Renault

Kdo ale potřebuje přeci jen prostornější a větší auto, musí hledat jinde. Pojďme si tak představit několik ojetých aut z různých kategorií seřazených podle velikosti.

Škoda Fabia II

Druhá generace Škody Fabia je pořád velmi slušné, a se správným motorem stále spolehlivé, auto. Vedle krátké verze lze mít i praktické a prostorné kombi. Mezi hlavní přednosti Fabie patří dostupný servis a náhradní díly, velmi snadná údržba a obsluha, nenáročnost a vysoká provozní spolehlivost. Jestli sháníte auto v rozpočtu kolem 100 000 Kč, které toho po vás moc chtít nebude, je tohle jasná volba.

Nejspolehlivější je motor 1.4 16V o výkonu 63 kW. Nesmíme ale zapomenout na velmi žádanou verzi s automatem, který je spojen s motorem 1,6 l. Sice nepotěší spotřebou, v městském provozu bere klidně kolem 9 litrů na 100 km, ale mezi cenově srovnatelnými ojetými auty s automatickou převodovkou je tahle Fabia jednoznačně nejlepší volba. U ojetých škodovek si ale dejte pozor na původ auta a historii. Kupujte auto jen od zavedeného prodejce s dobrými referencemi.

Foto: Škoda Auto

Fabia je klasika, která nezklameFoto: Škoda Auto

Toyota Auris Hybrid

Tohle auto by mělo zajímat každého, kdo řeší spotřebu paliva a provozní náklady. Dnešní diesely jsou už natolik složité, drahé a hlavně servisně náročné, že se přestávají vyplácet. Jenže pak je tu tato Toyota s hybridním pohonem, která je nesmírně spolehlivá, tichá a servisně poměrně nenáročná. Výkonu má dost, a když se zapojí do práce benzinový motor spolu s elektromotorem, vystřelí tohle auto od semaforu poměrně svižně. A ještě bychom určitě měli doplnit, že hybridní Toyoty nemají spojku, takže v nich nemusíte řadit.

Druhá generace Toyoty Auris se vyráběla i v praktickém provedení kombi, což je velmi slušné rodinné auto srovnatelné třeba s Octavií. Hybridní pohon vyžaduje jen běžný každoroční servis a Toyota ani nemá ceny práce přehnaně drahé. Spolehlivosti se nebojte. Bavíme se o Toyotě a tenhle hybrid v taxikářských Priusech najíždí přes milion kilometrů jen s běžnou údržbou. Spolehlivější auto na trhu sotva najdete.

Foto: Toyota

Spolehlivější auto, než je Toyota Auris Hybrid, asi těžko najdeteFoto: Toyota

Kia Carens

Tohle rodinné kompaktní MPV je na trhu neprávem přehlížené, protože je to reálně jedno z nejspolehlivějších aut ve své kategorii. Nejvíce ojetin má naftový motor 1.7 CRDI, který je opravdový držák. Dobrý je i s automatickou převodovkou. U téhle Kie potěší, krom praktického interiéru a spolehlivosti, také často velmi bohatá výbava ojetin. Třeba vyhřívaný volant je v zimě vcelku příjemný detail.

Benzinové motory 1.6 GDI nebo 2.0 GDI bychom nedoporučovali, pokud často jezdíte jen po městě na krátkých trasách. Na trhu jich je ale málo a diesel je tady jednoznačná volba. A když už jsme nakousli značku Kia a vám by se třeba víc líbilo SUV, tak velice dobrý je také model Kia Sportage, rovněž s motorem 1.7 CRDI, případně s větším 2.0 CRDI. Jako rodinné auto bychom ale všemi deseti brali právě povedené MPV Carens. Je praktičtější a levnější na provoz.

Foto: Kia

Kia Carens je neprávem přehlížené ideální auto pro rodinuFoto: Kia

Ford S-Max/Galaxy

Jestli chcete nejlepší rodinné auto, vážně zapomeňte na všechna ta SUV, která jsou sice zvenku obří jako hangár na vzducholoď, ale uvnitř je méně místa než ve Fabii. S-Max, a případně ještě prostornější a alternativně sedmimístné Galaxy od Fordu ukazuje, že takhle má jezdit a vypadat prostorné a praktické rodinné auto, které odveze všechny členy početné rodiny včetně zavazadel. A klidně i psa. Nebo dva psy.

Dobrou zprávou je, že spolehlivost je zatím na velmi vysoké úrovni, především s povedeným motorem 2.0 TDCI. Když si dáte trochu práce s výběrem auta a postaráte se o něj, bude sloužit dlouho a udrží si hodnotu. Po zachovalých velkoprostorových rodinných vozech bude na českém trhu ojetin vždycky hlad. Malou překážkou může být vyšší cena, ale tahle MPV byla drahá vždycky a kvůli nedostatku ojetin na trhu nadále drahá budou.

Foto: Ford

Snad jediná nevýhoda Fordu S-Max je jeho vyšší cenaFoto: Ford

Tak co, které auto byste si vybraly? A nezapomeňte i na bezpečnost. Víte třeba, že na řízení jsou naprosto nevhodné brýle se žlutými či růžovými skly? 

Reklama

Související témata:
Fiat 500
Škoda Citigo
Smart
Smart ForFour
Renault Twingo

Načítám