Hlavní obsah

8 auto vychytávek, které oceníte na cestě na dovolenou

Foto: Estrada Anton, Shutterstock.com

Foto: Estrada Anton, Shutterstock.com

Reklama

Prázdniny, dovolená, moře… Ovšem než si lehnete na rozpálený písek a vykoupete se ve vlnách, čeká vás většinou cesta přes půl Evropy. Pokud zvolíte auto, máme pro vás tipy, jak si čas strávený na čtyřech kolech zpříjemnit.

Článek

Letní cestování autem už dávno není tak úmorné především díky klimatizaci, která dnes patří k běžné výbavě. Své udělají i tónovaná zadní skla. Ovšem když se vydáváte na jih Chorvatska anebo Itálie a máte před sebou dva dny, případně i nějakou tu noc v autě, chce to navíc trošku důvtipu. Malé vychytávky vám udělají obrovskou službu.

1. Kabelka nezapadne mezi tašky

Foto: Greta Blumajerová

Nikomu se neplete pod nohama a přitom je stále hezky po ruce Foto: Greta Blumajerová

Možná jste skvěle zorganizovaní a jedete na dovolenou jen se dvěma úhledně sbalenými zavazadly, ale většina rodin má kromě kufrů s oblečením ještě spoustu dalších tašek s potravinami na pobyt, s jídlem na cestu, s turistickým vybavením… Auto někdy vypadá jako malý stěhovák.

A přesně v tuhle chvíli využijete obyčejnou karabinu: zapnete ji za držák hlavové opěrky a jednoduše si do ní připevníte ucho kabelky, která tak bude neustále po ruce a přitom v klidu na jednom místě. Až budete u pumpy hledat peněženku, víte bezpečně, kde ji najdete.

2. Improvizované autokino

Foto: Greta Blumajerová

Možná v průběhu roku dětem pohádky dávkujete, ale na dlouhé cestě rádi přimhouříte oko Foto: Greta Blumajerová

Nemáte v autě zabudované projektory v sedadlech? Pak asi před dlouhou cestou řešíte, kam a hlavně jak upevnit tablet s pohádkami pro děti. Zkuste tuhle variantu: upínací gumu s háčky na koncích (lidově gumicuk) propleťte mezi hlavovými opěrkami obou předních sedadel a na konce pověste obyčejnou eurofólii. Do ní pak vložte tablet, můžete ho zajistit po straně kancelářskou sponkou. Tablet se dá bezvadně ovládat i přes plastovou fólii a děti se nehádají, kdo ho bude mít na své straně.

3. Ach, ta vůně…

Foto: Greta Blumajerová

Dřevo kolíčku na prádlo nasákne vůni rychle a dovede ji posílat několik hodin dálFoto: Greta Blumajerová

Jestli (podobně jako autorka) nemáte rádi klasické vůně do auta nebo cestujete s malými miminky či se vám prostě jen omrzela obligátní vanilka nebo citron, zkuste sáhnout po éterických olejích. Taková levandule nebo rozmarýn „rozzáří“ celý interiér auta a možná i vaši náladu. Nakapejte pár kapek na obyčejný dřevěný kolíček na prádlo a připevněte ho k mřížce ventilátoru. Trvanlivost záleží na intenzitě olejíčku, jeden dva dny však voní spolehlivě.

4. Až si budete chtít utřít ruce

Foto: Greta Blumajerová

Než vyrazíte, zkontrolujte, jestli je dóza dobře uzavřená, aby plnila svůj účel Foto: Greta Blumajerová

Kdysi se v autě vozil namočený látkový ručník v sáčku. Jasně, můžete si ho vzít i dnes, ale možná budou lepší jednorázové vlhčené kapesníky. Ty v plastové dóze jsou zbytečně drahé, tak kupte levnou krabičku papírových kapesníčků, vyndejte je z obalu a vložte do přiměřeně velké plastové nádoby. Do víka udělejte nožem podélně díru (přesněji několik milimetrů široký obdélník), kudy budete kapesníčky tahat. Pak řádně smíchejte deci převařené vody, lžíci kokosového oleje, dvě lžíce tekutého mýdla a několik kapek tea tree oleje a tekutinou přelijte suché papírové kapesníky v dóze. Přiklopte – a je to.

5. Ještě jeden kapesníkový tip

Foto: Greta Blumajerová

Můžete použít kelímek od zmrzliny či od kafe. Důležité je, aby se vešel do držáku na nápoje Foto: Greta Blumajerová

Míst pro odložení nápoje mají auta hned několik – ve středovém panelu, ve dveřích, někdy i na palubní desce. Využijte je nejen na postavení láhve s pitím, ale i na odložení kapesníčků. Menší čtvercové balení vlhčených ubrousků (mohou být i pro kojence) srolujte do vymytého plastového kelímku od kávy. Do horního víka udělejte nožem otvor a máte praktického pomocníka neustále po ruce.

6. Kam s ním?

Foto: Greta Blumajerová

Zavěšený odpadkáč se nikomu neplete pod nohama Foto: Greta Blumajerová

Papírky od sušenek, banánovou slupku nebo použité vlhčené kapesníčky je třeba někam odložit. K tomu vám poslouží obyčejný igeliťák nebo malá dárková papírová taška z Vánoc. Jenže kam je pověsit? Pod nohama se vám bude povalovat, překážet, obsah se vysype... Vše vyřeší obyčejný plastový háček přilepený oboustrannou lepicí páskou na středový panel.

7. Odpad trochu jinak

Foto: Greta Blumajerová

Vychytaná dóza pojme jak odpad, tak i nepříjemný zápach ze zbytků ovoce či zeleniny Foto: Greta Blumajerová

Dáte-li si tu práci a sáček nebo tašku nahradíte plastovou dózou, která má zavíratelný otvor, vyhnete se nepříjemnému odéru při rozkladu zbytků zeleniny nebo ovoce ve vedru. Krabičku připevněte na háček třeba gumičkou.

8. Mince stále při ruce

Foto: Greta Blumajerová

Z peněženky se mohou mince vysypat, z uzavíratelné plastové krabičky to jde méně snadnoFoto: Greta Blumajerová

Ještě před cestou si připravte drobné na mýtné. Mince se rády kutálejí, takže bude dobré je uvěznit v nějaké malé krabičce. Co třeba plastová od žvýkaček nebo lékovka?

Tak šťastnou cestu! Také máte svoje zlepšováčky na cesty?

Reklama

Související témata:

Načítám