Hlavní obsah

Autem k moři? Jeďte bosky a s čajem!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Čeká vás dovolená u moře a vypravíte se tam autem? Aby byly i dlouhé cesty v parném létě příjemné, měli byste se na ně pořádně vybavit. Na co rozhodně nezapomenout a čemu se raději vyhnout?

Článek

Těšíte se na dovolenou, ale dělí vás od ní několik hodin v autě? Abyste cestu zvládli v co nejlepší kondici, poradíme, na co určitě nezapomenout – tedy co jíst, pít a jak si ochránit zdraví.

Jak udržet pozornost při jízdě v noci

Dlouhé cesty jsou pro řidiče náročné, zvlášť když se vypravíte na noc. Jak udržet pozornost a přemoci únavu? Možná spoléháte na termosku se silnou kávou, ale zkuste letos něco jiného: průběžně upíjejte silný černý čaj. „Pokud máte citlivý žaludek, udělejte si zelený čaj louhovaný tři minuty – pak není trpký, musíte ho ale uchovávat teplý. Zelený čaj obsahuje méně kofeinu než černý, oba však mají bohatou dávku antioxidantů, nastartují metabolismus a pomáhají k udržení větší soustředěnosti delší dobu než káva, a ještě bez propadů do únavy,“ radí Marek Khánský, čajový specialista firmy Mix-tee. Kromě čaje vám cestou pomohou i rozmanité přípravky s přírodními složkami.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tradiční Energit nabízí variantu pro unavené oči s extraktem z borůvek a měsíčku lékařského, s vitaminem C a zinkem. 42 tablet stojí 44,90 Kč. Základem nealkoholického nápoje Samurai Shot Sweet Flower je japonský čaj, který povzbudí soustředění. Maximální okamžitá dávka je 1 dcl, povzbudit by vás ale měl už jeden panák. 500 ml stojí 299 Kč (v e-shopu Zdraví bez chemie). Přírodní energetický nápoj Erebos Original nabízí revitalizaci organismu a rychlé a dlouhodobé doplnění energie. 330 ml stojí 49 Kč (v e-shopu Grizly)Foto: Archiv firem

Energií na cesty může být i sáček loupaných mandlí. Díky hořčíku, vitaminu B, vápníku a fosforu dobijí organismu baterky a budete svěžejší. Pomáhá také, že je koušete – i to vylepší soustředění!

Vhodné nápoje

Řidič má po ruce termosku s čajem a pít by měl i zbytek posádky. V horku je dobré zmíněný čaj kombinovat s vodou či minerálkou. Doplňovat tekutiny je třeba pravidelně a po malých dávkách. Když na pár hodin usnete, nastartujte se pak větší sklenicí vody. „Nápoje by neměly být příliš studené, a pokud je opravdu horko a víc se potíte, nebojte se ani silně mineralizovaných vod. Doplní do těla minerály, které jste vypotili,“ radí Pavel Suchánek, nutriční specialista Fitbee. (Víte, proč pít obyčejnou vodu?)

Foto: Vadim Zakharishchev, Shutterstock.com

Tradiční termoska s kávou? Zkuste letos čaj. Rozdíl poznáteFoto: Vadim Zakharishchev, Shutterstock.com

Co jíst cestou na dovolenou

Jako cestovní občerstvení volte trvanlivé potraviny, které neohrozí, když nebudou nějaký čas v chladu. „Právě na nich v červenci ušetříte, protože jsou hlavním tématem slevových akcí. Konkrétně to jsou trvanlivé salámy a uzeniny, ale i dětská výživa, limonády, pramenitá voda, piškoty a sušenky. Červenec přináší i slevy na chipsy, toustový chléb či pivo. Obchodníci reagují na nákupy na výlety nebo grilovačky,“ říká Petr Miklík ze srovnávače cen Kupi.cz.

Nedovedete si představit cestu bez řízku? Pak byste ho měli smažit těsně před odjezdem, nechat vychladnout a potom uložit alespoň do chladicí tašky, lépe do autochladničky. Pokud je nemáte, snězte řízek do pár hodin po výrobě. (Znáte řízek s oříškovou strouhankou?)

Foto: 8H, Shutterstock.com

Cestování bez řízku? Nesmysl. Ale smažte až na poslední chvíli a nenechte ho zkazitFoto: 8H, Shutterstock.com

Vybavení cestovní lékárničky

Do auta nezapomeňte přibalit k lékárničku s přípravkem proti nevolnosti – ať již z dlouhé cesty, nebo v důsledku požití bagety někde od benzínky. Co se vám bude ještě hodit? „Na dovolené oceníte, kromě pravidelně užívaných léků, přípravky na ošetření drobných poranění, teploměr, léky na bolest a horečku, dezinfekční přípravek na drobná poranění, na dezinfekci pokožky a očí, léky na kašel, rýmu, bolest v krku a zánět spojivek, repelent a přípravky na ošetření hmyzího bodnutí,“ radí Ivana Lánová, vedoucí lékárnice Benu Lékárny v Mladé Boleslavi. (Naučte se rozpoznat otravu z jídla.)

Jak ulevit zádům během jízdy

Dlouhé sezení v autě nemusí zůstat bez bolavých následků. „Snažte se udržet si po celou dobu fyziologickou křivku páteře. Hlavu opírejte o opěrku, nepředklánějte ji ani nevysunujte vpřed. Nedávejte nohu přes nohu – předejdete tak bolesti bederní páteře, křížové kosti, kostrče a kyčlí. Pokud neřídíte, sundejte si boty. Občas si promačkejte chodidla, nezapomeňte i na prsty nohou,“ radí pohybová terapeutka Nicolette Fialová. Proti zablokování krku pomůže, když na sebe nebudete pouštět studený vzduch z okénka nebo klimatizace. Abyste seděli pohodlně, vyrobte si praktický polštářek do auta. A při pauze vyzkoušejte cviky, které se doporučují i pro dlouhé lety.

Vozíte na dovolenou saponát na nádobí, šampon či kondicionér? Netahejte celé lahve! Vyrobte si geniální minibalení kosmetiky: jsou lehoučká, nezaberou žádné místo a nevytečou. 

Reklama

Související témata:

Načítám