Hlavní obsah

Dělá se vám při cestování špatně? Triky, které musíte zkusit

Foto: Estrada Anton, Shutterstock.com

Foto: Estrada Anton, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kazí vám letní výlety potíže s nevolností, kterou při cestování trpíte vy nebo vaši blízcí? Není to neřešitelný problém. Co všechno vám může ulevit?

Článek

Cestovatelskou nevolností neboli kinetózou či nemocí z pohybu trpí hodně děti, trápí ale i dospělé: pere se s ní asi pět procent populace. Zpravidla je spojena s bolestí hlavy, nevolností, zvracením či zvýšenou citlivostí na pachy a zvuky. „Může se objevit i závrať, vyčerpanost, bledost, nadměrná tvorba slin, studený pot a ospalost,” vysvětluje Ivana Lánová, lékárnice z Benu lékárny v Mladé Boleslavi. Jak si ulevit a zajistit pohodlnější cestování?

Co platí na cestovní nevolnost

Značnou roli hraje prevence. V dopravních prostředcích si sedejte po směru jízdy, zajistěte si přísun čerstvého vzduchu, seďte rovně a hlavu mějte opřenou. Necestujte nevyspalí, s plným žaludkem (hlavně ne tučným jídlem), ale ani hladoví. Je-li to možné, dělejte si přestávky, projděte se a nadýchejte se pořádně vzduchu. Pravidelně také pijte, přehřátí v dopravním prostředku nevolnost zhoršuje. Vyvarujte se alkoholu a cigaret.

Kam si sednout v dopravním prostředku

„Kinetózám lze předejít sezením blízko těžiště dopravního prostředku. V autě a autobuse je to vpředu, na lodi uprostřed, v letadle v přední části kabiny,” radí Ivana Lánová. Během cesty nezavírejte oči, nečtěte a nesledujte videa, pohled fixujte na vzdálený předmět, který se nepohybuje.

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Léky na nevolnost způsobují ospalost a řidiči by je užívat neměliFoto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Kdy si vzít léky, aby fungovaly

„Před rozvojem cestovatelské nevolnosti mohou pomoci léčiva dostupná bez lékařského předpisu. Běžný je lék s účinnou látkou moxastin či žvýkačky s dimenhydrinátem,“ doporučuje tisková mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová. Určitě si přečtěte příbalový leták či návod: různé přípravky je třeba užít s různým časovým odstupem před cestou a jejich efekt přetrvává rozličnou dobu. Některé by neměli užívat řidiči, jiné nejsou vhodné pro děti.

K dispozici jsou i homeopatika, která je však nutno užít již den před plánovanou cestou a nazítří pokračovat.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Správné načasování je u léků na cestovní nevolnost zásadníFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Bylinky na cestovní nevolnost

Prokázané účinky proti nevolnosti a zvracení má také zázvor. Připravte si na cestu zázvorový čaj a upíjejte ho po doušcích, působí jak preventivně, tak při akutních nevolnostech. Pomáhá i žvýkání kandovaného zázvoru nebo cucání domácích zázvorových bonbonů.

Případné akutní zažívací problémy účinně zklidní i jiné bylinkové čaje, zkuste směs hořce žlutého a puškvorce nebo heřmánkový čaj. Proti nevolnostem je vhodná i tinktura z pupenů lípy, která tlumí pocity úzkosti, nervozitu z cestování a pomůže uvolnit stres a obavy.

Trénink dělá mistra

Dělá-li vám cestování problémy, překvapivě může pomoci, když budete cestovat co nejvíce. Tělo si totiž na tuto nepříjemnou situaci přivykne a nevolnosti by měly postupně slábnout nebo zcela vymizet.

Pokud vás představa cestování děsí, pracujte také se svou psychikou. Za nevolností se může skrývat úzkost.

Načítám