Hlavní obsah

7 špatných návyků: Skoncujte s nimi dřív, než vám poškodí zdraví!

Foto: Thinkstock

Jaké špatné návyky u sebe sledujete vy?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koušete si nehty, stále vysedáváte u počítače, dojídáte po dětech...? Jestli vám není zdraví lhostejné, postarejte se o to, abyste se těchto i dalších zlozvyků zbavili. Poradíme vám jak.

Článek

Jste sice dost chytří na to, abyste při opalování použili ochranný faktor, ale pak klidně jdete spát s nalíčenýma očima. Za prohřešky, které vůči svému zdraví pácháte, platí tělo obrovskou daň.

Levné sportovní boty

Tady do určité míry platí „za co si zaplatíte, to dostanete". Na výrobu levných bot se využívá méně technologií, a proto vykazují nedokonalou podporu a ochranu nohy.

Doporučení: U sportovních bot je obzvlášť důležité jejich kvalitní provedení, jsou určené na různá zatížení. Kupujte je nejlépe u odborníků ve specializovaných obchodech, rádi vám s výběrem poradí. Nemusíte kupovat ty nejdražší sportovní boty, ale vyplatí se připlatit. „Od levných nebo i špatně zvolených bot vás budou trápit otlaky, bolesti kloubů i páteře a dochází i k deformacím prstů a klenby," říká pedikérka Renata Kusovská.

Foto: Thinkstock

Dojídání po dětech se vám může pěkně vymstítFoto: Thinkstock

Dojídání po dětech

Je vám líto vyhodit zbytky po dětech? Přitom jen několik dalších soust se může rovnat i stovce kalorií navíc. A představte si, kolik to dělá za měsíc! Doporučení:Jezte jen vlastní porci. Dětem dávejte menší porce, aby nic nezbývalo. Dietoložka Hana Pacovská radí, „když připravujete dětem jídlo nebo sklízíte nedojedené talíře, žvýkejte přitom žvýkačku bez cukru. Ústa zaměstnáte a nebudete v pokušení uzobávat.“

Lenošné držení těla

Špatné držení těla se pomalu stalo epidemií současné doby a doplácejí na to páteř, vazy a klouby. „Špatné držení těla vede nejen k bolestem páteře v oblasti krku a zad, ale může také vyvolat bolesti v jiných částech těla nebo trvalé poškození páteře – skoliózu," říká ortoped Michal Brázda.

Doporučení: Preventivně posilujte ramenní a krční svaly. Vhodná je jóga nebo pilates. Cviky by vám měl vysvětlit fyzioterapeut, aby byly účinné.

Nepoužívání zubní niti

Zubní nití odstraníte povlak těsně u dásní, ničím jiným se vám to nepodaří. Jeden den bez dentální nitě zdvojnásobí vrstvu plaku, ve kterém se drží různé bakterie. Dostanou-li se do krve, může dojít až k zánětu srdce.

Doporučení: Čistěte si zuby pravidelně a důkladně. Když je čistíte kartáčkem, odstraníte jen 75 % plaku. Dalších 25 % se nachází mezi zuby a tam je nutná dentální nit.

Foto: Thinkstock

Dlouhé vysedávání u počítače či televize je nutné kompenzovat kvalitní masážíFoto: Thinkstock

Okusování nehtů

Kousáním nehtů si můžete způsobit zánět nehtového lůžka. Červená, oteklá kůže kolem nehtu se může naplnit hnisem. Pokud infekce poškodí lůžko, dochází k deformaci nehtu a jeho růst se zpomalí nebo úplně zastaví.

Doporučení: Aplikujte hořký lak na nehty nebo se obraťte na psychologa, pomocí psychoterapie či třeba léků vám pomůže se zlozvyku zbavit.

Dlouhé vysedávání

Při dlouhodobém sezení ochabují a zkracují se hybné kyčelní svaly, které vám umožňují zvedat nohy a chodit. Vsedě tlačíte pánev dopředu, což může vést k nepřirozenému zakřivení dolní části páteře, odborně lordóze. Dlouhým sezením zvyšujete i riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky.

Doporučení: Dělejte časté přestávky. Nejméně každou hodinu vstaňte a projděte se. S kolegou v práci si nemusíte psát ani mu volat, běžte mu to říct osobně. Chcete Pevnější nohy? Tyhle cviky umí zázraky!.

Starý polštář

Dlouho používaný polštář je plný roztočů, jejichž výkaly mohou způsobit alergické reakce. Tihle tvorové se objevují v novém polštáři zhruba už po 2–3 měsících jeho používání.

Doporučení: Polštáře, ale i peřiny perte v horké vodě každé 2 měsíce, anebo dejte roztočům stopku a kupte lůžkoviny z pevně tkaného mikrovlákna.

Už věříte, že vás některé zlozvyky ničí?

Reklama

Načítám