Hlavní obsah

8 osvědčených triků, které posilují manželství

Foto: Thinkstock

O vztah je třeba pečovat. Spokojenost nepřichází sama od sebe! A my pro vás máme pár tipů, jak jí docílit!Foto: Thinkstock

Reklama

Romantický útěk od reality nepatří mezi jediné metody, jak posílit či zachránit jiskru v manželství. Jsou i jiné možnosti! Zkuste nějakou z osmi odborných rad a váš vztah zůstane svěží po dlouhá léta!

Článek

Někdy je těžké rozumět si, když každý hovoří jinou řečí… U stolu i v posteli. Dřív, když jste se poznali, to tak nebylo? Pak na vás útočí bakterie s názvem omrzelost. Jak se jí zbavit, nenakazit sebe ani partnera? Osm tipů přináší magazín Woman’s Day.

1. Milování „aspoň někdy“

Pokud jsou manželé pracovně vytížení, mohou ztratit fyzické spojení. Klinická sexuoložka a manželská terapeutka Kat Van Kirk z americké Havaje doporučuje vykašlat se na dlouhá a náročná milování a vsadit na rychlovky. „I kdyby šlo jen o deset minut, během této chvíle můžete vytvořit víc intimity než kdy jindy,“ vysvětluje odbornice.

2. Napište o svých konfliktech

Díky studii univerzity z Northwesternu sídlící ve státě Illinois se zjistilo, že páry, které se sedm minut třikrát ročně písemně vyjádřily k manželským neshodám z pohledu třetí osoby (neutrálního hlediska), hlásily větší spokojenost ve vztahu. Vědci se domnívají, že právě tohle je způsob, jak lépe pochopit druhého a pojímat partnerství s nadhledem.

Foto: Thinkstock

Sepište si seznam věcí, o které jste se s partnerem hádali. Povídání o nich dle odborníků manželství posilujeFoto: Thinkstock

3. Doteková terapie

„Často se stává, že se polibky a objetí pojímají tak nějak mechanicky,“ říká rodinná terapeutka Kim Blackham z New Yorku a navrhuje objímat se po dobu dvou minut. Pak by mělo následovat líbání – 30 sekund. Obojí každý den. Tak se uvolní hormon oxytocin. „Není třeba mít po ruce časovač, prostě jen rozdávejte svoje objetí a polibky déle než normálně. Ucítíte nový smysl vztahu,“ dodává terapeutka.

4. Společná procházka

Dcera udělala průšvih? V práci se nedaří? Neřešte to doma, jděte se projít. „Nejenom, že čerstvý vzduch vyčistí vaši mysl, ale i samotný akt chůze ve stejném směru dodává partnerům pocit, že jste v jednom týmu a chcete stejný výsledek,“ dál vysvětluje terapeutka Kim Blackham.

5. Mějte podobné „alko návyky“

Podle studie z univerzity v Buffalu manželé, kteří požívají alkohol ve stejném množství, snižují pravděpodobnost rozvodu. Neznamená to držet krok s mužem, který „dá deset kousků“, ale jde o filozofii rozdílů. Zkrátka žádné velké extrémy, ty vztahu škodí.

Foto: Thinkstock

Pokud jdete do společnosti, sedněte si s partnerem vedle sebe. I letmé dotyky umí zázraky!Foto: Thinkstock

6. Seďte vedle sebe u stolu

Podle Kim Blackham sezení naproti partnerovi vyvolává agresivní postoj. V restauraci seďte zásadně vedle sebe! „Váš muž se vás může dotýkat, nebo vám něco šeptat do ucha. Je to příjemnější a intimnější pozice,“ radí odbornice.

7. Zapište si sladké skutky

Občas neuškodí tajně si zapsat něco hezkého, co partner udělal. „Mnohokrát, zejména v dlouhodobých vztazích, se maličkosti dost přehlížejí, což nakonec vede k manželskému odcizení,“ říká psychoterapeutka Christina Steinorth-Powell z Kalifornie. Vedení seznamu vám pomůže cítit vděčnost za každodenní požehnání manželství.

8. Provozujte noční terapie

Sledování romantických filmů a následná diskuse o nich je velmi praktická, jak ukazuje studie z university v americkém Rochesteru. Přispívá to ke snížení rozvodovosti, neboť tyto druhy filmů poskytují záminku k tomu, aby se o otázkách lásky diskutovalo.

A jak si vy udržujete svěžest v manželství? Máte nějaký tajný trik, jak na to?

Reklama

Načítám