Hlavní obsah

8 věcí, které byste měli vědět o lécích

Foto: thinkstock

S léky to někdy není jednoduché. Víte, jak dlouho vám například platí recept?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč jsou léky někde dražší a jinde levnější? Jak vážně máte brát upozornění v příbalovém letáku? Jak kupovat léky přes internet, aby to bylo bezpečné? To všechno víme!

Článek

Není vám něco jasné? Nebojte se v lékárně zeptat. Ale na těchto osm otázek budete znát odpovědi již dnes!

1. Co musí obsahovat recept?

Když vás lékárník pošle zpátky k lékaři s tím, že nějaký údaj schází, nezlobte se na něj: činí tak proto, aby chránil sebe i vás před malérem. Předpis, na kterém chybí třeba podpis lékaře nebo vaše rodné číslo, rozhodně nesmí přijmout! Pokud lékař neupřesnil velikost balení, dostanete pro jistotu to nejmenší. Návykové látky (třeba prášky na spaní) musí být na speciálním formuláři s modrým pruhem, protože podléhají zvláštní evidenci.

2. Kdo rozhoduje o tom, kolik lék stojí?

Léky (ty volně prodejné) jsou zboží jako každé jiné. Cena může záviset třeba na tom, zda lékárna získá od dodavatele množstevní slevu, ale obecně není nijak regulována. Cenový strop u léků hrazených z veřejného zdravotního pojištění ale určuje Ministerstvo zdravotnictví ČR. U léčiv hrazených pojišťovnou rozhoduje o výši doplatku Státní ústav pro kontrolu léčiv. V každé skupině léků musí být alespoň jeden, který je plně hrazený.

Foto: thinkstock

Mnoho léků se nesmí půlitFoto: thinkstock

3. Jak je to s poplatky za recept?

Třicetikorunový poplatek se platí za druh léku, nikoli za počet balení a týká se pouze přípravků, na které přispívá zdravotní pojišťovna. Pokud máte finanční potíže, můžete si na městském úřadě požádat o potvrzení o hmotné nouzi, které vás na měsíc osvobodí od placení poplatků za recept a za vyšetření. Po měsíci je třeba požádat znovu.

4. Proč se některé tablety nesmějí půlit?

„Léky jsou vyrobené tak, aby se z nich účinná látka cíleně uvolňovala celý den. Pokud se mechanicky naruší, tuhle výhodu ztratí. Když se uvolní větší množství účinné látky v krátkém čase, hrozí i akutní předávkování," upozorňuje magistra Jana Holfeuerová na portálu Olecich.

5. Jak to, že je můj lék najednou na předpis?

O tom, které léky budou volně prodejné, rozhoduje Státní ústav kontroly léčiv (SÚKL). Při revizi se ale původní rozhodnutí může změnit – lék na předpis se zařadí do volných nebo naopak. A lékárník to musí respektovat. „Pokud riskujete, že odjedete na dovolenou bez léku, který nutně potřebujete, a lékárník vám ho prodá bez receptu, je to jeho dobrá vůle, porušuje ale kvůli vám zákon," upozorňuje lékárnice Květuše Lendrová.

Foto: thinkstock

Předpis musí splňovat všechny náležitosti, jinak lékárník nesmí lék vydatFoto: thinkstock

6. Jak dlouho platí recept?

Ve většině případů dva týdny, včetně dne vystavení. Lékař ale může určit i jinou dobu, třeba měsíc. Výjimkou je recept na antibiotika, který platí pět dní. Pozor, recept z pohotovosti platí nejdéle následující den!

7. Jak rozumět příbalovému letáku?

Dočtete-li se, že během léčby něco „není vhodné“ nebo „nedoporučuje se“ (v rubrice „upozornění“), znamená to, že se pravděpodobně vůbec nic nestane, když to nedodržíte. Přesto na to raději nespoléhejte! Každé upozornění v příbalovém létáku má své opodstatnění. Pokud jde o opravdu důležitý zákaz, najdete ho pod nadpisem „kontraindikace“.

8. Je riskantní objednávat léky přes internet?

Není, pokud kupujete pouze registrované přípravky ve schválené lékárně. Lze koupit i léky, které jsou na předpis – je to ale nelegální a velmi nebezpečné. Pravděpodobnost, že narazíte na padělek, je vysoká (více k tématu tady). Po internetu lze nakupovat pouze volně prodejné léky.

Kolik peněz necháte v lékárně? Umí vám váš lékárník poradit?

Reklama

Načítám