Hlavní obsah

9 chyb, kvůli kterým vaše kouřovky nikdy nebudou perfektní! Které to jsou?

Foto: profimedia

Co děláte při líčení kouřovek špatně? Zeptali jsme se vizážistek!Foto: profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trénink dělá mistra! Než si ale vezmete paletku a začnete nacvičovat kouřovky, měly byste vědět, jak se vyhnout školáckým chybám. A právě na ty vás v následujících tipech upozorní zkušené vizážistky.

Článek

Výčet největších průšvihů bychom doporučovali přečíst všem, a to i těm z vás, které si kouřové líčení vytvářejí pravidelně (takže směle do toho, článek pošlete i make-up milujícím kamarádkám). I v takovém případě se totiž můžete nevědomky dopouštět chyb, které vaše líčení kazí. Co když i vy...

Zapomínáte na základní fakta

Začněme teorií, na které celé líčení stojí. „Kouřovky nejsou barvy, ale i technika. Nejtmavší odstín musí být vždy těsně u řas a směrem nahoru nebo v případě spodního víčka dolů přechází ve světlejší,“ zdůrazňuje vizážistka Linda Chudomelová s tím, že barva by měla zároveň rámovat celé oko. Pokud postupujete jinak, nejde o kouřové líčení.

Neberete v potaz příležitost

Při večerním líčení můžete přitlačit, v rámci běžného dne se ale vyplatí ubrat. „Osobně bych volila světlejší, přirozenější odstíny, ostrá černá bude na denním světle dost agresivní. Nejde ale jenom o zvolené barvy, ale především i o jejich intenzitu,“ vysvětluje vizážistka Petra Soukupová.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): sada štětců Smoky Eye, Sephora, 490 Kč a kajalová tužka Magic Eyeliner, Artdeco, 321 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): paletka očních stínů Natural Eyes Collection, Too Faced, prodává Sephora, 990 Kč a paletka Smoke Balm, theBalm, 459 KčFoto: archiv firem

Nutíte se do černé

Při kouřovkách nemusíte vůbec použít černou. „Líčení můžete provádět v jakýchkoli odstínech, včetně těch jemných. I když oko vystínujete od růžové po bílou, pořád půjde o kouřovky. Krásně vypadá šedá, gradující do světle hnědé nebo hnědá s nádechem do červena, pohrát si můžete také s fialovou, modrou nebo jinými oblíbenými barvami," doporučuje vizážistka Linda Chudomelová.

Pracujete ve špatném pořadí

Pokud se řadíte mezi začátečnice, začněte nejprve líčením očí, potom pečlivě očistěte jejich okolí, a až poté nanášejte make-up. „Postupovat se dá i obráceně, ale pro spoustu žen je problém napadané pigmenty správně odstranit. V takovém případě se pod oči nanáší větší množství pudru, které se s opadaným stínem rychlými tahy odmete,“ popisuje Petra Soukupová.

Nerespektujete tvar oka

Vizážistka Linda Chudomelová upozorňuje, že tato technika líčení není vhodná pro každou z vás: „Pokud máte oči hodně malé, dost blízko u sebe nebo nemáte příliš viditelnou pohyblivou část oka, nebudou pro vás kouřovky ideální.“ Jasně, zakazovat vám je nebudeme, je ale pravděpodobné, že vám toto líčení neprokáže nejlepší službu.

Spěcháte

Jednou z nejběžnějších chyb je nedostatečné rozestínování. „Líčení budujte postupně a pomalu, stíny pořádně zapracovávejte a dbejte na to, aby nebyly vidět jednotlivé přechody. Stíny je potřeba rozestínovat do ztracena,“ zdůrazňuje Petra Soukupová.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): paletka Eye Designer Palettes, N°1 Smoky Nude, By Terry, prodává Sephora, 1990 Kč a paletka Naked Smoky, Urban Decay, 1520 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): paletka Full Exposure Palette, Smashbox, 1450 Kč a paletka očních stínů Colorful 5, odstín N°04 Serene to Majestic Plum, Sephora, 490 KčFoto: archiv firem

Jdete příliš vysoko. Nebo nízko

„Veškerá magie by se měla odehrávat na pohyblivém víčku,“ říká vizážistka Linda Chudomelová a vysvětluje: „Stín má končit kousíček nad ohybem víčka, dál už ho netahejte. I v tomto místě by už ale měl být jen difuzní, ztrácející se.“ Opatrné buďte i u spodního víčka: „Nikdy stínem nezasahujte příliš nízko, do míst, kde se objevují kruhy pod očima,“ doplňuje vizážistka Petra Soukupová.

Nezapracováváte linku

„Pokud si neumíte líčení představit bez vykreslených vnitřních linek, nezapomeňte se tužkou dostat i mezi řasy,“ připomíná Petra Soukupová. Vynechávání tohoto místa je jednou z častých chyb, se kterými se vizážistka v praxi setkává. Přechod musí být i v tomto případě plynulý, žádné mezírky!

Berete si příliš velké sousto

A to nejdůležitější na závěr. Pakliže nemáte s kouřovkami zkušenosti, nezačínejte hned u černé. „Tato kontrastní barva prozradí sebemenší chybičku. Nejprve si techniku natrénujte na světlejších odstínech, a až ve chvíli, kdy vám to půjde od ruky, se vrhněte do těch tmavších,“ doplňuje vizážistka Petra Soukupová. Tak co? Jdete si pro paletku?

A jakou máte praxi s kouřovkami vy? Napište nám!

Reklama

Načítám