Hlavní obsah

9 rad pro šťastné manželství. A nevěra se vám vyhne obloukem!

Foto: Thinkstock

Chcete být ve vztahu spokojení? Pak dodržujte našich devět pravidel!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska a vášeň až na věky věků? Zapomeňte na všechno, to nejlepší z manželského poradenství se vejde jen do devíti tipů, které prý fungují jako nic jiného! Zkusíte je?

Článek

Terri Orbuch, profesorka sociologie na Oakland University, výzkumnice, spisovatelka a odbornice na vztahy, provedla výzkumný projekt s 373 páry, které sledovala téměř tři desetiletí. Co zjistila? Že takhle udržíte vaše manželství šťastné!

1. Praktikujte citový doping

Během sledování partnerských párů se odbornice přesvědčila, že lidé, kteří se povzbuzují, nešetří komplimenty a nesexuálním oceněním (třeba se na veřejnosti chytí na ruce), jsou mnohem šťastnější. Expertka to v rámci pořadu na jedné zahraniční veřejnoprávní televizi okomentovala tak, že muži touží po citovém potvrzení vztahu víc než ženy, protože těm se dostává podpory od jiných osob, než jsou jejich manželé. Opět se tak potvrzuje, že chvály není nikdy dost!

2. Zapomeňte na špinavé nádobí

Terri Orbuch také zjistila, že šťastné páry v její studii spolu komunikovaly, ale pozor, ne jen o jejich vztahu! Na základě toho odbornice doporučuje vyhradit si deset minut každý den na konverzaci s manželem. Je zakázáno hovořit o práci, povinnostech, dětech a domácnosti. „Zeptejte se na oblíbený film, připomeňte si třeba šťastné momenty z dětství, naveďte řeč na víkendový plán. Tato malá změna naplňuje vztahy,“ radí expertka.

Foto: Thinkstock

Mluvte spolu. Nejlépe pravidelně každý den, a ne o povinnostech a problémech!Foto: Thinkstock

3. Zůstaňte ve střehu

„V mé studii, když manželé usnuli na vavřínech a začali se nudit, vztah upadal,“ říká Terri Orbuch s tím, že jakékoli novoty a inovace jsou v manželství vítány. „Změny mohou být malé, ale i tak naruší rutinu!" S jejím tvrzením souhlasí i biologická antropoložka Helen Fisher z Rutgers University, která říká: „Dělejte nové věci společně. Vylučování dopaminu v mozku pomáhá udržovat vztahy romantické.“

4. Mějte manželství za kreditní kartu

Nic není zadarmo. Pohádáte se, řeknete něco špatně, partnera to raní. Vznikne vám u něj dluh. Stejný jako když vyberete peníze do minusu na svojí kreditní kartě. Debet, finanční i ten manželský, se ale musí dorovnat! A nezapomeňte na úroky! Omluva, příjemné gesto, pozvání na večeři, vyjádření vděčnosti nad věcí, kterou považujete za samozřejmost. Však vy víte…

5. Reagujte na měkké emoce

Odborníci se shodují, že je nutné zaměřit se na takzvané měkké emoce, což je strach, úzkost nebo rozpaky. Neměly by se opomíjet, ale řešit! Proto když vás naštve nebo raní, ozvěte se!

6. Žijte svůj život

Pokud jste příliš zaměření na svého partnera a nemáte vlastní tužby a zájmy, může se vaše manželství dostat na kritickou cestu. Nezávislost je sexy!

Foto: Thinkstock

Správný milenec by měl umět dávat. Je takový i ten váš?Foto: Thinkstock

7. Nečekejte na „optimální podmínky"

„Mějte sex pravidelně, i když zrovna nehoříte spalující touhou," radí antropoložka Fisher. Neznamená to nutit manžela k sexu, když zrovna jemu se nechce. Spíš je to o tom dát sexu příležitost a neodmítat ho jen proto, že není „vhodná doba“ nebo že manžel nespolupracuje. V takovém případě se chopte žezla! Jak říká Lenka Černá, kouč partnerských vztahů: „Buďte samy v sexu iniciativní a nabízejte různé možnosti.“

8. Mějte správný postoj k sexu

Skvělý milenec není nutně někdo, kdo ovládá krkolomné pozice a dokáže prosouložit celé noci. Úžasný milenec je takový, který umí dávat i brát a je ochoten si s vámi hrát. Tuhle myšlenku udržujte ve svojí posteli pro vás oba!

9. Projevujte respekt

Proč vztahy selhávají? Partneři k sobě nejsou upřímní a nerespektují se. A v tom nejhorším případě svoje problémy řeší na veřejnosti. Nebuďte takoví, navzájem se uznávejte, projevujte lásku a ctěte soukromí vás obou. Takový postoj patří k nejromantičtějším záležitostem na světě.

Těchto devět rad prý v manželství opravdu funguje. Vidíte to stejně, nebo si myslíte, že párové štěstí je úplně o něčem jiném?

Načítám