Hlavní obsah
3,1
(17)
Foto: Melica, Shutterstock.com

Foto: Melica, Shutterstock.com

Srpnová úroda paprik má jedinou nevýhodu: trvá příliš krátce! S naším receptem si bohaté chuti paprik užijete nejen teď v létě, ale i za pár měsíců.

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 3 lžíce octa 8%
  • 150 ml horké vody
  • 150 ml olivového oleje
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 ks chilli papričky
  • 6 stroužků česneku
  • 2 ks lilku
  • 10 ks červených kapií
Článek

Postup:

01.

Celé lilky několikrát propíchejte vidličkou a spolu s paprikami (ty také nechte v celku) je při 200 stupních pečte asi půl hodiny, až se slupky zeleniny zvrásní a místy ztmavnou. Papriky dejte do uzavíratelné nádoby nebo igelitového sáčku na 20 minut zapařit, aby šly snadno loupat.

02.

Po vychladnutí zeleninu oloupejte a z paprik odstraňte zrníčka a stopky. Lehce promixujte (kousky zeleniny nejsou ve směsi na škodu), smíchejte s olejem, vodou, prolisovaným česnekem, rozdrobenou chilli papričkou, lžičkou soli, čerstvě mletým pepřem a třemi lžícemi octa a na velmi mírném plameni za občasného míchání dvě hodiny povařte. Ochutnejte a případně dosolte, opepřete a okyselte.

03.

Horkou směs rozdělte do vymytých skleniček a povrch zakápněte olejem. Takto připravený ajvar můžete i zavařit nebo si část schovat do mrazáku, ale dle naší zkušenosti mizí tak rychle, že něco takového vůbec nebude potřeba.

Tip: Ajvar je výborný k pečeným masům a karbanátkům, ale výborně se hodí i jako pomazánka na pečivo, k sýru nebo k pečeným bramborám.

Vyrobíte si svůj ajvar?

Načítám