Hlavní obsah

Aqua zumba! Nový hit nejen pro horké dny!

Foto: Aerobic studio Petra Moudrá

Aqua zumba vás nejen osvěží, ale i protáhne těloFoto: Aerobic studio Petra Moudrá

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je vám horko? Milujete zumbu? A co takhle spojit vodu a žhavý tanec v latinskoamerickém duchu? Rázem máte aqua zumbu! Fitness tanec v bazénu, který vás bude nejen bavit, ale především vám pomůže získat dobrou kondici a pořádně procvičí svaly celého těla.

Článek

Znáte aqua aerobik? Pokud ano, tak si asi zhruba dokážete představit, jak vypadá lekce zumby v bazénu. Zkrátka jen „přenesete“ suchozemskou verzi zumby do vody. Pořád je to tanec, ale zároveň i fitness cvičení, zábava a radost!

Oproti své klasické verzi má však mokrá varianta zumby hned několik výhod. Jako všechna cvičení ve vodě včetně již zmíněného aqua aerobiku chrání vaše klouby, šetří páteř, přitom zároveň klade větší odpor svalům, takže musíte u každého pohybu mnohem více zabrat. Díky všem těmto benefitům mohou aqua zumbu cvičit i těhotné ženy (s opatrností), lidé s nadváhou, senioři nebo třeba lidé po úrazech, kteří by zumbu v tělocvičně běžně cvičit nemohli. (O tom, že zumbu mohou tančit i děti, se dočtete v článku Zumbu dnes mohou tančit všichni! Nevěříte? )

Foto: Aerobic studio Petra Moudrá

Zumba ve vodě je daleko náročnější než její suchozemská sestraFoto: Aerobic studio Petra Moudrá

Zumba ve vodě je 12x náročnější

Aqua zumba je ale především pořádná dřina! Jen si to schválně zkuste sami nanečisto, až půjdete třeba plavat. Pohyby rukama ještě jdou, ale udělat nějaký standardní pohyb nebo krok, který na suchu „vyseknete“ jedna báseň? To jde ve vodě mnohem hůře. Stydět se za to ale rozhodně nemusíte. Nebudete určitě sami! On je, upřímně řečeno, pohled na skupinku lidí tančících ve vodě aqua zumbu poměrně zábavný. Tak to ovšem vidí pouze ten, kdo stojí na suchu a nečině vás pozoruje. Jakmile skočí do vody za vámi, úsměv mu na tváři ztuhne.

„Při pohybu ve vodě na vás totiž ve všech směrech působí její odpor, který je zhruba 12krát větší než na suchu. Intenzita cvičení je dána zejména rychlostí vašeho pohybu," říká lektorka aqua zumby Petra Moudrá. „Navíc pohyb ve vodě má jednu obrovskou výhodu: umožňuje aerobní trénink se stejným efektem, ale s nižší tepovou frekvencí než cvičení na souši. Teplota vody zabraňuje přehřátí a rychleji zklidňuje tělesnou teplotu. Pokud byste se stejnou inzenzitou cvičili na suchu a ve vodě, cvičení ve vodě by tak bylo mnohonásobně náročnější."

Foto: Aerobic studio Petra Moudrá

Na trenéry musí být pořádně vidětFoto: Aerobic studio Petra Moudrá

Stačí se jen vlnit

I když jste možná zapálené a zkušené „zumbistky“, připravte se na to, že na první lekci aqua zumby budete trochu tápat a asi nebudete ani stíhat tempo hudby. Rozhodně to však nevzdávejte a přijďte znovu. Uvidíte, že po několika lekcích se znovu do tempa dostanete a vše zvládnete. Navíc, nemusíte hned od začátku dotahovat všechny pohyby a dělat je v plném rozsahu. Během prvních hodin aqua zumby vám bude úplně stačit, když budete provádět pohyby rukama a horní polovinou těla a od pasu dolů se budete „pouze“ vlnit nebo šlapat na místě.

Svaly ucítíte až druhý den

Struktura lekce aqua zumby je stejná jako u té v tělocvičně. Nejdříve se zahřejete na několik písniček, a pak již následuje hlavní část, ve které se střídají rytmy merenque, salsy nebo reggaetonu s prvky fitness. Vzhledem k tomu, že i některé pohyby rukama probíhají ve vodě a pod vodou, nemusíte se obávat, že by „vršek“ těla zůstal ochuzen. Jde o intervalový trénink, při kterém se střídá tempo, a tím i náročnost cvičení. Díky tomu nejen procvičíte celé tělo (pořádně to ucítíte hlavně druhý den), ale můžete i zhubnout pěkných pár kilogramů.

Foto: Aerobic studio Petra Moudrá

Aqua zumbou můžete shodit i několik kilogramůFoto: Aerobic studio Petra Moudrá

Lektorka cvičí na břehu

Kde se aqua zumba cvičí? V bazénech – vnitřních i venkovních, takže pokud vás tento styl cvičení chytne nyní, určitě s ním nemusíte přestávat ani na podzim a přes zimu. „Hladina vody by vám měla sahat přibližně po prsa. Lektorka cvičí zpravidla na břehu – kdyby byla s vámi ve vodě, pravděpodobně byste z jejích pohybů nic neviděli," dodává Petra Moudrá. Vzhledem k tomu, že pohyb na suchu je rychlejší, simuluje instruktorka některé kroky a výskoky záměrně pomaleji, popř. používá ke skokům lavičku.

Plavky jsou lepší v celku

Kromě standardního vybavení jako když jdete plavat do bazénu, nebudete potřebovat nic zvláštního. Stačí vám plavky a žabky. Plavky je lepší volit v celku – bude se vám lépe tančit a odpadne nervozita z toho, zda se vám podprsenka nenápadně neshrnula a zároveň neodkryla něco, co by mělo být cizím očím zapovězeno. Na druhé straně, pokud se budete chtít blýsknout v super nových bikinách, nikdo vám v tom bránit nebude. Takže? Hurá na zumbu do vody!

Nalákali jsme vás na lekce Aqua Zumby? Určitě ji vyzkoušejte a podělte se s ostatními čtenářkami o své dojmy a zážitky!

Reklama

Související témata:

Načítám