Hlavní obsah

Aréna mužů: Existuje přátelství mezi mužem a ženou?

Foto: Profimedia

Dnešní otázka je na tělo. Co si o přátelství mezi mužem a ženou myslíte vy? Může fungovat bez sexuálních vyhlídek?Foto: Profimedia

Reklama

Kamarád taky rád! Anebo to neplatí? Může existovat upřímné přátelství mezi mužem a ženou, aniž by jeden z dvojice myslel na vzájemné fyzické sblížení? Další ožehavá otázka pro naši Arénu mužů!

Článek

Chlapi myslí na sex vždy a všude. Anebo přece jen dokážou zaplašit divoké myšlenky v případě, že se jedná o ryzí přátelství? Teorie může znít vznosně a ctnostně, ale jaká je realita? Na to jsme se mužů raději rovnou zeptali.

Pánové, co myslíte, existuje upřímné přátelství mezi mužem a ženou, tedy bez postranních sexuálních vyhlídek?

Michal Mig Plšek, 35 let, DJ a moderátor: „Upřímně řečeno nevím. Možná existuje, ale já takové přátelství zatím neprožil. Všechny mé kamarádky – tedy až na jednu, která věkem i chováním úspěšně sekunduje mé matce, například tím, že mi vždy rovná kapuci u mikiny nebo rukávy u košile – se rekrutovaly do řad mých přátel coby objekty mé touhy. Poté, co bylo jasné, že jsem jediný, kdo touží, jsem se rozhodl být nablízku, kdyby se to v nich přeci jen zlomilo. U žádné se to sice nezlomilo, ale mám díky tomu pár více či méně dobrých kamarádek...

Nejvíc mě pak pobaví, když mi občas říkají ,Škoda, že nemůžu najít kluka jako jsi ty' nebo ,Škoda, že jsme jenom kamarádi', ale to už je zase na jinou debatu..."

Pavel Trajer, 27 let, programátor: „Ano, existuje, a dokonce i mezi mužem a atraktivní ženou. To, že žena přitahuje pozornost mnoha mužů, ještě neznamená, že po ní touží také její nejlepší přítel. Když už nic jiného, tak každý máme jiný apetit. Sexuální přitažlivost – ta mrška, co bůhvíjak vzniká – vyžaduje více. Více známého klišé: Jiskru, tajemství, chemii, napětí... A chuť objevovat :o). Právě napětí v upřímném přátelství chybí. Kamarád nás překvapuje, ale nenapíná. S nejlepší kamarádkou si možná dovedeme představit společnou domácnost, protože si báječně rozumíme, ale ne více.

Chuť objevovat – nové a nepoznané – se u muže, řekl bych, mění v čase. A čas, to je veličina nevyzpytatelná. Nakonec jen dodám: Samozřejmě existuje, jak říkáte, i NEupřímné přátelství mezi mužem a ženou. Těch bude ale naprosté minimum..."

Miloš Hlavna, 36 let, specialista prodeje:„Přátelství nebo kamarádství mezi mužem a ženou určitě existuje. Teda jestliže se budeme bavit o skutečném přátelství. Kamaráda(ku), přece nebudete tahat do postele. Názor druhého pohlaví je vždy oboustraně prospěšný. Občas se dozvíte něco zajímavého, chlapi už tak sdílní nejsou."

Tomáš Libert, 36 let, psycholog a objevitel: „To je dost blbý odpovídat, protože bych mohl urazit své kamarádky nebo naštvat manželku! Asi bych oddělil sexuální myšlenky od postranních úmyslů či přímo vyhlídek – to by už v tom ,kamarádském' vztahu museli být takto aktivní oba dva. Myšlenek na sex se my muži asi nezbavíme. Možná se zeptejte kněžích, jak jim to jde.

Na sex myslíme rádi a často – podle výzkumů prý téměř neustále – a to by bylo, aby se to nedotklo i kamarádek. Co se týká úmyslů vůči kamarádkám, ty jsme za střízliva (!!!) schopni na chvilku a občas i déle oddálit. Jak už jde o sexuální vyhlídky, překračovalo by to za mě zřejmě definici přátelství a kamarádství. I když, jak se říká: ,Kamarád taky rád, Štěpánku…!'“

Jaroslav Vydržel, 41 let, feng-šuej praktik a astrolog tradiční čínské astrologie: „Přátelství je velmi specifický druh vztahu, který mnohdy zaměňujeme za jiné druhy vztahů. I proto se často říká, že známých má člověk spoustu, ale opravdových přátel jen pár. Přátelství prověří jen čas a ta opravdová přetrvávají navěky. Jsou to ale výjimečné druhy vztahů, u kterých pohlaví nehraje roli.

Proto říkám ano, může existovat, ale jeho existence má také svá pravidla, která mnohdy překračujeme, a proto mnohdy nemají dlouhého trvání. Mezipohlavní vztahy jsou vždy ohroženy tím, jak se momentální jeho účastníci cítí a jaké jsou jejich preference. Někdo si přátelství nehodlá kazit sexuálním dobrodružstvím, jiný to riskne. Život je prostě otázka priorit a naše volba vždy ukáže, co je pro nás tou prioritou."

A co i o tom myslíte vy? Přátelství mezi mužem a ženou. Existuje?

Reklama

Související témata:

Načítám