Hlavní obsah

Aréna mužů: Jaké domácí práce zásadně (ne)dělají?

Foto: Thinkstock

Jak moc muži milují žehlení? A co jiné domácí práce? Zeptali jsme se jich!Foto: Thinkstock

Reklama

Jsou domácí práce postrachem všech chlapů, nebo když na to přijde, vykonávají je vlastně i s láskou? Do kterých se pouští pravidelně, a kterým se (ne)nápadně vyhýbají? Ptali jsme se v Aréně mužů!

Článek

Žehlení, praní, utírání prachu... Ano, patrně už i muži zpozorovali, že je 21. století a že se od nich doma očekává, že čas od času pro pírko přes plot skočí i oni. Jak to dnes mají s domácími pracemi? Které jim byly přiděleny, které berou se samozřejmostí a u jakých předstírají, že prostě neexistují? Přečtěte si nejnovější Arénu mužů!

Míra Hejda (30 let), moderátor:„Já jsem docela multifunkční. Dokážu vyprat, vyžehlit, vyluxuovat, utírat prach, a když mě to chytne, dělám to i rád. Neumím snad jen zašívat ponožky, ale to už se stejně nedělá. Problém bývá v tom, že se mi musí chtít. A třeba loni, to se mi vůbec nechtělo."

Pavel Dolejška (26 let), kouzelník: „Jsem pořádkumilovný člověk, a co se týká mého domova, mám rád vše čisté, urovnané, a aby to doma vonělo právě tím ,domovem'. Takže práce jako úklid pravidelný – prach, stlaní, třídění odpadu, nádobí a tak dále jsou pro mě samozřejmé a nečiní mi nijak nepříjemně. Ty člověk vykonává několikrát do týdne. A pak ty dlouhodobější – vysávání, úklid koupelny a toalety, převlékání postele a podobně vykonávám vždy, když na to je čas a nálada, ale nenutím se do toho :-). Všechny tyto činnosti jsem si osvojil sám, přišlo mi to vždy přirozené a potřebné k normálnímu fungování domácnosti.

Jediné, co jde naprosto mimo mě, je praní, žehlení a vaření. Tomu se opravdu vyhýbám a asi na to nemám ,buňky'. Je však možné, že se to zase v další životní etapě může změnit, člověk by měl zkusit všechno."

Ladislav Jenšík (27 let), osobní trenér a hráč amerického fotbalu:„Jelikož žiju sám, domácí práce padají jen na mou hlavu. Jednou týdně je velký úklid. Díky sportovním dietám a jiným výživovým programům vařím sám, a to denně, protože bych se v restauracích nedoplatil... Jen jednou za 14 dnů navštívím rodiče, kde mě čeká tradiční kuchyně."

Jiří Martínek (25 let), Art Director:„Své přítelkyni nemohu nikdy vytknout nepořádek, protože jsem si 13. 8. 2013 dopoledne neuklidil svetr. Měl bych to totiž pořád na talíři. A když jsem už u těch talířů, tak musím říct, že chovám čirou nenávist k mytí nádobí. Zato velice rád vařím. Rozhodně se neřadím mezi muže, kteří zůstávají u tradičního ,chlapského' způsobu vaření – tedy že vaří žena."

Jaroslav Vydržel (41 let), feng-šuej praktik a astrolog tradiční čínské astrologie:„Kdysi jsem přemýšlel, jak se dělí domácí práce na ty mužské a ženské. Jediným společným jmenovatelem a tedy klíčem k tomu byla frekvence. Ty s pravidelnou frekvencí, jako je vaření, praní nebo uklízení, spadly do té ženské půlky, a ty s frekvencí nahodilou, kam patří třeba přidělat poličku, opravit kliku nebo udělat snídani do postele, patří mezi ty mužské práce.

Život mně však ukázal, že každý muž má mít nějakou míru ženských atributů, stejně jako i žena by měla mít v sobě trochu toho stoického mužského klidu. Takže jsem se naučil obstojně žehlit, zapnout pračku nebo udělat oběd a těch nesamostatných mužů, kteří jsou svými matkami zdegenerováni do pozice obsluhovaného batolete, je mi líto, už jen pro tu jejich závislost na ostatních. Takže provádím všechny domácí práce, některé mám raději víc, jiné méně, ale můj domov je moje vizitka. Takže tak."

Foto: Archiv firem

A čím obdarovat muže, kteří úklid vyloženě milují? Tady jsou tipy!Foto: Archiv firem

A jak to máte doma vy nebo váš partner?

Reklama

Načítám