Hlavní obsah

Aréna mužů: Přežili byste, kdyby vaše partnerka vydělávala více?

Foto: Thinkstock

Muž, nebo žena? Kdo by měl vydělávat více?Foto: Thinkstock

Reklama

Je v pořádku, když partner nosí do rodiny více peněz než žena, nebo by skvěle mohlo fungovat i opačné rozložení? A unesla by to vůbec všechna ta chlapská ega? Ptali jsme se v Aréně mužů!

Článek

Čím vyšší výplata, tím je mužské ego naleštěnější, o tom asi nebudeme polemizovat. Jak by to ale dopadlo, kdyby do domácnosti nosila více peněz partnerka? O to dnes v Aréně mužů běží! Pánové, ruku na srdce, vadilo by vám to?

Míra Hejda (30 let), moderátor:„To je hodně záludná otázka. Má pro mě dva rozměry. Nevadilo by mi to lidsky, pokud by mi to partnerka nepředhazovala místo večeře. Neboli byl bych s tím v pohodě, pokud bych tím v jejích očích nebyl ten slaboch, co vydělává méně. A jsem přesvědčen, že zrovna u mé ženy by se to nestalo. My své peníze moc vzájemně neřešíme, ač jsme manželé.

Ale z pohledu podnikatele by to pro mě bylo asi natolik motivační, že bych se snažil to změnit. Čímž asi i tiše doufám, že tohle nikdy nebudu muset řešit :o). Jsem zastáncem myšlenky, že chlap je vůdcem kmene a musí se s tím poprat."

Pavel Dolejška (26 let), kouzelník:„Za celý svůj život jsem to u žádné ze svých partnerek nezažil, takže nevím, jaké to doopravdy může být, ale ta představa není vůbec špatná. Vždyť kde je psáno, že muž musí být vždy ten, co musí mít více peněz?

V době, kdy jsou ženy velmi úspěšné a často daleko úspěšnější než muži, to není nic zvláštního. Zatím jsem však ve svém osobním životě na takovouto ženu nenarazil, takže jsem automaticky pasován do ,klasické' role, kdy vydělávám více, ale rád se o někoho, koho mám rád, postarám, a to i finančně. Tudíž to beru jako přirozenou součást svého života. Když však přijde příležitost opačná, bránit se nebudu! :-)"

Tomáš Libert (36 let), psycholog a objevitel:„Po těch letech bych to velmi uvítal a vydržel určitě hodně dlouho! Jako ,ženatý se závazky' v roli živitele to vidím jinak a z hlediska svého ega bych to zřejmě moc neprožíval. Pro mě je ve vztahu důležité být si vzájemnou oporou, sdílet dobré i zlé a mít samozřejmě radost z úspěchu druhého."

Jiří Snížek (30 let), team leader:„Prozatím jsem tento problém řešit nemusel, takže budu spíše teoretizovat... Myslím si, že by mi tato situace nevadila, pokud bych i sám dokázal sebe a svoji rodinu uživit a nebyl jen za příživníka.

Pokud bych však měl být živen svou manželkou, nejsem si jistý, jestli by to náhodou náš vztah nezničilo. Znamenalo by to, že bych teď já byl na mateřské dovolené a ona dřela? Vážně si to nedokážu představit, i když našeho syna nade vše miluji! Asi pořád patřím mezi velké konzervativce a snad nebudu odsouzen skupinou feministek..."

A jak to máte postavené vy? Je dobře, když muž vydělává méně?

Reklama

Načítám