Hlavní obsah
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Artyčoky a salám mortadella jsou typické suroviny italské kuchyně a zároveň návyková delikatesa, kterou když ochutnáte, budete ji chtít znova a znova.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 350 g penne
  • 1 ks citronu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 2 ks artyčoků
  • 200 g mortadelly
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
Článek

Postup

01.

Penne uvařte ve vroucí osolené vodě na skus a stranou si nechte 3/4 hrnečku vody z těstovin. Mezitím z artyčoků otrhejte tvrdé zelené listy. Dostanete se ke žlutým lístkům, které jsou měkké, odřízněte tvrdé špičky a stonek a artyčok přeřízněte podélně napůl. Každý očištěný artyčok dejte do mísy s vodou smíchanou s citronovou šťávou (jinak zčerná). 

02.

V pánvi na olivovém oleji zprudka orestujte pokrájené plátky mortadelly, přidejte lístky artyčoků, zarestujte, osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou, zalijte smetanou a trochou vody z těstovin a omáčku nechte zredukovat.

03.

Nyní přidejte uvařené těstoviny, vše promíchejte a před podáváním ještě hustě okořeňte čerstvě mletým černým pepřem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 714,39 kJ
Bílkoviny26,38 g
Tuky46,89 g
Sacharidy85,06 g
Sůl2,6 g
SAFA21,46 g
Vláknina26,21 g
Cukry12,95 g
Související témata:

Načítám