Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Medové čtverečky

Foto: Petr Makovička

Sladkost, které jen tak někdo neodoláFoto: Petr Makovička

Reklama

Jestli máte rádi med, budete se po dnešním receptu olizovat až za ušima! Místo kuchařských knih jsme tentokrát vyzkoušeli recept babičky naší čtenářky Vladimíry Luksové. A co může být lepšího než marmeládou pospojované medové těsto? Když ho navíc obalíte v moučkovém cukru!

Článek

„Jako malí jsme se po téhle dobrotě mohli utlouct. Jestli mám nějaké jídlo opravdu spojené s prázdninami u babičky, pak je to tohle,“ vysvětlila nám naše čtenářka Vladimíra. A její babička Růžena Říhová byla skvělá kuchařka. V redakci totiž porce medovníčků zmizela naprosto ďábelskou rychlostí!

V původním receptu Růženy Říhové se píše: „2 vejce – 20 dkg cukru – 5 dkg tuku – 2 lžíce medu – 46 dkg hladké mouky – 2 lžičky užívací sody.

Vejce – cukr – tuk a med se rozehřejí na míse v páře. Míchá se, aby se vejce nesrazila. Přidá se mouka a užívací soda, vyválí se 6 placek a upeče se dorůžova. Pomaže se dobrou zavařeninou, spojí po třech a druhý den se krájí na čtverečky. Ty se obalí v moučkovém cukru.“

Foto: Petr Makovička

Co všechno budete potřebovat?Foto: Petr Makovička

Na mísu plnou čtverečků si tedy nachystejte: 2 vejce, 20 dkg cukru, 5 dkg tuku, 2 lžíce medu, 460 g hladké mouky, 2 lžičky užívací sody, moučkový cukr, 400 g (2 skleničky) zavařeniny.

Horké těsto

Na recept jsem šla pěkně po lopatě, přesně jak to paní Říhová ve svých poznámkách psala. V parní lázni jsem rozpustila 5 dkg másla, přidala 2 vejce, med a cukr a vše míchala tak dlouho, dokud nebyl cukr úplně rozpuštěný a v misce nebyla hladká tekutá hmota. Do té jsem pak postupně zamíchávala mouku. Když bylo těsto husté tak, že už mouka nešla vmíchávat metlou, odstavila jsem misku z parní lázně, těsto vyndala na pracovní podložku a nechala je chvíli zchladnout – jinak bych si totiž popálila prsty.

Foto: Petr Makovička

Máslo a cukr rozpusťte s vejciFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Med nemůže chybětFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Další na řadě je hladká moukaFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Mouku vpracujte do lehce vychladlého těstaFoto: Petr Makovička

Mouka podle potřeby

Pokud se vám zdá takřka půl kila mouky na dvě vejce a pět deka másla až moc, nejste sami. Mně se to také dost nezdálo. Do těsta jako takového se mi nakonec podařilo zapracovat asi 35–40 dkg mouky (plus samozřejmě užívací sodu), zbytkem jsem těsto podsypávala při válení placek, a vyšlo to tak akorát. Z tuhého těsta jsem vypracovala pravidelný bochánek, ten jsem rozdělila na 6 stejných částí.

Foto: Petr Makovička

Pečení vás určitě bude bavit!Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Těsto rozdělte na šest stejných bochánkůFoto: Petr Makovička

Z jednotlivých kousků těsta jsem opět vypracovala malé bochánky, abych z nich mohla vyválet pravidelné tvary. Troubu jsem předehřála na 180 stupňů a mohlo se začít pracovat. Silikonovou podložku i váleček na těsto jsem zlehka pomoučila, vzala první bochánek a rozválela jej na asi 2 mm tenký plát. Když budete těsto pravidelně převracet a válet ho „naštorc“, vypracujete opravdu pravidelný tvar velmi podobný čtverci.

Foto: Petr Makovička

Těsto vyválejte do pravidelného tvaruFoto: Petr Makovička

Péct rychle a opatrně!

Plát jsem položila na plech vyložený pečicím papírem a na 5 minut vložila do trouby. Každá trouba peče trochu jinak, takže první plát opravdu hlídejte, aby byl ideálně zlatohnědý. Takhle tenké pláty se snadno spálí, takže pečte opatrně. Plát vyndejte a i s pečicím papírem jej sundejte z plechu a nechte chvíli zchladnout. Mezitím do trouby vložte plech s druhým plátem a tak pokračujte, dokud nebude všech 6 upečeno. Pokud chcete těsto o trochu víc provonět, potřete vždy pečicí papír ještě kousíčkem másla, jako jsem to udělala já.

Malinová marmeláda vede

Když jsou všechny pláty těsta zchladlé (a tudíž i tuhé), promažte je důkladně marmeládou. Možná se to nezdá, ale na spojení tří plátů, tedy dvě vrstvy marmelády, spotřebujete malou sklenku zavařeniny raz dva. Určitě jí totiž nešetřete, protože těsto do sebe vsákne velkou část její vlhkosti, aby změklo a drželo nakrájené pohromadě. Já jsem na jedny čtverečky použila meruňkovou a na druhou malinovou marmeládu. A musím říct, že s malinovou, která je kyselejší, to bylo mnohem lepší! Se sladkou meruňkovou už byly medovníčky sladké opravdu až moc:-).

Foto: Petr Makovička

Na potírání spotřebujete opravdu hodně marmeládyFoto: Petr Makovička

Hotové dva „dorty“ jsem zabalila do potravinářské fólie a nechala je do druhého dne provlhnout v lednici. Když jsem je vyndala, byly oproti předchozímu dni krásně měkké. Vyndala jsem je tedy jen z fólie, zarovnala jsem okraje (ořezky v tu chvíli zabavil Michal, že to prý musí ochutnat jako první:-), oba dorty nakrájela na pravidelné, asi 2 x 2 cm velké kostičky.

Foto: Petr Makovička

Nechte uležet přes noc v lednici!Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Uleželé placky nakrájejte na proužkyFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

A proužky na kostky...Foto: Petr Makovička

Ty jsem na závěr zlehka obalila v moučkovém cukru. S tím už je to opravdu hodně sladké (což mně osobně v tomto případě výjimečně nevadilo), takže pokud chcete z velké kalorické bomby udělat o něco menší kalorickou pecku, obalování vynechejte. I tak budou dokonalé!

Foto: Petr Makovička

Na závěr ještě obalte v moučkovém cukruFoto: Petr Makovička

K tomuhle receptu už není co dodat. Snad jen, že jej určitě vyzkoušejte! Slova paní Vladimíry, že je jako malá zbožňovala, totiž hned od prvního ochutnání naprosto chápu. Jestliže byste doma chtěli vyzkoušet klasický medovník s krémem, zde najdete  Michalův recept.

Foto: Petr Makovička

A dobrota je na světě!Foto: Petr Makovička

Pokud máte nějaký podobně úžasný medový recept, podělte se o něj v diskusi pod článkem nebo v sekci Vaše recepty!

Reklama

Související témata:

Načítám