Hlavní obsah

Věřte babičkám: Osvědčené triky, jak hravě zvládnete vánoční pečení. Pozvěte kamarádky a neplýtvejte!

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Vánoční masáž přichází ze všech stran a ani my vás neušetříme. Ale nebojte se, myslíme na vaše dobro! A tak vám nabízíme několik dobře míněných rad pro zdárné přežití pečení cukroví.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Možná to spíš než rady pro vánoční pohodu připomíná válečný plán, ale co si budeme povídat, pečení cukroví potřebuje plán, jinak pak často připomíná válečné pole. Dva druhy nestačí, trouba jede na plné obrátky a stres je cítit víc než vůně perníkového koření. Pokud se chcete pyšnit tácy s vlastnoručně vyrobenými uměleckými dílky, s naším plánem vám půjde letošní pečení jako na drátkách, a vám tak snad zůstane čas (a energie) i na pohodu…

1. Počítejte

Promyslete, jaké druhy, pro koho (slané cukroví pro chlapy, kokosky pro babičku, vosí hnízda pro tetu…) a hlavně v jakém množství. Spočítejte si, kolik másla, ořechů, mouky apod. budete potřebovat, a vše, co nemáte doma, dokupte. Těsně před Vánoci pak už jen doplníte čerstvé suroviny, ale většina ingrediencí na cukroví má beztak dlouhou trvanlivost.

2. Plánujte

Rozvrhněte si, co kdy budete péct, aby se cukroví stihlo odležet a vy jste se nesnažili vše napéct v jeden den. Začátkem prosince odstartujte s vanilkovými rohlíčky, pracnamiperníčky. Dva týdny před svátky pokračujte lineckým a dalšími křehkými těsty. Týden předem připravte marokánky, sněhové a nepečené cukroví a vše ostatní dokončete – naplňte krémy a džemy a přelijte čokoládou. Krátce před Štědrým dnem pak už zbývá jen vánočka a u některých na závěr i 24. 12. oblíbený jablečný závin.

3. Nešetřete

Ať si říká, kdo chce, co chce, chuť másla v těstě ani krému prostě ničím nenahradíte. Stejně tak nevěřte, že ořechy nahradíte opraženými vločkami a čokoládu tukovou polevou. Kvalitní suroviny prostě bohužel nic nezastoupí a zrovna vánoční cukroví, které se peče jen jednou do roka, si to snad ani nezaslouží.

4. Nemějte velké oči

Současné šílené ceny másla, čokolády a ořechů vás asi samy o sobě donutí přemýšlet nad tím, kolik várek cukroví napečete. Ale kdyby ani to ne, zamyslete se, jestli chcete zase zbytky pracen dojídat ještě v únoru. Méně je někdy opravdu více. A jelikož se jedná o sváteční cukrovinky, bude bohatě stačit, když vám vydrží jen do silvestra.

5. Pečte chytře

Naplánujte si pečení podobných těst na jeden den, kombinujte druhy, do kterých potřebujete jenom žloutky nebo naopak jenom bílky (případně si je schovejte na zdobení perníčků), a čokoládovou polevou také zdobte všechno cukroví najednou.

6. Neplýtvejte

Polámané kousky cukroví a sušenek rozhodně nevyhazujte, ale všechny drobečky zakápněte rumem, spojte trochou marmelády a másla a dochuťte kakaem, mletými ořechy nebo kokosem. Rumové kuličky z rozbitého cukroví a kuličky všeobecně patří k nejoblíbenějším druhům!

7. Buďte trpěliví

Nedá se svítit, některé lety ověřené postupy prostě neobejdeme: mouku je opravdu vždy lepší prosít (krásně se tak provzdušní) a všechny suroviny (tedy hlavně vejce a máslo) nechat ohřát na pokojovou teplotu. Máslová těsta pak nechte v chladu ve fólii do druhého dne odležet, bude se vám s nimi mnohem lépe pracovat (a v lednici vám navíc vydrží až 3 dny, takže je můžete připravit s předstihem).

8. Věřte babičkám

Máslo do těsta na vánočku (a všech jiných kynutých těst) přidávejte opravdu až jako poslední, aby se vám nesrazilo. Pro rychlejší odležení perníčků a dalšího cukroví přidejte do krabice kousek jablka, které zajistí vláčnost. A pak babičky trochu naštvěte tím, že budete pod všechno cukroví používat pečicí papír, díky kterému se určitě nepřichytí a vám navíc odpadne drhnutí plechů.

9. Užijte si to

Pozvěte kamarádky a příbuzné, připravte svařák s rumem, domluvte se, co každá přinese a připraví, a napečte společně. Rychleji vám to uteče a konečně to pro vás také jednou opravdu budou svátky klidu a pohody.

10. Odflákněte to

No ano, čtete dobře. Dneska si můžete objednat poctivé domácí cukroví od nadšenějších pekařek, než jste vy, stačí zapátrat mezi známými, na internetu nebo v cukrárnách. Další možností je pak sušené ovoce, ořechy a zdravé rychlé nepečené kuličky, na které vám stačí jen rozmixovat několik málo ingrediencí.

Vše o Vánocích

Vrchol českých Vánoc připadá na Štědrý den 24. prosince, kterému předchází období adventu. V kruhu rodinném trávíme i prvnídruhý svátek vánoční. Máte vánoční dárky? Upečte si vánoční cukroví a připravte štědrovečerní večeři podle našich receptů. Víte, jak uplést vánočku?

Recepty na cukroví

Jak na štědrovečerní menu

Načítám