Článek
Postup
Krok 1: Do vysoké mísy nalijte mléko, 2 celá vejce, 3 žloutky, cukr, rozpuštěné a prochladlé máslo, špetičku soli a 1/2 lžičky citronové kůry. Vše promíchejte, až vznikne hladká tekutina.
Do mléka postupně přidávejte ingredience a dobře promíchejte
Krok 2: Pak do rozmíchaného mléka opatrně zašlehávejte hladkou mouku, té jsem přidala asi 350 g – těsto by mělo být o něco málo hustější než na palačinky. Nakonec jsem v misce rozmíchala 20 g kvasnic s třemi lžícemi teplého mléka a přimíchala je do těsta, které jsem nechala asi 15 minut nakynout.
Kvasnice rozmíchejte v teplém mléce a vlijte do rozmíchané směsi
Krok 3: Druhá fáze je smažení. V receptu se píše pomazat lívanečník máslem, ze zkušenosti ale musím podotknout, že stačí zakápnout troškou oleje – ten se tak rychle jako máslo ani nepřepaluje. Lívanečník bohužel nemám, takže jsem lívance smažila na obyčejné pánvi – do rozpáleného tuku jsem vždy nalila trochu těsta. Z každé strany se lívanec smaží asi 2 minuty (záleží na intenzitě plamene).
Krok 4: Ještě horký lívanec hned vložte do připraveného skořicového cukru a z obou stran jej obalte. Je to jednodušší než lívanec nechat chladnout a pak jej znovu potírat máslem, aby se na něj cukr nalepil.
Pokud skořici z jakéhokoli důvodu nemáte rádi nebo nemůžete, vyzkoušejte i jiné způsoby – ať už povidla a syrečky (všem z diskuze děkuji za připomínku, dříve se tak říkalo tvarohu!), nebo lžičku zakysané smetany a rybízové marmelády.