Hlavní obsah

Nadýchané lívanečky se skořicí

Hodnocení:
(9)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
4 minuty
Náročnost
nízká

Taky milujete vůni skořicového cukru, která tradičně doprovází smažení geniální pochutiny s názvem lívance? Pokud máte pro klasickou dobrotu s kvasnicemi stejnou slabost jako my, zopakujte si tenhle jednoduchý recept a zahřešte si. Recept na lívance z babiččiny kuchařky si určitě oblíbíte!

Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 300 ml mléka
  • 5 vajec
  • 2 lžíce cukru
  • 40 g rozpuštěného másla
  • sůl
  • citronová kůra
  • 350 g hladké mouky
  • 20 g droždí
Na ozdobu
  • cukr krupice
  • mletá skořice
  • 200 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce rybízové marmelády
Článek

Postup

Krok 1:  Do vysoké mísy nalijte mléko, 2 celá vejce, 3 žloutky, cukr, rozpuštěné a prochladlé máslo, špetičku soli a 1/2 lžičky citronové kůry. Vše promíchejte, až vznikne hladká tekutina.

Foto: Petr Makovička

Do mléka postupně přidávejte ingredience a dobře promíchejte

Krok 2: Pak do rozmíchaného mléka opatrně zašlehávejte hladkou mouku, té jsem přidala asi 350 g – těsto by mělo být o něco málo hustější než na palačinky. Nakonec jsem v misce rozmíchala 20 g kvasnic s třemi lžícemi teplého mléka a přimíchala je do těsta, které jsem nechala asi 15 minut nakynout.

Foto: Petr Makovička

Kvasnice rozmíchejte v teplém mléce a vlijte do rozmíchané směsi

Krok 3: Druhá fáze je smažení. V receptu se píše pomazat lívanečník máslem, ze zkušenosti ale musím podotknout, že stačí zakápnout troškou oleje – ten se tak rychle jako máslo ani nepřepaluje. Lívanečník bohužel nemám, takže jsem lívance smažila na obyčejné pánvi – do rozpáleného tuku jsem vždy nalila trochu těsta. Z každé strany se lívanec smaží asi 2 minuty (záleží na intenzitě plamene).

Krok 4: Ještě horký lívanec hned vložte do připraveného skořicového cukru a z obou stran jej obalte. Je to jednodušší než lívanec nechat chladnout a pak jej znovu potírat máslem, aby se na něj cukr nalepil.

Pokud skořici z jakéhokoli důvodu nemáte rádi nebo nemůžete, vyzkoušejte i jiné způsoby – ať už povidla a syrečky (všem z diskuze děkuji za připomínku, dříve se tak říkalo tvarohu!), nebo lžičku zakysané smetany a rybízové marmelády.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama