Článek
Postup
Krok1 : Do velké mísy nasypte hladkou mouku a nahrubo do ní nastrouhejte oba druhy tuku. Ty průběžně s moukou „prohazujte“, aby nepadal na jednu hromadu – pak byste z něj listující těsto neudělali :-). Přidejte vajíčko, špetku soli a světlé pivo a rukama vypracujte hladké těsto. To nechte asi 15–20 minut odpočinout v chladu.
01.
Zatím očistěte a na kousky nakrájejte jablka. Těsto rozdělte na 3 stejně velké díly. Pracovní plochu posypte zlehka hladkou moukou a rozválejte kus těsta na velký obdélník o síle asi 2–3 mm. Po delší straně doprostřed po celé délce naneste část jablek. Ta posypte skořicí smíchanou s cukrem (nejdřív jablka ochutnejte, ať víte, kolik cukru bude potřeba!) a podle chuti, zvyklosti a nálady přidejte i rozinky a nahrubo nasekané vlašské ořechy.
02.
Štrúdl zabalte tak, jak vidíte na fotkách, nebo jak jste zvyklí, přeneste na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na asi 25 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.