Hlavní obsah
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Štrůdl patří stále mezi nejoblíbenější zákusky. Zde je recept na domácí listové těsto. A nebojte, je to rychlejší než dojít do obchodu!

40 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 záviny
Těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 125 g rostlinného tuku
  • 125 g ztuženého tuku
  • 1 ks vejce
  • 12 lžic světlého piva
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 2 kg jablek
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 3 lžíce cukru
Článek

Postup

Krok1 : Do velké mísy nasypte hladkou mouku a nahrubo do ní nastrouhejte oba druhy tuku. Ty průběžně s moukou „prohazujte“, aby nepadal na jednu hromadu – pak byste z něj listující těsto neudělali :-). Přidejte vajíčko, špetku soli a světlé pivo a rukama vypracujte hladké těsto. To nechte asi 15–20 minut odpočinout v chladu.

01.

Zatím očistěte a na kousky nakrájejte jablka. Těsto rozdělte na 3 stejně velké díly. Pracovní plochu posypte zlehka hladkou moukou a rozválejte kus těsta na velký obdélník o síle asi 2–3 mm. Po delší straně doprostřed po celé délce naneste část jablek. Ta posypte skořicí smíchanou s cukrem (nejdřív jablka ochutnejte, ať víte, kolik cukru bude potřeba!) a podle chuti, zvyklosti a nálady přidejte i rozinky a nahrubo nasekané vlašské ořechy.

02.

Štrúdl zabalte tak, jak vidíte na fotkách, nebo jak jste zvyklí, přeneste na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na asi 25 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.

Související témata:

Načítám