Hlavní obsah
3,4
(18)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Udělat dobrou špenátovou polévku neumí každý. Italské špenátovky sice nejsou špatné, ale ta od našich babiček je stejně nejlepší. I věhlasná kuchařka Marie Sandtnerová na ni měla svůj vlastní osvědčený recept. Jak tedy uvařit tu pravou?

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 ks žloutků
  • 130 ml smetany
  • 60 g hladké mouky
  • 40 g másla
  • 300 g listového špenátu
  • 1 hrst listové petržele
Článek

Postup

01.

Na másle zpěňte hladkou mouku a vypražte světlou jíšku. Aby neudělala hrudky, přidávejte postupně do pánve k jíšce za stálého míchání několik naběraček vody, vznikne podstatně chladnější, mazlavá hmota. Tu už metlou vmícháte i do vroucí polévky bez úhony! Polévka získá krásně zlatavou barvu a vy se můžete pustit do špenátu.

02.

Proti babičkám budete mít mnohem méně práce. Špenát totiž koupíte už bez kořínků a bez žlutých lístků a prát ho také nemusíte – ať už čerstvý v sáčcích nebo mražený v krabičkách je totiž krásně čistý. Sandtnerová píše, že se má špenát vařit ve zvláštní vodě a pak scedit, pokrájet a vložit do polévky. Můžete její postup respektovat, ale nejspíš by se nic nestalo, ani kdyby se špenát vařil rovnou v polévce, snad jen že by polévka měla trochu jinou barvu…

03.

Vzhledem k tomu, že si hospodyňky před sto lety mohly nechat o ponorných mixérech jen zdát, špenát se sekal nebo mlel. Vy špenát prostě zceďte, pokrájejte na malé kousky a vložte do jíškové polévky. Záleží jen na vašich chutích a zvyklostech, jak polévku doděláte. Někdo má rád hladce umixovanou (takto ji milují hlavně děti), někdo preferuje větší kousky.

Foto: Mona Martinů

Špenát nasekejte, rozmixujte nebo umelteFoto: Mona Martinů

04.

Na dno mísy na polévku nalijte šlehačku, do té rozšlehejte žloutek, nasekanou petrželku a čerstvě mletý pepř. Vše promíchejte, přilijte polévku (případně ještě projeďte ponorným mixérem) a dochuťte solí nebo muškátovým oříškem. Hotovo a můžete podávat!

Foto: Mona Martinů

Do misky dejte smetanu, přidejte žloutek, pepř a petrželkuFoto: Mona Martinů

Reklama

Související témata:

Načítám