Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Je to tady! Dostali jsme se k nedostižné klasice českých sladkých jídel, poctivým domácím vdolečkům s povidly. Tentokrát je vyzkoušíme podle receptu z roku 1890 v jejich lahodné tvarohové variantě. Těm prostě neodoláte!

25 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
25 kusů
Vdolky
  • 280 g měkkého tvarohu
  • 1 lžíce másla
  • 5 ks vejce
  • 40 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 560 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 70 g cukru moučka
Na pomazání
  • 150 g švestkových povidel
Na smažení
  • 250 g másla
Na podsypávání
  • 1 hrst hladké mouky
Článek

Postup

01.

1 velkou lžíci másla utřete s měkkým tvarohem a postupně přidejte 2 celá vejce a 3 žloutky. Když je hmota hladká, přidejte kvasnice, vlažné mléko, cukr a mouku se solí. Z ingrediencí pak vypracujte hladké těsto.

Foto: Greta Blumajerová

Nejdřív utřete tvaroh s měkkým máslem, pak do něj přidejte kvasnice a zašlehejte vejceFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Nakonec přidejte mléko a prosátou moukuFoto: Greta Blumajerová

02.

Těsto rozdělte na stejné kousky velké zhruba jako pěst, z těch vypracujte bochánky a nechte je vykynout. Mezitím ve vysoké pánvi rozpusťte a převařte máslo, ze kterého sesbírejte bílou pěnu. Nakynuté bochánky vkládejte do horkého másla a smažte z obou stran dozlatova.

03.

Hotové vdolečky nechte okapat na papírovém ubrousku nebo utěrce, pomažte je povidly a můžete je podávat. Skvělé jsou ještě horké!

Související témata:

Načítám