Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Nevíte, co k nedělnímu obědu? Přinášíme vám skvělou inspiraci! Sekaná s česnekovou omáčkou, doplněná petrželovými bramborami je totiž neodolatelná!

45 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg vepřového mletého masa
  • 3 ks vejce
    3
  • 2 ks rohlíku
    1
  • 200 ml mléka
    7
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 hrst listové petržele
Omáčka
  • 1 l mléka
    7
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ks citronu
  • 1 lžička cukru
  • 30 g másla
    7
  • 1 hrst hladké mouky
    1
  • 1/2 lžičky soli
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nejprve začněte s přípravou sekané. Do větší misky dejte mleté maso, petržel, vajíčka a propracujte. Rohlíky pokrájejte na kostičky, zalijte mlékem a nechte nasáknout. Pak rohlíky „vyždímejte", přisypte najemno nakrájenou cibuli a vpracujte do směsi. Nakonec vsypte koření a vylisovaný česnek a důkladně promíchejte.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Troubu předehřejte na 180 °C. Do pekáčku dejte masovou směs a vytvarujte ji do tvaru válce. Pokud by pekáč nebyl dostatečně dlouhý, můžete vytvořit dva menší válečky vedle sebe. Sekanou dejte péct asi na 50 minut, hotová je ve chvíli, kdy je její povrch krásně hnědý a křupavý.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Zatímco se sekaná peče, uvařte omáčku. Máslo nechte v kastrůlku pozvolna rozpustit, zasypte ho hladkou moukou a míchejte, dokud nevznikne krásně hladká jíška. Tu zalijte mlékem, přidejte propasírovaný česnek, promíchejte a nechte 10 minut vařit. Hotovou omáčku dochuťte podle chuti solí, citronem a cukrem.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Když je sekaná hotová, nakrájejte ji na plátky, zalijte česnekovou omáčkou a podávejte s pečivem, bramborami nebo bramborovou kaší.

Související témata:

Načítám