Hlavní obsah

Baví prostitutky sex, nebo jim jde jen o peníze? Sexuologové mají jasno!

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Muži rádi věří tomu, že jsou prostitutky lačné po sexu s nimi. Je to ale pravda?Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Reklama

Prostitutky. Ty pouliční – nebo i luxusní „call girls“. Zatím se je nedaří kontrolovat nikde na světě. Ví se tedy, jestli je jejich zaměstnání naplňuje? Tohle je pravda o penězích, zábavě a nutnosti!

Článek

Prostituce je obecně považována na nejstarší lidové řemeslo, o čemž se dá celkem slušně pochybovat. Za prvé, u nikoho nelze získat příslušný „výuční list“ a za druhé, už v 6. až 4. tisíciletí před naším letopočtem v Mezopotámii objevili hrnčířský kruh, tedy otočnou desku, kterou hrnčíř dřív roztáčel vlastníma nohama.

A kde se v historii lidstva přesně, poctivě a bez příkras píše o prostituci jako o výnosné práci? Nikde a zároveň všude. Jedno se ale ví určitě. Provází člověka od dávných dějin. Dodnes. Taky jste si vždycky lámali hlavu nad tím, proč některé dotyčné nejdou radši „pípat na kasu“?

Nutnost, radost či povinnost

Ve snaze vyzkoumat motivy a sociální příčiny prostituce byly prováděny různé výzkumy. Co jsou vlastně zač, všechny ty dívky a ženy, které si volí tuto životní cestu? Mají snad nějakou zvýšenou potřebu pohlavního styku, takže normální sexuální život by pro ně nebyl dostatečný? Baví je sex za peníze? Nebo to jsou opravdu chudinky, které by se pro nízkou kvalifikaci či kvůli jiným důvodům nikde jinde neuplatnily? Odpovědi na tyto otázky již před lety odhalil sexuolog Jan Raboch, který u nás provedl výzkum stovky prostitutek. Co zjistil?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Víc než erotománie je ve hře hlad po penězíchFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Jde to i bez vášně

Prostitutka automaticky není nymfomanka. Ve srovnání se stejně početným kontrolním souborem ukázal, že sexuální potřeby prostitutek se od ostatních žen výrazně neliší. V podstatě ženy „lehkých mravů“ byly méně vzrušivé, méně citlivé a často se odvolávaly na bolest a další nepříjemné pocity při styku.

Může tohle někoho bavit? Těžko. I sexuolog Radim Uzel, který otázku ohledně sexu za peníze ve své knize Nevěra a co s ní rozebírá, uvádí, že prostitutky rozhodně neprovozují své řemeslo za účelem sexuálního ukojení, nýbrž pouze z důvodů zištných.

Hlavní motiv nic netrumfne

„Někteří lidé se opravdu mylně domnívají, že příčinou prostitučního chování může být zvýšená sexuální potřeba, že prostě sexuální pracovnici tato její činnost baví. Ze 150 zkoumaných českých prostitutek však takovouto motivaci nepřiznala ani jediná. Všechny to zkrátka prováděly jenom pro peníze a erotické vzrušení často pro potěchu svých zákazníků pouze hrály. Na hodnověrnosti a úspěchu tohoto předstírání je často založena výše odměny,“ popisuje známý český odborník, který sám před lety provedl výzkum, z něhož vzešlo, že služeb prostitutky alespoň jednou využil každý pátý muž v tuzemsku. A samozřejmě platí, že kde je poptávka, tam je i nabídka…

Foto: YanLev, Shutterstock.com

Všichni zákazníci skutečně nevypadají jako hrdinové filmů pro teenagerkyFoto: YanLev, Shutterstock.com

Zvracela jsem. Proč?

„Dělala jsem to, když mi bylo devatenáct,“ popisuje anonymně žena s nickem začínajícím na písmeno D s tím, že ji to nebavilo. „Spousta mých klientů byla odporných – párkrát jsem i zvracela po orálním sexu. Ale prostě jsem jen zavřela oči a říkala si, že musím myslet na něco uklidňujícího. Za ty peníze to tehdy stálo,“ říká na jednom z diskuzních fór a dodává, že dnes by se nestyděla říct si víc.

„Ale už ani omylem. Vzpomínám na tuhle svoji životní etapu jen velmi nerada,“ uzavírá D. Naproti tomu prý existují i takové, jež sex za peníze uspokojuje a naplňuje. „Já mám sex jako koníček. Musím ho mít aspoň pětkrát, šestkrát týdně. A to, že mi za něj někdo zaplatí, považuji spíš za skvělý bonus,“ rozplývá se jistá Anita, která tak podle všeho patří k raritám.

A co si o sexu za peníze myslíte vy?

Reklama

Načítám