Hlavní obsah

Bez vrtání a klepání – jak a kde využít oboustrannou pásku?

Foto: ESB; Shutterstock.com

Foto: ESB; Shutterstock.com

Reklama

Oboustranné lepicí pásky jsou skvělými pomocníky v každé domácnosti i dílně. Práce s lepicí páskou je velmi jednoduchá, rychlá a bez nepořádku, který se udělá při vrtání. Práci s páskou zvládne každý kutil, ale také i lidé, kteří kutilství do vínku nedostali.

Článek

V domácnosti občas potřebujete přidělat drobné i větší věci, aniž byste museli vrtat do zdi či zatloukat hřebíky. Oboustranná páska si dobře poradí s přilepením obrázků, háčků ale klidně i s velkým zrcadlem. Máme pro vás hned několik tipů, co všechno oboustranné lepenky zvládnou a jakou si vybrat.

Jak pásku zvolit?

Pásky se rozdělují podle tloušťky nosiče a také podle druhu použitého lepidla. Pásky bez nosiče jsou vhodné na lepení plakátů, fotek nebo na podlepování podlahových krytin. Jsou nejběžnější a nejspíš už takovou pásku doma máte.

Čím větší je tloušťka nosiče, tím lépe vyrovnává nerovnosti povrchu, na který předmět lepíte. A také lépe kompenzuje pnutí, které způsobují výkyvy teplot, což je velmi důležité především pro použití v exteriéru.

Na drobné předměty

Pokud potřebujete přilepit například háčky do koupelny či kuchyně nebo věšák na klíče atp., využijete pásky, které mají dvě lepicí vrstvy a mezi nimi je nosič o tloušťce od 0,4 mm. Tyto pásky jsou vhodné na hladké rovné povrchy. Oceníte je rovněž v případě, že potřebujete přidělat drobné příslušenství do automobilu.

Pásku určenou na přilepení drobných předmětů si také můžete vybrat podle použití v interiéru či exteriéru nebo podle odolnosti vůči vlhkosti. Také se zaměřte na údaj o rozmezí vhodné teploty. Tyto pásky mají nosnost až do 2 kilogramů.

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

1. Tesa, lepicí proužky oboustranné, do 2 kg, 10 ks, 149 Kč

2. Bison, oboustranná lepicí páska, 19 mm x 1,5 m, nosnost 50 g na každé 2 cm, 105 Kč

3. Tesa, lepicí proužky oboustranné, do 1,5 kg, 10 ks, 110 Kč

4. Bison Car Tape, oboustranná lepicí páska, 1,5 m x 19 mm, nosnost 50 g na každé 2 cm, 110 Kč

Těžké předměty a zrcadla

Zrcadla přilepená na dlaždičkách v koupelně nebo na dveřích skříně. Jak jen mohou držet? Pokud toužíte například po velkém zrcadle přes celou skříň, i na splnění takového snu vám bude stačit kvalitní oboustranná lepicí páska, ideálně s tloušťkou nosiče od 1 mm. Nosnost pásky je vždy uvedena na obale, na trhu je opravdu široká škála takto pevných pásek, které můžete použít v interiéru i exteriéru.

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

1. Pattex, páska montážní Superfix, 120 kg, 180 Kč

2. Scotch, montážní páska 3M, nosnost 6 kg na 30 cm, 269 Kč

3. Pattex, montážní páska Super Fix, do 80 kg, 195 Kč

4. Tesa, lepicí montážní páska Powerbond, 226 Kč

Jak na to?

Základem každého lepení je spojovat dva předměty, které jsou zbaveny všech nečistot, prachu a mastnoty. Na odmaštění je nejlepší použít čistý líh, který je nejšetrnější k různým materiálům. Samozřejmě slepujeme vždy suché předměty.

Lepenku lepíme na předmět, který chceme přilepit, pásku nalepujeme pozvolna od rohu k rohu a tím vytlačujeme vzduchové bublinky, které by mohly způsobit odlepení předmětu. Po nalepení (například háčku či držáku na klíče) nechte spoj nejlépe přes noc v klidu, aby lepenka mohla co nejvíce přilnout k povrchu. Poté můžete háčky či držák zatížit.

Tipy a triky

• Snažte se co nejméně dotýkat lepicí plochy, lepenku držte pouze za okraje. Prsty by mohly povrch znečistit a předmět by nemusel dobře přilnout k podkladu.

• Starou lepenku snadno odstraníte například zahřátím obyčejným fénem a seškrábáním škrabkou na auta. Poté stačí jen povrch dočistit lihem, případně benzínem.

• Do koupelny a kuchyně vybírejte lepenky odolné proti vlhkosti, ušetříte si práci a čas s opakovaným lepením.

• Nevybírejte podle ceny. To platí v obou směrech, ta nejdražší nemusí být nejlepší zrovna pro vaše využití, ale zároveň nešetřete na kvalitě. Řiďte se pokyny na obalu a volte pásky od prověřených výrobců.

Reklama

Načítám