Hlavní obsah

Bílá versus krémová: Která z nich se k vám domů víc hodí?

Foto: Dmitry Pistrov, Shutterstock.com

Foto: Dmitry Pistrov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jak jste na tom doma s barvami? Milujete pestrost, nebo jste se zabydleli v neutrálních tónech? Ať tak nebo tak, asi se neobejdete bez bílé. Anebo snad krémové? Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?

Článek

Možná se při zmínce o bílé a krémové barvě jen pousmějete a pomyslíte si, že se od sebe skoro neliší. Ale tak to není. Už jen různé odstíny bílé působí v interiéru odlišně – natož ty krémové. Základní rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že bílá místnosti rozjasňuje, zatímco krémová ji příjemně zútulní.

Čistá bílá se hodí do každého bytu

Ačkoli to na první pohled nevypadá, bílá barva má své jemné odstíny a stupně. A jejich vlastnosti se dají v interiéru skvěle využít. Čistá bílá je ideálním odstínem pro místnosti, v nichž netoužíte mít trendovou výmalbu. Je nadčasová a ničím neruší ani v pokoji se starožitným nábytkem, ani v minimalisticky zařízeném obýváku s velkou obrazovkou.

To se samozřejmě týká nejen stěn, ale i podlah nebo dveří. „Stačí si pořídit dveře s hliníkovou konstrukcí, které mají na povrchu chladivě bílé sklo. Bělostná dveřní plocha se pak může tyčit až do výšky přes tři metry jako horský ledovec,“ uvádí Petr Paksi ze společnosti JAP Future.

V kombinaci s nábytkem či dekoracemi v teplých tónech působí bílá velmi příjemně. Jen jí nesmí být v interiéru příliš, abyste pak z pěkného, čistého domova nevytvořili neútulné, sterilní prostředí, působící dojmem nemocničního pokoje.

Foto: JAP Future

Bílé dveře ve vysokém lesku přispějí k tomu, aby místnost působila svěžím a čistým dojmemFoto: JAP Future

Čím se liší odstíny bílé

Odstíny bílé je opravdu těžké definovat. Vzdušná bílá připomíná opar nad mořskou hladinou. Proto má nepatrný nádech domodra, který téměř nevnímáte. Taková bílá příjemně chladí, ale není agresivně studená. Je ideální k zesvětlení prostoru a ocení ji ti, kteří se i v obýváku chtějí cítit jako v letním přímořském sídle. Zřejmě proto báječně ladí s nábytkem ve středomořském stylu.

Foto: Westwing

Vzdušná bílá je ideálním odstínem pro interiéry zařízené ve středomořském stylu Foto: Westwing

Další odstín bílé je mírně našedlý, příznačný pro mramor, jehož žilkování nenápadně rozbíjí celistvou bílou plochu, a tak ji zjemňuje. Interiér se mramorem zútulní, a proto je vhodný především do kuchyně, ať již pro kuchyňskou linku, pracovní desku, nebo středový ostrůvek.

Foto: Technistone

Ostrůvek z umělého bílého mramoru je elegantní a zároveň praktickou součástí každé moderní kuchyněFoto: Technistone

Jaká bílá je nejlepší do koupelny

Z ledově bílého odstínu doslova čiší svěžest a čistota, proto je ideální do koupelny. Vynikne zvláště v kombinaci s kovovými a nerezovými prvky. „Koupelna vás osvěží o to víc, když si do ní pořídíte nábytek se sněhobílým povrchem ve vysokém lesku, který musí být ale vysoce odolný proti vodě a vlhkosti. Lehkost podtrhuje závěsné provedení skříněk, díky němuž vypadají jako ledové kry plující po moři,“ říká Petr Blažek ze společnosti Dřevojas.

Foto: Dřevojas

Ledově bílá barva je v kombinaci s nerezovými prvky skvělou volbou pro koupelnový nábytekFoto: Dřevojas

Krémová zútulní interiér 

Krémové to sluší nejen ve venkovských staveních a interiérech v provensálském či rustikálním stylu, ale i v moderním, městském a luxusně vybaveném prostoru. A rozhodně se jí nemusíte bát ani v paneláku. „Dvířka v krémovém dekoru jsou ideální volbou pro každého, kdo se chce v interiéru cítit co nejútulněji a rád se obklopuje světlými odstíny, ale klasická bílá ho již unavuje nebo na něj působí příliš studeně,“ říká Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea.

Jedná se o světlý, měkký, klidný, harmonický odstín, jehož kouzlo vynikne spíše v prosluněných místnostech. Avšak příliš mnoho krémové může prostoru uškodit, a proto je dobré její případnou jednolitost narušit alespoň texturou materiálu, ať již dřeva, nebo textilií.

Foto: Anglická sezóna

Kuchyň v krémové barvě oživí vzpomínky na romantické prázdniny u babičky na venkověFoto: Anglická sezóna

Přidejte dřevo a keramiku

Krémová barva výborně ladí s tmavěmodrou, čokoládově hnědou a černou. Navíc dobře odráží světlo, což příznivě ovlivňuje přirozenou světlost místnosti. V kombinaci s jasným dřevem a keramikou pak působí takto zařízený interiér velmi útulným dojmem.

Ještě máte dilema, jestli si domů vybrat bílou, nebo krémovou? Jestli se nemůžete rozhodnout, máme pro vás řešení: nebojte se kompromisu a obě barvy zkombinujte.

Foto: Trachea

Krémová barva spolu s mechovou zelenou uklidňuje. Tato kombinace přispěje v ložnici ke kvalitnímu spánkuFoto: Trachea

Milujete bílou, ale bojíte se, že to s ní doma přeženete? Přečtěte si 10 tipů, jak oživit bílý interiér, aby nebyl nudný.

Reklama

Načítám