Hlavní obsah

Letní apartmán ze zchátralé nemocnice? Tady se rekonstrukce povedla!

Foto: Karolina Bąk (19x)

Kuchyně se nese v mírně venkovském stylu, použili v ní vintage dřevěnou podlahu s patinou a zbytky barevFoto: Karolina Bąk (19x)

Reklama

Uprostřed lesů za Berlínem si 4členná rodina nechala zřídit apartmán, kde tráví letní prázdniny a pořádá rodinná či přátelská setkání. Zchátralou budovu oživily vintage kousky i řada uměleckých děl.

Článek

Manželé se dvěma syny hledali místo, kde by se mohli scházet se širší rodinou, pořádat oslavy s přáteli a užívat si letní prázdniny. Našli jej uprostřed lesů nedaleko Berlína, kde se skrýval zchátralý palácový komplex postavený v polovině 19. století.

„Dvoupatrová budova ve francouzském stylu původně sloužila jako letní sídlo, v dobách NDR se z ní stala nemocnice, ale po roce 1990 začala chátrat,“ říká Ewa Adamiak z architektonické kanceláře Loft Kolasiński, která se podílela na renovaci komplexu i zařizování interiéru.

„Nebyla to naše první spolupráce s tímto polským studiem, znali jsme je již z dřívějších projektů. Úplně původně nás jejich práce zaujala v místních časopisech. Mají svěží a neotřelé nápady, a už teď plánujeme další věci,“ vysvětluje majitel domu, proč si vybrali právě Loft Kolasiński.

Začalo to úklidem

Aby se z ruiny stal příjemný letní apartmán, bylo nutné přistoupit ke skutečně rozsáhlé rekonstrukci, která se týkala všech místností v domě. „Nejprve jsme vyklízeli obrovské množství nepořádku, který se tu za ta léta nashromáždil. Dále jsme museli vysušit zdi a položit nové podlahy. Původně tu byl mlat, my jsme použili cihly a do kuchyně dřevěná prkna s patinou,“ dodává Ewa Adamiak.

Foto: Archiv studia

Ve výklencích pod okny vznikly malé odpočívárny sloužící ke čtení nebo pozorování ruchu u kuchyňské linkyFoto: Archiv studia

S letním nádechem

Vzhledem k tomu, že je apartmán využíván především během letních prázdnin, nese se interiér v lehce středomořském stylu. „Prostor je sám o sobě výjimečný a my jsme v žádném případě nechtěli, aby působil banálně, proto jsme jednotlivé kusy nábytku volili tak, aby byly trochu výstřední, tajemné a zároveň elegantní,“ říká Ewa Adamiak.

Kuchyně je naopak zařízena poměrně jednoduše, až domácky s lehce venkovským charakterem. Dominuje jí výrazný dřevěný stůl vyrobený podle návrhu studia Loft Kolasiński, k němuž instalovali nohy starých stojanových vysoušečů vlasů. Stejný stůl pak použili také v jídelně spojené s obývacím pokojem.

Foto: Archiv studia

Nad masivním stolem v kuchyni visí lustr z 60.–70. let minulého století vyrobený v Polsku, nástěnné lampy jsou českého původuFoto: Archiv studia

Unikátní design s příběhem

Díky kontaktům na sběratele a prodejce nábytku se podařilo sehnat nádherné kousky, které bylo v mnoha případech nutné kompletně restaurovat. „Jsem rád, že většina nábytku, lamp či koberců pochází přímo z Polska, některé kusy jsou dokonce zcela unikátní. Kromě toho jsme získali i několik designových skvostů z Česka a Dánska,“ dodává interiérový designér Jacek Kolasiński.

Foto: Archiv studia

V domě se najde dostatek sedacího nábytku pro všechny hosty, kteří se sem sjíždějíFoto: Archiv studia

Veškeré osvětlení v domě je vintage, například nástěnné lampy v kuchyni a černá svítidla visící nad jídelním stolem jsou české produkce, lustr v kuchyni je pak polský design 60. až 70. let. Majitelé i designéři se shodně zamilovali do velkého vlněného koberce položeného v obývacím pokoji, který v roce 1968 vyrobila polská firma Kowary, jeden z nejstarších producentů značkových koberců na světě.

Foto: Archiv studia

Velký vlněný koberec s abstraktním vzorem si zamilovali majitelé i interiéroví designéři. Vyrobila ho v roce 1968 tradiční polská firma KowaryFoto: Archiv studia

Zajímavý příběh se váže také ke čtyřem šedým křesílkům, která pořídili na aukci a kompletně zrenovovali. Jedná se o velmi vzácné kusy vyráběné v malé dílně v Zadzielu blízko města Zywiec, která se od 50. let specializovala na styl Bauhaus. Později však byla továrna nucena vyrábět pouze nábytek pro zdravotnictví, neboť straně a politickým autoritám se její výrobky zdály příliš avantgardní.

Foto: Archiv studia

Černé lustry nad jídelním stolem jsou českého původuFoto: Archiv studia

Pohoda uvnitř i venku

Po šesti měsících intenzivních prací vznikl originální apartmán velký 160 metrů čtverečních, ke kterému patří i terasa s působivým výhledem do parku a také osm metrů hluboká studna, kterou si majitelé nemůžou vynachválit.

Foto: Archiv studia

Relaxaci i krásný výhled do parku obklopujícího budovu si majitelé a jejich hosté užívají na prostorné terase, kterou zařídili v přírodních tónech a za použití přírodních materiálůFoto: Archiv studia

Líbí se vám rekonstrukce historického objektu? Co říkáte použití vintage prvků?

Reklama

Související témata:
Palác
Bauhaus

Načítám